Sunday, July 25, 2010

Ikan Goreng Berlado

Satu hakikat yang saya dah tahu lama dulu...
Orang negeri 9 mmg kebanyakan masakan tak letak bawang..
Mula2, saya ingat semua masakan x letak bawang..
Then, pengetahuan tu bertambah...
Yg pasti, masak lemak cili api, ikan goreng belado dgn rendang, mmg x letak bawang.
Tapi, ikut ajaran my MIL, kalau goreng belado pakai cili api (instead of using cili kering), kena letak bawang.
Saya pon terlopong...ooooo...Macam tu pulak...banyak pulak pantang larang..
Kalau ikutkan dari segi kesihatan, kalau guna cili api, mmg sepatutnya letak bawang (putih dan merah) sebagai counter or antioxidant kpd cili tu. To make it balance. Sebab, cili ada reactive substance.
Tapi, bagi org yg full vegetarians, masakan diorang dah tentu tak ada daging or haiwan. Then, masakan dia tak perlu pun letak bawang. In fact, one of Veggie yang saya kenal, mmg dia sungguh2 mengelak dari ada bawang dalam makanan.
Her rasional:
"Bawang guna dia melembutkan daging dalam masakan. So, since I tak ambil daging, takut nanti dia akan melembutkan usus or daging dalam perut I...sebab tu, org veggie x boleh makan bawang sedangkan bawang tu bukan daging."

No comments:

Post a Comment