Friday, December 31, 2010

Year End Entry

This is my last entry for this year.
 Been spending this end of the year with my folks..minus sister, minus brother, minus husband.

Yeah...only the 3  of us..macam masa pegi Tawau, 2 tahun lepas.
In fact, this photo was taken at the Tawau airport, right after landing. 
*Dengan bangganya menyatakan, saya bawa mereka jalan-jalan kat Tawau*

What? Where's my hubby? Pegi mancing. Hari Senin baru balik.
We should be celebrating our 1st New Year together, and he's somewhere on boat..*sigh*
Adik? lepak kat rumah...citer panjang pun tak guna...
Anyway, it's good that you still have the opportunity to spend time with your parents.
And I felt blessed. Forgot about having husband, forgot about not having anything. I still have time for my parents...that's big dude...

'Harap-harap, nanti bila dah tua, anak masih nak luangkan masa dengan saya...insyaAllah..'
Oh ya...azam utk tahun baru?
Macam-macam. Tapi, yang paling utama adalah, tingkat prestasi, kurangkan emosi...yeahhh..

Wednesday, December 29, 2010

Malu...Malu..

Saya merasa malu kerana telah menjadi antara orang yang terlupa dengan ajaran fizik masa sekoleh dulu. Hisyyy...penat-penat belajar, sudahnya kena tipu. Anyway, [untuk menyedapkan hati], saya tak rasa rugi pula beli Premium Beautiful kerana pemakaian korset [mana-mana korset pun sebenarnya], akan membantu membentuk kelenturan badan dan postur. Dan at least, membuatkan kita beringat apabila saiz yang biasa kita pakai sudah tidak muat lagi...hohoho..Satu hal lagi, PB itu adalah sangat mahal maaa...macamana aku buleh kena pujuk beli, aku pun taktau. masa tu, takde pulak berhajat tinggi nak paksa orang beli kan [padahal memang takde skill persuade org beli barang sendiri]. cehhh!!!

Sesiapa yang nak cuba faham apa yang saya perkatakan  ni, silalah menjenguk ke blog http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/12/corset-premium-bloodyfool-buat-jerut.html

Janganlah mudah terpengaruh dengan janji-janji MLM...Go to hell!!!

Monday, December 27, 2010

Minggu yang aneh

Entry ni takde kaitan pun dengan sebarang ramalan luar biasa. Just nak sembang-sembang cerita-ceriti tentang minggu yang saya alami.

Minggu lepas memang aneh. Boleh dikatakan mencabar minda, kesabaran dan fizikal.

Bermula dengan gaji yang masuk lambat [yang bukan aku sorang alami]. Nasib baik setel pada hari yang sama juga [tahniah kepada yang menjalankan tugas], kalau tak, melahu la nak tunggu kan. Buatnya memang berlaku kesilapan yang menyebabkan gaji aku ditunggakkan ke Januari 2011 (kononnnya nak kayakan aku la masa bulan Januari tu). Alhamdulillah [tula manusia, bila senang jer Alhamdulillah..eh, tu antara aku dengan Tuhan ok].

Then, setel pulak misteri mengandung tak mengandung…hahahaha…yg ni perasaan jer woiii…isi perut adala banyak. Isi kandungan jer x jadi2..Well, belum rezeki lagi kan…[bukan nak salahkan rezeki]. Anyway, hari seterusnya, aku senggugut dengan amat siksa sekali. Terpikir gak…ada penyakit ke aku ni. Mana la tau…kita ni manusia biasa, lemah. Anyway, cabaran mental dan fizikal ni, dalam sakit2 perut tu, aku harung jugak ke klinik dan balik seremban. Puas la berjoget dalam keta tu, menahan senak dan pening dan rasa nak muntah. Macam yang biasa aku fikir bila kena senggugut ni, “macam ni ke sakit nak bersalin? Ni baru satu persepuluh je kot..Ya Rabbi, ampunkanlah dosa-dosa aku”. [bila sakit baru nak ingat dosa pahala]. Setel satu hal lagi.

Bawak ke hari Jumaat, keta dah terhencot-hencot. Boleh dia kejap-kejap mati. Rasa macam bawak manual pulak hari tu. Nak dijadikan cerita, dalam perjalanan balik, hiway jammed plak..dah, kejap-kejap kena start keta. Tengah2 belok simpang, enjin mati. Gilo! Stereng pun jammed wooo..Tutup air-cond, ok sket. Pastu, hujan pulak. Masuk tol seremban, aku dah kuyup separuh badan. Mana taknya, kalau tutup tingkap, kelabu asap cermin keta. Sampai kat tol, mati. Nak jalan lepas bayar tol, mati. Kat lampu trafik, mati. Sumpah-seranah orang belakang aku tak tau dah berapa bakul. Hon takyah cerita la. Nak berenti, lagi takut, sebab hujan lebat, pastu kang aku lak lemas dalam keta tu. Basah pun, basah lah. Nasib baik skill bawak keta manual leh pakai lagi. So, imagine la, bawak keta auto tapi, skill manual. Bukan calang-calang oooo…sampai kat bengkel, nasib baik la cina tu tunggu. Rupanya, throttle body dia problem. Sekejap je pun nak baiki dia. Cina tu pulas tak sampai seminit pun. Tapi, dia punya azab, dari putrajaya sampai ke seremban aku harung.

So, Isnin ke Jumaat, aku dapat rasa terkejut, syukur, terkujat, lega, kuyup, bersyukur dan begitulah seterusnya…kesimpulannya, sabar separuh dari iman..

Wednesday, December 22, 2010

Kalau dah rezki tu..

Syukur...segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam..

Tahniah dan terima kasih diucapkan kepada mereka (individu2) yang terlibat dalam memastikan gajiku dan mungkin ramai lagi yang senasib denganku, masuk ke dalam akaun CIMB pada petang 20hb yang lalu. Memang kalau dah rezeki, akan sampai juga ke kita.

Ada sorang klik saya, kenaikan gaji yang sepatutnya diterima sejak 2008, sampai sekarang masih belum terima. Gaji dia masih statik. Dan ada juga tiba-tiba, tak terima gaji selama 5 bulan. Alasan? Dia baru pindah. Macam-macam cara dugaan datang ya. Saya ni, baru delay gaji beberapa jam dah libang-libu..hehehe..Actually, pada hari berkenaan tak berapa pikir sangat tentang gaji tu. Sebabnya, dok sibuk pikir pasal rezki yang satu 'tu'. 

Dan, kesimpulannya, saya telah terbukti BELOM pregnen lagi. Confirm dah period..hahahaha..buek comeh yooo...CWK...nasib baik x test lagi...ahaksss...

Ralat juga sebenarnya. Memang saya x guna apa2 kaedah control pregnancy nih. Control cun ada la... Tapi, as I've said before, belum rezki kan..Allah lebih mengetahui apa yang sesuai untuk kita. Anyway, saya dan suami masih meneruskan 'usaha'. Tidak syak lagi...[apsal rasa macam entry PG or 18SX nih?].

Mudah-mudahan, berkat doa rakan-rakan dan keluarga, akan ada rezeki kami untuk sambung keturunan kami. InsyaAllah.

Monday, December 20, 2010

Preggie or NO?

Bila dah tak ada rezki tu, macam-macam cara buleh jadi.
Heh...Intro yang mendebarkan...

Jeng...jeng..jeng..
Sebelum ke persoalan yang lebih hangat, sudilah kiranya sama-sama menyelami perasaan insan yang sepatutnya dah dapat gaji, tetapi hingga sekarang, gaji takdak lagi...uuuuwaaaaa!!! Tak taula...untuk memperolehi pahala dalam keadaan serba kekurangan ni, saya rasa bukan salah sesiapa..saya yang salah..kerana meletakkan gaji dalam CIMB..hohhoho..Juga, kemungkinan yang membolehkan pahala kesabaran ini berkurangan ialah, adalah malaun mana-mana yang buat gaji aku dan ramai lagi yang gajinya masuk kat CIMB, tak dapat gaji seperti yang dijadualkan, which is HARI INI (tanggal 20 Disember 2010). Atau, mungkin juga ianya hanya berlaku dalam kalangan warga bahagian aku sahaja? Maka, buleh la I nak salahkan malaun tertentu..CIMB sucks!!!

Hisyy...tak baik...tak baik...Tak payah nak salah sesapa..Ok..kembali ke keadaan tanpa sebak, muka tulus dan mulus menerima suratan Ilahi. Mudah-mudahan, petang ni, or pagi esok, gaji dah masuk...Err..at least, gaji aku lum habis lagi..And, untuk menambah rempah, nanti orang lain gaji dah habis, aku nyer lum habis lagi...hakhakhak...gila busuk hati..Pastu, bila orang nak pinjam duit, mula la, kedekut taknak bagi...Astaghfirullah.. Belum tentu lagi dapat petang ni atau esok hari. Buatnya, dapat sekali dengan gaji bulan depan, tak ke lagi haru? Macamana nak survive bulan ni?

Rezeki kedua yang nak dibicarakan lebih berkaitan dengan tajuk di atas. hehehe...Nak ikutkan, dari Hari Jumaat dah rasa tak pregnant pun. Sebab, ada stained. Well, kecewa gak sebab mmg expect nak pregnen. 3 hari berterusan dengan hanya stained. Pastu, dari semalam dah takde stain lagik. Well, nak buat test, rasa tak berbaloi..Malas nak membazirkan duit..err..boleh tak?

Nak ikutkan selera makan, memang macam tak berenti skang ni. Asalkan mulut berenti kunyah jer, rasa macam mulut tu penat. Bila kunyah jer, rasa bertenaga..hahahaha..10 minit lepas makan, dah rasa lapar balik. Naik antu ke aku ni kan. Tapi, bila di fikir2 balik, selera macam sama jer macam masa duk kat Melaka dulu kan...so, takyah la nak perasan-perasan yang awak tu preggie..hohoho...Segala ilmu teori berkaitan perkembangan manusia (Biologi) memang takleh dah aku nak relate dengan masalah aku ni. Yang paling boleh kait ialah, yang boleh aku simpulkan ialah...memang aku ni ada masalah pemakanan dan metabolisme badan. Sebab tu, diet macamana pun berat badan tak kurang-kurang...Hadoilaaaa...Kesimpulannya..nak  buat test ke idak niiii?????

Monday, December 6, 2010

Penilaian Tahunan

Hmm...it's now time for evaluation..
I'll be evaluated..And I'll be evaluating person.
Where do I stand?
Adil? No Hard Feeling?Personal?

Bukan apa..bila menilai orang ni, ada bebarapa sudut yang perlu diberi perhatian. Lebih berhati-hati.. Kita menilai dari sudut individu? Baik ke, orang tu dengan kita? Adakah dia melawan? Adakah dia ada masalah peribadi?

Sepatutnya, kita menilai dari sudut profesional sahajakah? Sejauh mana kerjanya dilakukan dengan cekap dan berkesan? Melakukan kerja dengan betul? Mampu menyampaikan idea tapi kerja buat tunggang langgang?

Well...this is my first time evaluating my co-worker, clerk or maybe I could call colleague. So, I hope that I could be natural. Despite him being ignorant and hard-headed, I hope I could justify his work clearly, without any grudge clouding my judgement. 


Friday, December 3, 2010

Jauh Pemandangan Scotland...

Kali ni nak show off sikit gambar2 amatur yang diambil menggunakan hp SE saya...
Tapi, gamba yg ada pun, bermula dari Glasgow. Gambar utk Perjalanan yg bermula dari KL tak payah la kan...Stansted, perlu ihsan CWK.

 Kat sini, kita panggil limau. Kat sana, diorang panggil 'Clementine'..
"My sweet Clementine"


Gambar ni diambil waktu pagi...
Rumput2 kebanyakannya dh frosted..keras jer biler pijak

Ini tempat yg sama..
Masa ni dah terasa ada benda x kena...kepala dah fening2..
Tapi, disebabkan pemandangan yang cantik, sejuk mencengkam tulang sum-sum,
dan gunung yang puncaknya dilitupi salji (atau frost, saya tak tau), semua kemudaratan itu hilang begitu sahaja.
Istana Ellen Donen. Free. Tak payah bayar...
Very windy, actually, tempat ni masa ni air tengah surut. Kalau pasang, sebenarnya, dah buleh dikira laut ni.
Yang keperang-perangan itu adalah rumpai laut, alga perang tu..
Dah la sejuk, berangin pulak ...Tapi, for me, this was the best stop. Banyak gambar amik kat sini.
This is d most precious photo taken (by me)...Salji dah mula meliputi gunung2..
Sejuk tak hengattt...Oh ya...malam tu kitorg overnite kat Scotland Youth Hostel..
Gunung ni betul2 depan hostel tu. Selain kitorg, ada ramai pendaki duk kat situ dan pagi2 ni, angin kuat dan hujan. All those hikers were waiting inside. But, we ventured anyway for the sake of beauty...
Cantikkk....Berbaloi la, freezing kat luar tu..
Tengok bukit ni, rasa macam semangat. Perasan macam kalau daki bukit ni, sekejap jer sampai...kan?
 Sungai mengalir..menambah kepada kesejukan yang entah berapa Celcius tu.
Teringin nak nengok air sungai beku...hehehe...

Macam dalam lukisan...Antara pemandangan yang dilukis untuk cenderahati pelawat.
This place was at the foot of a ski range..
Unfortunately, it was raining and I was a bit dizzy and nauseated. So, I just enjoyed d view from inside of the car. The rest...they ventured out to take photos.
Dalam teksi di Glasgow. 'No drinks and food allowed'.
This taxi took me and CWK to Glasgow's Travelodge.
Cost us 5 pounds.
Perjalanan pulang dari Glasgow ke Leeds.
dari pemerhatian saya, kambing2 di sana sangat khusyuk dengan kerja mereka.
Tak kira hujan, ribut, mendung, sejuk...Mereka tetap meragut.
kalau kambing kat Malaysia, dah kelam kabut, lari dan mengembekkk...dah..
Diorang???rilek...

Ok...sampai di sini dulu...the next visit will be Ireland...babaiii





Wednesday, November 24, 2010

TM sucks..that's not fair

Pergh...It feels REAL good when we're on the winning side.

Bayangkan perasaan, baru balik dari yahu-yahu kat London, balik-balik, lepas yahu-yahu pulak sambut raya kat kampung, baru perasan telepon umah kena potong. Maka, internet pun tidak buleh la kan...hadoii...

Berdasarkan sikap percaya kepada kepakaran 'service provider' iaitu TM, maka saya carik bil, dan menyalahkan diri sendiri yang terlupa membayar bil sebelum berlepas ke UK tempoh hari. Eh..jumlah bayaran RM200++. Hisyy...byk nyer aku pakai [Masih tidak sedar kepincangan yang berlaku]. Ditambah pulak desakan adik yang hidup dan nyawanya bergantung kepada sambungan internet, maka saya pun, dengan akurnya, membuat bayaran melalui cimbclicks pada keesokan harinya.

Naluri yang mengatakan ada sesuatu yang tak kena. My concsience says that:
Kenapa pulak sampai 200++? Berapa bulan dah aku tak bayar? Sedangkan, tiap gaji, aku bayar bil online...
Sebulan patutnya 70 je..phone skali dgn internet. Ni kalau dah 200++ maknanya, aku tak bayar 3 bulan???

Yang paling bodoh bagi saya ialah...bila phone kita disconnected, ada satu suara yang akan mengingatkan kita bahawa: "Harap maaf. Talian anda telah ditamatkan buat sementara. Sila jelaskan bayaran dan hubungi 100 untuk penyambungan semula". Inilah yang bangang nya...The problem is...kalau talian dah kena potong, bukan buleh call pun 100. Padahalnya, nak call 100 tu, percuma. So, apa jadahnya ko suruh call 100 untuk penyambungan semula, kalau talian tak leh nak guna?  Tarak Guna punya...

Ok...cool man...cool...

Seterusnya, bercampur dengan bengang sebab naluri mengatakan, tunggakan aku tak sepatutnya sebanyak itu, berserta adik yang nyawa macam nak terputus sebab tak ada internet, dan kalau ko menggelupur sangat, tak payah la ko duduk sini..harusla perkara ini disiasat dengan penuh hemah dan ketelitian. Segala jenis fail bil dan resit dikeluarkan dan disemak. Inilah masanya untuk mengguna pakai segala kemahiran pemantauan dan mengaudit yang ditimba selama ini.

Semak...semak...belek...belek...
Hohh...apsal ada bayaran aku yang tak appear dalam bil nih? Bukti dah ada...maka, haruslah gado kan...berkobar-kobar ai...napas mendengus-dengus, dan hidung kembang-kempis dek semangat keperwiraan yang tertanam dalam diri ini..heh...nak call mcm mana? Nasib baik adik pakai celcom. Kalau Maxis, xleh dail 100.

Baru pembukaan, telephonist mintak no tel, nama dsb. Terus jer dia buat declaration.."Ya, nombor cik ni, dah kena sekat sebab ada tunggakan sebanyak bla..bla..bla.."

Cis...aku tau la, sebab tu aku call ni...
"Cik..pertamanya, saya nak tanya...bla...bla...bla.."
"Oh..ikut pada rekod, cik mmg ada buat bayaran sebyk bla..bla..pada 25 Ogos. Bil kita keluar pada 25 Ogos, sebab tu dia tak keluar dalam bil"
"Ya..saya faham..Tapi, dalam bil bulan September pun dia tak deduct. Sedangkan sepatutnya, lepas tolak bayaran tu, saya dah terlebih bayar tau" Suara dah mula naik. 

Nak ikutkan, perbualan tu panjang lagi. Malas aku nak wat transkrip perdebatan sihat kitorang ni. Sebabnya, aku terpaksa ulang skrip yang sama beberapa kali sampai suara aku dari tahap barritone, dah jadi soprano dah...baru dia nak paham. Cehh...

Kesimpulannya, nak gadoh, mesti buat persiapan rapi. Bukti mesti cukup dan valid. Jangan main ingat jer. Gunakan balik bukti yang dia gunakan ke atas kita. Kenal pasti kekuatan kita dan point yang menjadi kelemahan pihak lawan ok. Selain itu, cuba point out sekali cadangan dan penambah baikan kepada pihak lawan..hehehe...supaya nampak kita berniat murni dan jujur..

In the end, walaupun saya rasa puas hati dan berjaya buktikan bahawa saya benar, saya tetap telah terlebih bayar sebanyak RM100, yang mana dengan seratus itu, saya buleh buat makan Nando's, beli buku, komik, tengok wayang dan beli bra..huhuhu.

p/s: TM masih siasat aduan yang mengatakan saya dah buat bayaran melalui internet. Sebabnya, kalau melalui Cimbclicks, bayaran clear ambil masa 2 hingga 7 hari...????Giler lama...CIMBclikcs suckss also ok..Duit tu...duittttt....

Haryy Potter..sr7

Hehh...balik2, wat date dengan hubby...
Bang, weekend ni kita g tgk wayang nak?
Citer apa?
Mmm...Harry Potter ke...nada berhati-hati utk melihat reaksi suami..mana tau dia serik tgk citer ni..
Ok gak..kita wat marathon nak? tengok sekali Megamind..
"Wah..wah...pucuk dicita, ulam mendatang", kataku di dalam hati.
Haah ek..Megamind ada lagi ke?
Ada...

yeay...at last, sabtu mlm ahad, kami cuma berjaya tgk Harry Potter. Megamind lambat sgt. Midnight nyer tayangan. Tak mo la. Badan bukan cergas sgt. Sisa-sisa jetlag masih ada ok. Bayangkan, tengah buat keje, tiba2 ngantuk yang tak dapat ditahan2 walaupun padahal jarang menahan ngantuk nih, terus tidur. Hanyut. Mimpi pun tadak...haiyyaaa...itu mcm ka jetlag? Baru I tau.

Oppss...kembali kepada tajuk asal...Harry Potter.
Sequel kali ni, laaaaagi best dari yg lepas. And, memang tak berapa sesuai bawak anak2 bawah umur ni sebab banyak adegan ganas, walaupun ada jugak yang aku nengok ibu bapa yang selamba jer bawak budak2 kecik sampai terlentok2..of course budak tu tak paham, nasib baik tak jerit2 meragam. And lastly, rupanya, ada jugak keluarga org terdekat I buat perkara yang sama...bawak anak2 beliau tengok Harry Potter. Sedangkan ia adalah tayangan PG13...hahahaha...kakakku...kakakku.

Monday, November 22, 2010

Post-UK syndrome

"Ohhh...sangat panas la ini country.."

Hehehehe...buat pertama kalinya, saya berada di luar Malaysia.
Perasaan masa first time passport kena cop kat imigresen pun lain macam..Kalau orang kata gayat ke, ja*** ke, I tak kisah. Yang penting, I dah sampai UK...walaupun tak sampai dengan hubby, tapi I tetap gumbira..hahaha..
Best oooo, dapat pegi dgn member, best fren dan sebagainya...sokongan padu semasa pemilihan barang2, sangat dihargai. Kalau pegi dgn spouse, lum tentu ada sokongan. Peduli pun ntah..Pegi dengan duit sendiri yang tak berapa banyak ni, maka, nafsu pun kena la kontrol. Nasib baik telah terlatih mengawal diri di tempat sendiri,maka bila berada di kejauhan, nafsu shopaholic itu tidak menguasai diri sepenuhnya..Ulang, sepenuhnya....

Bila dah balik ni, mula terbayang-bayang handbag Radley, purse Ted Baker, Kasut Bally... Nyesalnye...nyesalnye...nape la tak kumpul duit banyak2 haritu...Bila dah sampai M'saia balik, mula la, nak beli online la, kirim kat kengkawan la....hisyyy...harus la kumpul duit lagi. Anyway, trip kali ini bukanla merugikan [in the sense of shopping lagi dan lagi], tetapi, banyak mende aku explore...

  1. Scotland sangat cantik ok...[gambar I belum boleh upload]
  2. Nak kira perbelanjaan, jangan convert kpd RM ok...kalau tak meraung!!! Cth:Naik teksi 15 GBP=RM75
  3. Teh tarik di Ireland sedap (Kedai NYONYA, org Malaysia)..."jauh2 pegi, carik teh tarik jugakkk"
  4. Naik Tube di London, keretapi dan bas..kemudahan pengangkutan awam di England memang mudah.
  5. Perbelanjaan pengangkutan & penginapan, siap lebih awal, lagi murah. Online saja. Kalau walk in, mahal giler.
  6. Nak check in flight, awal2 ok...last minute kalu, beg tinggal...huhuhu
  7. Merasa makan Subway sehari suntuk. Perisa Tuna. Sendawa pun pun rasa ikan. hiiii..
  8. Beli buku kat kedai second hand sangat berbaloi...murah dan masih utuh. T-shirt bundle pun, tak masyam maaaa...
  9. Barang2 baby murah2...belum ada anak pun sibuk shopping barang baby..konon nak jual, tapi, simpan dlm almari sendirik...hehehehe
  10. Makan doritos...sedap...
  11. Solat dalam fitting room...hmmm...

Kesimpulannya, len kali, kalau I tercampak balik kat London tu, leh la I target nak beli mende..Tambahan pulak, sekarang ni dah tau dah sebut jenama2 barang2 yg standard. Selain handbag coach [err, coach tidak ada di UK ok...bayang tali pun takdek...hawhawhaw...], tau dah Iu, jenama lain yang terkenal, tetapi, tidak disebut2 di Malaysia..Kalau ada pun, rege dia riban-riban.

Dan yg penting sekali, atas jasa baik kawan2 CP dan CWK, I dapat melawat ke Istana Buckingham...yang tersohor...konon la...Gambar nanti I update ok...citer pasal g UK ni, takkan abih 1 entry jer...:)

Wednesday, November 3, 2010

PTPTN Blacklist???

Aduii...baru hari ni teringat warning my fren...
Pegi check kot2 nama ko kena blacklist..Kang, babai kat airport kang..
Hehehe...Betul gak tu...Rasa x confident pulak. Bukan ai tak bayar, ok.
Tapi, ai bayar tak banyak...

Tadi, turun dari kapal terbang, abih mesy kat Penang baru teringat macam2 yang tak prepare lagi...
Hayoyoyoyoyo...
En. Suami pulak buat lawak hangus...

Eh...Awak tu VISA dah siap lum?
Visa card (credit card) ada dah...Nak visa apa lagi?
VISA pelancong la moiii...kalau keluar ASEAN kena ada visa..Aiyooo...
Sudah mau jalan belum buat lagi ka????
Ha? Kena ke? Passport kan ada...Abang jangan main2 ....
Pegi call Supi, tanya dia kena VISA tak..
P...kena buat VISA ke?
Heh? Mana ada. Pegi sana tak payah laaa...
Kah!Kah!Kah! [ketawa besar dari En. Suami]. Haa...Comehhh!!!

Ciss...bedebah!!!Kena memain dgn laki aku sendiri.

ok...mari kita tengok...kena blacklist tak....

Jeng...jeng...jeng...

Lega...Saya boleh berlepas dengan tenangnya ke tempat yang dituju.
Terima kasih, PTPTN kerana tidak menghitamkan nama saya...
Syukurrrr...

Pengajaran: Dah pinjam duit tu, bayar laaa...duit rakyat tu weiii...biarpun sikit, yg penting....
B A YA R

Monday, November 1, 2010

Journey Preparations

Winter Jacket? Checked
Jumper? Checked
Glove? Checked
Socks? Checked
Cash?....checked?

Ohoho...I'm wondering, what I'm gonna miss most..Food? Family? pets?
And most of all, I'm wondering what it would be like to be in a foreign country, as this is my first trip outside. I'm going to be a tourist!A foreigner!
Uhuh...nothing to be excited about..accept that, I might bump into Hugh Grant, maybe? hehehe
What worry me most is time for solat..For a 12 hours flight, when is Subuh? and, with winter is on the go in UK, when will zuhr, Asr etc...ohh...this is a trip that would give me another insight of the world, and i'm looking forward to it..And I totally rely on my fren..Hope she won't leave me there...huhuhu

Somehow, my excitement is repressed with anxiety as I'm gonna handle a meeting starting today in Penang.
Hope that everything will be fine and marvellously perfect...
What am i scared of?????

Wednesday, October 27, 2010

Udang Masak Lomak

Meh..meh..nak kongsi resepi..
Sapa2 yang dah pandai, tak payah la kisah sangat kan..
Ni nak kongsi masak lomak orang negeri sembilan.
Resepi my MIL..

Bahan2:
Udang galah (segar, bersih dan tangkap sendirik hehehe)
Cili Api (makesure yang pedas)
Kunyit
Serai
Asam keping
Santan (yang pekat punyooo).
Tapi, santan ni, saya pakai yg kotak punyer jer. Pandai2 la adjust bagi dia tak cair...

Bahan2 ditumbuk: cili api + kunyit
Ini rupanya...konvensional...

Jangan lupa tumbuk (ada org kata titik) serai...

Lepas tu, MIL saya guna istilah keringkan udang..
Tapi, keringkan di sini maksudnya...
Yaa...letak je udang tu dalam periuk bergaul dengan bahan2 tumbuk
Nak letak sekali serai pun boleh..macam saya buat...
So, terbalik-balik kan udang tu...bagi rata.

Dah rata kering udang tu, masuk la santan..(kalau perah santan, biar pekat punya)
Ikut gak citarasa kan...ada org suka tak pekat..
Kalau pakai santan kotak, saya letak air + asam keping
Lepas tu, baru adjust santan. So, awal2, tak payah letak air banyak2
Kan...dah bergenang tu...santan ni lum pekat lagi..
Sikit2..Lum pro lagi...Perosak ada la..haha
Lastly, tambah la apa nak tambah..saya tambah terung telunjuk @ terung tikus
Make sure, terung tu betul2 lembut, baru leh makan dgn penuh perasaan..
Kalau ada rebung, letak rebung, sedap juga...yummmm!!!
Kalau dapat udang segar, cepat2 la masak...memang heaven...

Hnsssssss *kembang idung*..My mother must be proud of me...
My MIL must be proud of me too...hehehe..feveret anak dia maaa...

Monday, October 25, 2010

Tandas Awam

Saya sebenarnya sibuk...dan kusut..dan kalut...
Tetapi, saya nk menyelit sesi berbelog nih kerana tadi saya baru keluar dari tandas..
Dan apa yang berlaku sebenarnya dah banyak berlaku di tandas2 awam di merata tempat yang saya dah pergi.
Tak kiralah, tandas kat supermarket yang kononnya banyak golongan elit pergi...
Ada juga di tandas2 awam lebuh raya..
Ada juga tandas awam majlis daerah...
Dalam tandas rumah persendirian jer saya lum jumpa keadaan nih..

Orang masukkan tisu tandas dalam mangkuk or lubang tandas...
APAKAH????
Kenapa org buat macam tu ek?
Memang la dah guna tisu tu. Tapi, bakul sampah kan ada???

Terperanjat kot dengan tandas tu yang boleh flush automatik...
Terus tercampak tisu tu dalam mangkuk tandas...hmmm

Ni nak tunjuk satu toilet yang sedikit old school tapi, cantik dan kemas [dari luaran. Dalam dia mak saya kata ok]
Sekali pandang, tak macam tandas pun yer...

Tandas di Stesen Keretapi Gemas
Diambil masa saya hantar Mak, Ayah, Adik naik Ekspress Rakyat ke Pulau Pinang
16 September 2010

Sunday, October 24, 2010

Hari Yang Sejuk

Hari ni, hari Ahad...
Hujan turun dari malam tadi [tak ingat sejak pukul berapa]
Dan berterusan sampai petang..
Nak ikutkan, semalam dah rancang hari ni nak kuar, pegi window shopping..
Tapi, as usual..kalau WS sesorang, boring la..so, in the end, jadik couch potato jer..
Hari ni, berjaya masak asam pedas. Tapi, sebab takde ikanyg sesuai, masak asam pedas ayam jer..
Hmmm...kalau ada mi siput kan bes...leh makan mi siput dgn asam pedas....huhuhuhu...sedappppnyaaaa....
Rumah pun, lebih kemas dari biasa..Petang ni, kena jugak kuar ada urusan...Nak tengok sample t-shirt..
Huhhh...Isnin sok, kelam kabut lagi..urusan pakej tak setel lagi..
Ok...here we go...

Sampai hati si polan ni, dah la dia tak luluskan lagi pakej aku yang dah aku hantar sejak bulan lapan dulu, boleh dia cuti...PTD really suckss...
That's all that I could right now..
Aku memang tgh nyumpah2 dalam hati nih...
Kalau la aku boleh tadah kata2 pujangga yg aku nak sampaikan orang yg berkenaan ni, mmg dh berbakul2...

Tak payah lah cemarkan ruangan indah ni dengan perkara2 tak manis nih...hehehe

Makcik sebenarnya cemas...anyway, I miss my hubby too...

Thursday, October 21, 2010

Sebelum Dia...Match-Making punya hal

Ni sajala saya nak citer kisah-kisah match-make yang saya sendiri lalui.
Takdela menarik sangat tapi, just untuk kongsi cerita sebab rasanya macam seronok dapat kongsi dengan kawan2..So, sapa2 yang rasa menyampah / tak suka / meluat / rasa nak termuntah dll, sila...saya silakan secara baik...beransur lah yer, dari page ini..Patik tidak memaksa sesiapa untuk membacanya...
Kepada yang nak membaca...silakan...

Alkisah, aku ni, tak ada couple. Bila balik kampung jer, biasalakan...org kampung dah nampak kita ni lanjut benor umurnya, tak kawen lagi. Usahkan nak menyebut kawen, boipren pun tak ada lagi..
Yang havoc nya, makcik2..Mak aku tak de hal punya. yang penting, keje, dapat duit. Kang kawen, duit tak ada lagi haru...kan...

Makcik aku yg sorang ni, memang suka match making. Dia rasa tak sedap hati kalau ada orang keliling dia yang tak kawen2..

Match-Make yang Pertama:
Ini, anak murid punyer kejer la ni. Di baginya nombor aku kat abang dia..
Kejer engineer. Dekat jer. Overall, ok laa...tak der pulak negative side kan...manusia mana ada sempurna. Kita pun bukan hebat sangat..Bila dah kenal, baik macam kawan2 pulak. Xleh pegi lebih dari tu..Hehehe...
Actually, bila dah makin lama kenal, mmg tak ngam ar kitorg. Dia kata aku baik sangat ..[ada ke??] Ellehh...kalau dah taknak tu, cakap je la taknak kan...Yg penting, aku pun x mengharap kat dia nih. Kawan aku jer yg sibuk2 tanya..haiyyyaaa...

Sebabnya, dia tu ada style..Macam tak masuk jer dgn aku yang selebet ni. Err...Ada yg tak kena la...hahahahha. Pastu, aku kononnya nak match kan dia dgn sorang minah sama tpt kejer ni, tapi, x jd jugak...lagi haru.

Matchmake ke-2:
Kawan tempat keje aku yang kenalkan. Tula, aku yang gatal2 mulut announce lum ada boipren. Dia dgn jujurnya terkejut, aku takde boipren, terus nak kenalkan dengan budak nih. Tapi, alamak...umurnya muda setahun..Aku pun, dengan separuh hati go on je. Jaga hati kawan. Mana tau, hensem mcm Keanu Reeves ke..hahahaha...
So, no. phone aku dah disampaikan. Tak ingat2, tak tunggu masa, terus jer dia set nak jumpa. Aduiii...masa tu pulak kebetulan aku bz..ada kursus la, mcm2. Dia insist jugak nak jumpa. Budak ni, belum apa2 lagi, dah hanginkan aku satu badan. Macam bad omen jer...So, akur juga, jumpa malam, bertiga [aku ditemani kawan aku yang prekenalkan kitorg].
Dipendekkan cerita, mula2 borak, ok...Pastu, ada slect dalam perbualan [tak perlula aku detailkan dialog] kitorang. Dia punya lawak, aku tak leh blah ar...Muka boleh tahan, macam hindustan, hidung mancung.. Tapi, menyakitkan hati aku. Ada ke...harga makan malam tu yang seciput RM5 [jer], disuruhnya aku yg bayar. Memang nak kena reject mamat nih..Sakit kepala aku menahan marah malam tu. Balik2 jer, tak sempat aku nk hilangkan sakit kepala dan sakit hati, dia call.."macamana? Jumpa dah jumpa, hati macmana?"
Hek elleh...aku tengah hangin ni, nak tanya hati pulak. Pigi dahhh...tapi, ia hanya berkumandang dalam hati. Yang akujawab cuma, "bincang esok leh tak? Saya sakit kepala la.."
Esoknya, tak sempat aku pegi kerje, dia dah call, tanya pasal hati. Aku jawab:
Hmm...macam nila..kalau nak berkawan, saya tak de masalah. Tapi, kalau nak lebih dari tu, tak boleh
Kenapa? Kenapa tak boleh?
Takde chemistry la. Saya tak rasa kita sesuai.
Kenapa pulak tak sesuai?
Adduiii...budak ni taknak paham ke, memang tak paham bahasa?

Apasal pulak? Apasal tak leh lebih dari kawan?
Sebab awak tak matang..hambik ...aku dah tak tau nak cakap cara baik macamana lagi. Alasan2 di atas tak memberikan kesan. Bila aku bagi jawapan tu, baru dia paham tapi, sebenarnya, lagi dia takleh terima.
Selepas itu, berjela2 msg dia mempertikaikan penilaian aku terhadap kematangan dia. In the end, aku wat tak tau jer...Last2 dia paham jugak kot...hohoho...

Matchmake ke-3:
Jiran aku la yg excited ni..Ada cikgu kat melaka yang tgh carik calon isteri.
Dia pun, mintak izin bagi nombor aku kat cikgu nih. Akupun izinkan...
Latarbelakang nya yang disampaikan kpd aku: Tengah buat master, dah lama kerja, dah ada kereta.
Tup..tup...satu pagi, aku dapat sms:
Salam..saya kawan si polan, kalau nak tau maklumat dia, pegila website UKM bla...bla...bla...
Aku tak hingat dah apa yg ditulis sebab aku rasa mcm tengah baca iklan offer jawatan suami kat dalam surat khabar or dlm website...
Hisshhh...ko nak kenal ke, aku yg nak kenal ko? Apsal lak aku nak kena berusaha sangat pegi internet, tengok maklumat ko? Tak sudah2 betul...Malas aku nk g tengok kt internet..Pg Mam*** laaa...

Pada hari kedua, aku dpat 1 lagi sms: Salam...saya si polan. dah tengok maklumat saya kat website?
Jawapan aku: Belum.Tak pegi opis lagi, nak buka internet..
Kenapa? rumah U tak ada internet ke?
Haah...*rumah saya cikai jer*..[ayat tambahan dalam hati]. Awak org mana? [aku bertanya nak ice breaking la ni...sembang2, kenal2]
Takpela, nanti tengokla maklumat saya dalam website tu.
Cisss...bedebah!!!!
Rupa-rupanya, seramai2 org tolong carikan untuk dia. Byk kaki dia pasang sekitar melaka tu...sampaikan makcik aku yg kat pasoh tu, pun boleh nak match-make, padahal orgnya sama...apparaa...

Dan, selepas aku tengok website tu, aku memang takde rasa nak berkenalan dengan lebih lanjut. Sebabnya, tengok gamba, nampak mcm cengil dan sombong jer. Ditambah pulak perawakan yang ditonjolkan ketika berkenalan melalui SMS yang tidak menyumbang satu maklumat pun.
In the end, bila dia tanya, dah tengok maklumat dia? Aku jawab Ya..
Then, aku dapat panggilan...Macamana kita? saya taknak main2. Kalau sirius, kita on?
Heh????On? Apa? Ada butang on off ka?
Aku pun, jawab...Takpelah...saya tak bersedia lagi. 
Senang jugak kan...daripada layan si tak matang dan tak mumayyiz tu...takyah terang panjang lebar...hehehehe

Itula serba sedikit pengalaman diperkenalkan dengan orang. Aku ni takla perfect, dan masih tertakluk kepada adab dan tatasusila..hehehe...Bukan nak memilih tapi, kalau dah hati tak mau, macam2 alasan nak menolak. Rupa bukan segalanya, tapi...apa ek? aku pun tak tau faktor2 sebenar. Yang aku tau, bila sampai masa, Allah akan mudahkan urusan. Walaupun belum tentu pilihan kita tu tepat, tapi, kita cuba yangterbaik dari keputusan yang kita buat...InsyaAllahhh...

Laki aku jugak yang macho...Nak kawin tak dengan abang ni? Soalan maut....

Kalau Hidup Nak Nyusahkan Orang...

I temper dalam seminggu dua ni..
nasib baik drama berakhir dengan baik..
Alkisahnya, pegawai yang menguruskan permohonan buat pakej ni..
Awak tu, sepatutnya, membantu orang, bukan nyusahkan orang.
kalau la nak follow the book sangat, follow la betul2...Bagi buku tu skalik kat kita yang tak tau apa2 ni...
*sighing*

Urusan kita yang sepatutnya, lebih awal lagi dah setel, x setel2 jugak. Dari minggu lepas lagik..dok query.
Satu...satu di query...Hello, ko buat keje ke idak ni? Aku dah antar sejak sebulan lagi, ko baru nk query. itu pun, sebab kitorg pg push...*special thanx to my colleague*

Manusia ni, memang la...kalau ada kuasa tu, esp kalau dia yg sain bg lulus or tak lulus, mula la...macam2 karenah. Yang aku dok pelik sangat2 tu, pakej bulan tujuh haritu, dia jugak yang luluskan. Takde pulak minta bukan2. Yang aku mohon ni, pulak dia mintak waran itu la, nombor kad pengenalan la.. mentang-mentangla, haritu, org laki2 yang mohon...dia pun kekwat la  [sangkaan buruk aku semata-mata].Aku check dalam pakej lain, takde pun jadah2 tu sumer...Hanginnn....Macam la, duit yang nak diluluskan tu, duit poket dia or, duit bahagian dia...Oppss..itu duit kerajaan...yer...saya akur...tapi, program tu buat untuk pelajar kita jugak...anak2 kita. Bukan la aku buat program tu untuk aku bersantai2 kat tepi pantai, berlari2 di gigi air...hnssss....

Actually, aku pun hinsap (insaf) atas kejadian ini. Pengajarannya, we could not expect that everything could go on smoothly every time. Macam-macam masalah akan timbul sebab kita keje dengan manusia. Semoga Allah memaafkan segala salah-silap aku memaki hamun mereka2 yang berkaitan dan juga memaafkan kesalahan dia kerana menyusahkan kerje org lain....huhuhuhuhu...kena mintak maaf ke???

P/s: permohonan yang aku hantar dari bulan 8 lum lulus lagi, amacam?

Wednesday, October 20, 2010

Cerita Untuk MakTeh

Ini cerita untuk Mak Teh..
Seharusnya, ini cerita pasal adik saya yg konvo..Tapi, sebab ada org enterframe 'bbaaaaaiiik' punya, maka, cerita tentang PakSu tenggelam...hahahaha...

Sebelum tu, mari hayati kejayaan Pak Su menamatkan pengajian ijazahnya...Tahniah Pak Su...

Dalam banyak2 anak sedara (empat je ponnn), sorang je yg berjaya berkongsi kegembiraan Pak Su..
Bang Chik ni plak, dah pandai bercakap dan pandai pikir macam2...

Cerita untuk Mak Teh bermula begini...
Mak Ngah mengheret Bang Chik, nak mencari Atuk, nenek dan Pak Su yang baru keluar dari dewan..
Dalam sibuk2 tu, Bang Chik pun bertanya...
Mak Ngah, kita nak pegi mana?
Nak cari Atuk dgn nenek..
Atuk pegi mana?
Atuk pegi tengok Pak Su.
Pak Su pegi mana?
Pak Su amik hadiah..
Haa???ADIAH?..senyap seketika sambil berfikir2..
Heiii!!!Baby Alia kan mak Teh punya! Mana boleh ambik la!
Heh???Apasal masuk citer Mak Teh pulak nih?
Laa...bukan Alia la Bang Chik...HAA-DII-AHH...
Ha-di-ah? Masih lagi berfikir2...

Aduiii...

Tuesday, October 19, 2010

Coffee intolerant...Badan dah seasoned ke?

Sad to presume that I can no longer tolerate coffee..
What the h***...

Entahla..sejak bila pulak takleh minum kopi..
Actually, it was not yet proven..It was just my assumption..
A few weeks back, I drank coffee every morning or occasionally..
Yeah..I need coffee for a morning boost..[travelling 50++ km each morning, I really need coffee..]
And then, after a while, I got itchiness at a few parts of my body...disturbing as h***.

Tergaruk2 macam hapa...pastu, pantang la berpeluh sket, lagi haru...
Discharge [org pompuan harus la faham kan], berleluasa...Tak selesa and cloth consuming lagi...
Then, try mandi kat paip yg berlainan pulak..hahaha...macam la memberi perbezaan..padahal, dari tangki yg sama...
Then, tukar a few habit yang kononnya lebih hygiene...Pun, tak jalan..

Then, baru la terfikir, it might be something that I ate or drank..So, yg menjadi habit adalah kopi...
Try tukar kopi kpd teh...wallaweiii....Ianya berkesan!!!

Discharge terkawal. Gatal2 pun tidakla serupa org tak mandi sebulan kan...Haiyooo..
Tapi, kesan sampingan minum teh pulak, perut aku jadik kembong...
Jangan main2 oooo kembong dia...sakit pinggang2..sakit2 badan...haruuu...

Anyway, wondering gak ar...selama kini, sejak aku kecik lagi, aku minum teh...Takde pulak kembung. memangla, sebelum ni, org selalu kata, minum teh angin la..bagai2...Tapi, sebelum ni, takde pulak aku kekembongan minum teh..Aku try dua hari, memang kembung. Pastu, bila tak minum, elok pulak fisiologi badan aku...

Parah ar...kalau kat kedai, aku mmg tau mintak teh tarik or teh ais. Selain teh, yg aku pandai, mintak jus..mahal la wei...Apa pasal eh, badan dah season ke?

Huhuhuhu....nak kopi..Or, Harus tukar jenis kopi jer? Skang ni aku minum kopi 434. Maybe lepas ni harus minum kapuccino ke, kopi mexico ke, brazil ke, kan...hehehehe

Monday, October 18, 2010

Maggot Attack...Ends...

At Last...We slept on bed...yeahhh...
Tetapi, menjadi amat malas nak bangun...hahahaha..
Smelly2 pun ada gak saki baki..

Sudah beberapa hari tido tak nyenyak..
Maklum la...nak menanggung tugas orang, dan nak selesaikan tugas sblm merantau jauh ni...
hehehehe..Macam lain pulak isi entry dgn tajuk ni kan..

Rasa mcm syahdu pulak nak pegi jalan2, tinggalkan hubby sorang2...
Hmmm...ok la tu...dia pun penah gak tinggal aku pg mancing kan...hehehe..
Lagipun, I pegi seminar *wink*...

Saturday, October 9, 2010

Maggot Attack...Cont

Day 7...
Smell subsided, but it gets into the head more quickly than usual.
Still camping on front of the TV.
Rainy day continuously...each evening.
A maggot appeared while I was straightening the toto..a very healthy one...yewww!!!
Hope tomorrow will get better.
Luckily, I won't be home for 3 days..

Thursday, October 7, 2010

Maggot Attacks

Huh...Nasib baik la, bangun pagi tadi, lampu x terus bukak.
And, nasib baik la, bukan aku yg kena kemas toto perbaringan [dah 4 malam tido luar kerana bau bangkai kucing kat siling bilik].

Mana tak nasib baiknya, En. Suami tiba-tiba call, [nasib baik tengah berenti merehatkan diri kat tol Bangi pagi tadi], ada ulat bangkai kat bawah toto tido kitorang. Yeww!!!

Pastu, boleh dia pelik2 macamana maggots tu leh ada dalam umah kan..
Isyy...aku pun wonder gak. Kucing tu, mati dalam umah ke, kat atas siling nih?
Harusla disiasat. Ada kemungkinan tak, selama kini  anak kucing tu dalam bilik kitorg? Err..........[blank].

Then, baru teringat satu perkara yang aku penah komplen pasal umah tu, and suami aku buat tak tau jer...Plaster siling dia ada lobang sket kat bucu. Dia kata.."alah..sikit jer tu"

Aku ni, memang over suspicious sket benda2 atas siling ni. Macam-macam la aku leh bayangkan. Ada orang ngintai la, ada anak ular la..kot2 tiba2 bangun tido, ular dok sebelah kita la...hissyyy simpang malaikat berapa banyak. Dia biasala, dengan konfidennya, sebab pakai plaster siling, mende2 tu, xleh nak terjah kitorg dlm umah.

Tup..tup..pagi tadi, yg masuknya, ulat bangkai. Harusla dia setuju dengan kecurigaan aku selama kini kan...heh..Lepas ni, pasti la ada usaha nak baik pulih siling tu kan..yeayy...Ada gak hikmahnya kejadian ini...

Wednesday, October 6, 2010

Trouble is a Friend..

This kind of friend stinks!

It started a fortnight ago. When the first time, I heard a commotion up in the ceiling, I thought it was a snake or something more terrifying...a thief!!! And then, there was scratching, walking and then, miowing..Then, I know that a cat chose our ceiling as its labor room. Huh...what a flattering gesture.

I wasn't fretting but my concern was that those kitten might die of a few causes that I could think of:
  • Heat
  • Snake
  • Injury of hitting to something hard (newborn kitten is fragile, clumsy and couldn't see clearly esp in dark).

But, what to do? We hoped that they'd survive the heat and darkness. Until last Sunday, after coming back from Pilah, we smell something, in our bedroom..ieww!!!
The first thought that came to my mind was...God! The kitten died. I told my husband my assumption and he denied it because, by having plaster ceiling, it should be odour proof.

After day 2 in the morning [note: we slept in the hall], he agreed to my theory..furthermore, there were no more scratching and mieowing. Maybe, the cat incidentally left her kittens or, the kitten hit itself in the dark. Poor kitten. My heart goes out to you, but my nose could not help the smell. And for us, we just hope that the day would be sunny and the heat would quickly help the carcass dry and the odour subsided.

After this, I would certainly insist my husband to mend the roof. So, no more smell to bear..no more meowing above our head and no more suspicions...huhuhuhu

Friday, October 1, 2010

Memutus silaturrahiim..

Kisah berlaku adalah kisah benar..Tiada yang tidak benar, melainkan benar belaka...

"Sepasang suami isteri terpaksa berpisah (bercerai) kerana kehendak ayah (si perempuan). Kerana apa? Kerana si menantu dan bapa mertuanya berbeza parti politik. Ayah mertua dia tak suka. Dah bercerai, satu hal la pulak. Anak diorang dah tentu la si emak yang jaga. Atuk dan nenek belah ayahnya rindu sangat dengan si cucu, maka pergila  mereka datang melawat. Alhamdulillahh...pintu dibuka. Tetapi, tidak dijemput masuk. Buat muka tebal, masuk je la..jemput diri sendiri. Duduk pun di atas lantai. Tidak dibawa ke ruang yang ada kerusi. Dan dihidang air mineral..Ya...saya faham...Nak menjaga kesihatan. Si suami, nak jumpa anaknya, bukan main susah. Terpaksa merayu si isteri, jumpa di luar, baru boleh dapat jumpa anak"

Itu kisah benar. Melayu dengan Melayu. Islam dengan Islam. Hanya kerana parti politik berlainan, adakah kita layak memutuskan silaturrahim anak dengan ayah, suami dan isteri, datuk dengan cucu, islam dengan islam?

Tupperware Katalog 7/2010

Akhirnya, saya dapat juga paparkan gambar ni...


Antara kempen yang menarik adalah set Snowflake Surprise berikut:




Untuk paparan lebih lanjut, sila ke http://bingj.blogspot.com/

Nak Balik ke Tak?

Saya konpius..
Rasa macam nak balik kampung tapi...
Bajet maaa...strict budget nih. Almakluma...dah berangan2 nak menyejukkan diri ke UK next month.
Lagipun, minggu lepas dah balik...Minggu depan, nak balik lagi..Adik pulak konvo..Dia dah sound suh pegi..
Kononnya dulu saya konvo dia datang...Lagipun, dia konvo ijazah sekali jer...memang la saya nak pegi.

Akan tetapi, kalau saya balik minggu ni, suami x dapat ikut sekali. Hmm..
Kerja beb!!! Actually, next week pun dia takleh ikot.
Nasib la, kawen dgn org bukan gomen ni. Hujung minggu pun kena jadik penyelia.
So, balik tak balik?

Kalau balik, leh bawak stock tupperware yg org order...leh dapat duit..
Hehhh...Pastu, leh potong baju, jahit baju.
Amacam? Banyak berat ke balik jer nih...
Kalau x balik? Leh pg jamuan raya umah org...Leh berehat-rehatan..leh jimat duit..Jimat minyak.
Hmm...

Lama dah x jalan2 rumah kawan...Rasanya, aku tak beraya lagi mana2 umah kawan pun. Not even 1!!! Haiyyoo...

Tupperware Katalog Baru

Posto!Posto!

Jeng..jeng..jeng..
Tupperware katalog baru (7/2010) akan bermula 1 Oktober - 13 November 2010.
Siapa nak order dgn saya boleh ajer...

Oh..ya!..Kalau anda bukan ahli Tupperware, dan nak beli dengan harga diskaun ahli (less 20%), ada dua pilihan:
  1. Jadi lah ahli, bagitau saya, then saya akan uruskan. Kalau nak hadiah jadi ahli, bayar RM60.00 then, dapat goodies sket.
  2. Kalau taknak jadi ahli (sebab dah jadi ahli banyak sgt persatuan atau anda mmg malas nak membayar yuran keahlian), boleh ke mana2 kedai Stockist Tupperware, dan gunakan nombor ID Consultant berikut:
  • 345841 (Zuriati)
  • 345840 (Siti)
Ok...satu masalah. Saya sebenarnya nak letak gambar berkaitan di sini. Tetapi komputer saya buat hal, xleh nak upload gambor. Nanti dah boleh, I'll let u know...manyak yg comel2 dlm kempen kali ni. Yeahhh!!!

      Monday, September 27, 2010

      For those Who are interested

      Jualan Foot Detox Patch.

      1 pack RM 15 (10 patches)*
      100 patches: RM100*
      *Tidak termasuk kos penghantaran.

      Jika berminat, sila ke blog berikut:
      http://bingj.blogspot.com/

      Tuesday, September 21, 2010

      Correct Me...

      Please...correct me if I'm wrong.
      Outside Malaysia, the title 'Dr.' has only been used by a medical examiner or degree holder in the respective field (medicine, forensic etc). But for those who had attained PhD only put initial PhD at the end of their name?

      Betul ke? Kalau nak ikutkan, memang patut juga kan. Sebabnya, sekarang, kalau kita sebut Doktor, dah kena tanya, doktor hospital ke, doktor PhD? Heh..

      Tapi, penat juga nak dapat PhD ni kan...harusla kena bubuh title tu kat depan.

      Then, isunya, Kalau Doktor Perubatan kita tulis DR. Kalau Doktor Falsafah, kita tulis Dr. Hmm...

      Sejauh mana orang tau pasal ni? Aku pun, masuk admin ni, baru tau ada perbezaan menulis antara kedua-dua title. Tapi, ada orang kata "oh...ini orang tak kisah. Tulis DR untuk Doktor falsafah pun boleh dah sekarang"..

      Mmm...masalahnya, betul ke?

      Monday, September 20, 2010

      Masak Lomak Cili Api

      Senang jer rupanya masak lemak cili api ni..Ini yg stail orang N9 punya..piauuu..
      Ketuk [tumbuk] jer cili api dengan kunyit. Jangan lupa serai..
      Tak kira la apa yang dimasak pun [udang, daging, ayam kampung, sotong], itulah bahannya..
      Yang penting, first thing, kecutkan dulu [udang, daging, ayam kampung, sotong].
      Kecutkan bersama campuran cili dan kunyit tadi..Maksud kecutkan disini ialah: biarkan jer daging (sbg cth) dalam periuk tu, bertenggek atas api bersama2 campuran cili dan kunyit. Nanti air dia pun kuar, sampai kering..

      Hati2 la, jgn sampai hangus pulak kan.
      Pastu, tambahlah serai dan santan [mengikut kepekatan yang digemari masing2] dan sukatan asam keping mengikut selera masing2..Ohh..lupa lak..garam secukup rasa..

      Sonang yoo..xyah berbawang2...sebelah mata je buleh siap...hehehe...sodap ko tidak, tak tau la kan..

      Tapi satu pulak...kalau masak lomak lotak ghobung (rebung), tak yah lotak sorai pun xpo...Mak mentuo den koba...nanti bau sorai tu hilang dek bau ghobung tu..

      Rumusan:
      Cili + Kunyit + Serai (jika perlu) + santan + asam (buleh asam gelugor, buleh belimbing buloh dll) + garam.
      Err...Ada yg tertinggal ke??Hehehe...

      Sunday, September 19, 2010

      Monday Night Fever...

      Ahakss...tajuk macam gempak sangat..
      Actually, ini adalah sindrom Hari Isnin..
      Rasa sangat malas, ok..
      Tambahan pulak, esok nak puasa..[*baru niat nak puasa dh terbayang2 Nando's, boleh tak?]
      Heh...malas..malas...malas..
      Tapi, rasa excited gak nk g opis sok...Nak tengok sapa yang ada...kebanyakan org dah kena pindah sebab naik pangkat..
      So, aku bila lagik ek? Hehh...perasan!!!
      Dah tentu ko malas, nak naik pangkat cepat2 pulak...
      Sedar la oiii...ikhlas sikit buat keje tu...
      Hehehehe...*nasihat ku kepada diri sendiri*

      Ini Saya Sukaaa...

      Look at this pic below...

      *by Tupperware..Sila abaikan kesepahan yang menjadi latar belakang gambar ini*






      Owhh..I really like this One Touch design...cute..
      Tengok lagi yaa... These 2 are in small sizes.

      Suka..lalalalalaa....

      Friday, September 17, 2010

      Kedai Makan yang Mengecewakan

      Kalau ada sesiapa yang sedang bersiar2 atau berurusan di Senawang Square atau nama lebih glamer lagi, Taipan Senawang, dan kemudian terasa lapar dan perlukan nasi berlauk campur, ini saya nak cerita pengalaman saya...

      Macam la pengalaman ngeri sangat ek..hehehe..
      Takde, storynyer simple jer...Saya makan kat kedai Ulam Raja, dan saya tak puas perut hati. Kebanyakan lauk adalah berunsurkan ayam.
      Tapi, mungkin pada waktu tu baru jam 12 tengah hari, pada hari Jumaat, maka banyak lauk belum siap.
      So, saya amik telur goreng dan kuah asam pedas sekali dengan bende.

      Ok, fine..mungkin saya salah lauk kot. Mungkin yang saya amik itu bukan lauk asam pedas. Mungkin ia adalah lauk kuah bercili yang ditambah perisa masin dan sedikit manis dan sedikit masam. Tetapi, bukan asam pedas. So, saya telah tertipu. Kesimpulannya, saya tak tau lauk apa tu. Rupa dan kaler macam asam pedas, tapi bukan, ok. So, utk org2 Melaka, Johor atau orang yang pernah makan asam pedas belah sana, percayalah cakap saya. Kalau taknak menyesal, takyah la cedok.

      Telur goreng dia, berminyak.. Maybe sama dengan kebanyakan kedai lain di Malaysia ni.
      Bila kunyah nasi + kuah cili + telur tu, rasa macam tengah try goreng telur berlada dalam mulut, cuma takde api untuk menggoreng jer...hohoho...Bayangkan sendiri laaa...BORING..

      Nasib baik TEH AIS dia sedap. Walaupun tak Marvellous, tapi, sedap.
      So, nak 'ngeteh' kat situ, boleh. Minum teh ais je la. Air lain saya tak try. hehehe..

      Wednesday, September 15, 2010

      Demam Raya

      Hoh...demam raya
      agaknya, sebab x dpt mkn rendang mak aku buat..
      mungkin juga sebab ngada2 nak berehat kat umah..
      kebetulan pulak mak ayah n adik datang sebab adik ada interview..
      terbang segala rehat aku..
      nasib baik esok cuti lagi.
      Makanya, dapat la aku berehat-rehatan..
      Oppss...lupa pulak nak kena beraya kat umah kawan2..
      Namun, suami ada hal kena out station..
      Temper nyer rasa...hadoi laaa...

      Tuesday, September 14, 2010

      Post-Raya Syndrome

      I caught flu..or...Flu caught me..my hubby's condition is worse. Don't know when it started or where we caught it.
      My hubby started badly and I was holding on. But today, it has worsen.
      I hope for an MC...Yeayyy...hehehehe...

      At least, at home, I could rearrange my house..be prepared for any visit from my relatives or frenz.
      Hehehehe...Tak bersedia la...rumah tak berapa bes lagi. Mak segan nyahhh...

      Monday, September 13, 2010

      Tupperware Raya

      Tupperware ada kempen baru sempena raya ni...Kempen ni bermula pada 4 - 25 September 2010..sempatla dapat gaji..hehehe
      Butterfly beauties ni memang cantik. Cuma, saiz kali ini saiz yang kecil ; 950ml untuk OT Topper, 2L untuk OT Canister (yang panjang sket tu).

      Small saver tu pulak mmg kecik...sesuai untuk isi biskut2 untuk perjalanan atau untuk beri hadiah kepada orang..Siap dengan kotak. Sebab tu sesuai jadi hadiah. Tinggal balut je dengan riben. Beli 2 set, harga RM49.90 jer. Kalau tak, RM32 x 2 = RM 64..Jimat kan...

      **Kempen Tupperware Brands
      Yang ni, saya sendiri rasa macam nak beli. Senang, letak pes lada kering yang dah kisar, ada sudu sekalik. Untuk 2 orang makan, cukup la bekas ni. Tak payah besar2, jimat ruang dalam peti sejuk. Suami saya tanya, bawang tu dia nak beli. Macam sedap jer...Cehhh...Pisau dalam gambar ini juga hanya untuk hiasan tau.

      **Kempen Tupperware Brands
       
      Set CozyNest ni hanya jika buat belian sebanyak RM300 baru boleh beli dengan harga RM48.80. Kalau tak, harga dia RM85.40. Ada kawan saya beri set ini untuk hadiah kawen saya baru2 ni. Seronok..Mudah nak guna. Yang kecik tu, saya buat letak garam. Senang nak buka, senang nak tutup.

      Raya sebagai orang baru

      Alhamdulillahh...selesai sepurnama berpuasa.


      Yeayy...selesai juga saat kritikal berhari raya...
      Kenapa kritikal ya?
      Hmm...macam2 hal yang berlaku nak menghadap hari raya ni..
      Mana nak sedia duit raya..2 belah pihak. Bank pulak asyik habis duit kecik. Nak bagi duit besar mana la larat.
      Bajet maaaa....
      Nak bahagi giliran berhari raya.
      Nak ambil cuti pulak berapa lama.
      Mana nak service kereta pulak.
      Nak save duit untuk kegunaan lepas raya.
      Baju raya pulak satu hal. Baju raya suami tak beli baru pun, sebab baju hantaran hari tu ada. Tapi, sampai sekarang, x jumpa2. Mana pulak peginya. Mandom saya...sebab semangat nak sedondon, baju pulak buat silap mata.
      At last, pada hari Rabu, saya ajak suami mencari sekali lagi kat umah dia...
      Saya: Bang, meh cari baju tu.
      Suami: Haa...cuba lah carik kat sini. Abang dah cari, takde. Ha, tengok...tengok..
      Saya: Hmmm...eh..tu. Ni haaaa...
      Suami: Bukan..Tu bukan tu..
      Saya: Ni lah dia...
      Suami: Bukanlahhhh...
      Saya: [mengerutkan dahi, mata dah separuh]
      Suami: Eh...yalah...yang ni lah..Laaa...abang ingatkan kaler lain..Hahahaha...dalam kepala bayangkan kaler lain.
      Saya: [muka kemenangan...dan tersenyum puas hati]..dalam hati gembira kerana boleh raya sedondon...yeayyyy...setel satu masalah.

      Kesudahannya, berakhir dengan baik.
      Tahun ni kali pertama beraya dengan orang baru...suami dan keluarganya.
      So, atas persetujuan bersama, raya pertama di kampung suami.
      Tapi, esok raya, hari ni saya masih kerja. Siap bertolak ke pejabat dari kampung suami...
      hehehehehe...poyo...macam penting sangat awak kat pejabat tu..
      Anyway, 2-3 hari sebelum raya adalah hari yang paling menggembirakan untuk ke pejabat. Kenapa?
      Sebab lalu lintas sangat lah lenggangnya...Kaki saya tak krem lagi menekan clutch. Tempat parking tak berebut2...Jalan kat hiway pun x perlu laju2...seronoknyaaaa....

      Beraya di tempat orang untuk pertama kali...Not bad.. Saya tak mengalir air mata pun..hohoho..Semua adalah peranan suami tersayang yang memang tarak romantik langsung...hahahaha...Bersalam-salaman pun gayanya macam lepas pinjam duit kat Ah Long..Hmm...itulah suami saya...Bukan perkara tak baik. Tapi, dia berjaya menghilangkan rasa syahdu yang saya mula rasa bila teringat emak kat kampung yang gerenti punyelah kelam kabut siapkan rendang di pagi2 raya. Malamnya, dia tido lambat. Bangun seawal pagi yang mungkin.
      Berbeza dengan di Tg. Ipoh, hari khamis masa saya balik dari kerja dah buleh dah makan rendang cili api ayam kampung. Sedap ooo...Adalah perbezaan juadah berbanding kalau raya kat Johor.Lemang pun, main order je...Jadik, tak delah berkecah macam kat Johor.

      Kalau di Johor, Ketupat daun atau nasi himpit dah pasti wajib ada. Seminggu sebelum raya dah sibuk2 nganyam ketupat. Lauk-pauk yang ada macam-macam. Rendang daging, ayam masak merah, kuah lodeh, sambal kacang. Tambahan makanan Kedah, iaitu ketupat daun palas yang disediakan oleh ayah + emak.

      Di Tg. Ipoh pula, makanan wajibnya adalah lemang dan rendang serta sup tulang....s.a.h.a.j.a..Pagi lomang, tengahhari sup. Petang kang lomang balik..hohoho...lama dah tak makan lomang. Nasib baik sedap.

      Suasana...meriah jugak di Tg. Ipoh. Adik beradik suami ramai dan anak sedara jugak ramai. Tapi, menjelang malam raya baru la bertambah bilangan umat kat rumah tu. Itupun, saya dah tido berdengkur, tak sedar orang sampai. Bertuah punya menantu! Walaupun meriah suasana kat Tg. Ipoh, meriah lagi di Johor. Tahun ni, mak dan adik beradiknya berkumpul di rumah arwah Atok, so, gerenti la meriah. Makcik2 saya kalau dah berkumpul, gegak gempita..Yang berlawak lain. Yang marah anak lain. Yang mengumpat satu grup. Yang mengenakan orang satu grup. Belum lagi kumpulan orang lelaki. Ada je sembang diorang. Pastu tak pasal2 ketawa. Berlawan-lawan mercun..Opppsss....takleh citer lebih. Nanti kena tangkap. Budak2 punya hal lagi havoc. Main berkejar2. Tak pikir penat. Main kat dalam rumah kena marah, sambung kat luar rumah. Pastu bersangkut ke belakang rumah. Kali ni, belakang rumah Atok tak berapa lapang, so, diorang tak pegi pun main kat belakang. Agaknya....

      Raya kedua baru balik ke Johor. Tak sempat pun jalan2 kat rumah suku sakat atok. Kereta suami buat hal...tersemput2..Kejap2 kena berhenti. Saya dah suruh bawak keta saya, dia taknak..sebab tak basuh lagi katanya...Ceh...underestimate my car...Yela...org workaholic kan...mana nak sempat basuh keta...Mana lagi bisnes...kahkahkahkah...

      Sampai2 je umah Atok, satu lauk raya pun tak ada!!!. Kecewa betul. Yang ada, ketupat jerrr...haiyaa...Pastu, kelaparan, kena masak sendiri pulak tu. Sudahnya, raya kedua dah makan sardin..Mantap...Maka, saya kecewa kerana tidak dapat memaksa suami makan lauk orang Johor walaupun dia sebenarnya hanya suka lauk rendang...Takpe...tahun depan ada lagi...

      Friday, September 3, 2010

      Mimpi...oh mimpi..

      Sejak seminggu lepas, tido saya dipenuhi mimpi..
      Let's check out apa mimpi-mimpi saya..
      Sapa2 nak tolong interpret, saya alu-alukan..
      Just untuk suka-suka..

      Oh ya...mimpi minggu lepas berlaku berturut-turut...Check them out...

      Malam 1
      Saya sedang berjalan dengan laju sambil mengendong seekor unta yang BESAR, ok...bukan anak unta.
      Tetapi, unta dewasa.
      Unta tu x berbau pun dan saya tidak rasa susah dan penat mengendongnya. 
      Bayangkanla...bukan ke unta kakinya panjang? Macam mana saya boleh mengendongnya (di hadapan mcm angkat guni 5 - 10 kilo).

      Malam 2
      Saya mimpi saya berjalan di suatu kawasan berumput yang luas, di tepi sebuah rumah batu.
      Dalam keadaan renyai-renyai.
      Sampai di tepi rumah, kawasan berumput tu dah ada lopak-lopak air yang sangat jernih.
      Dalam lopak tu, ada ikan-ikan kecik berenang-renang..
      Saya leka tengok ikan tu.
      Tiba-tiba saya ternampak ada seekor ikan di luar lopak dan mengadap atas...mati..
      Yang mati ni, saiznya lebih besar sikit dari yang ada dalam air..

      Malam 3
      Saya mimpi saya mati. Seolah-olah membayangkan rasa sakit nyawa dicabut. 
      Terasa macam nafas sesak terutama di kerongkong..(agaknya, masa tu, muka saya tertutup bantal kot).
      Kemudian, roh saya merayau tengok orang-orang yang saya sayang...
      Siap jadi macam hantu lagi, follow orang yang nak buat jahat...hahahahaha...

      Selesai deretan 3 serangkai mimpi pada minggu lepas.

      Dalam minggu ni, saya ada 1 je mimpi yang saya ingat...Malam semalam..

      Saya mimpi suami saya ada 3 isteri, saya isteri yang pertama.
      Suami saya sayang sangat dengan saya, dia buat tak peduli jer dengan isteri-isterinya yang lain.
      Seorang isterinya memberontak dan marah-marah, lalu saya pujuk (perempuan tersebut ya)..
      Kononnya seperti begini..."Suami saya tak nak kawen dgn awak, tapi, awak paksa dan buat sampai jadi macam ni. Then awak nak paksa dia sayang kan awak. Awak kenala paham.."
      Perghh...macam drama Siti Zulaikha siottt...Kalau real life, mau aku nampor kan si pompuan tu dengan laki aku skalik sebab...."HOW COME KO BOLEH TERKAWEN DGN DIA, KALAU KO TAKNAK"...bukan ke laki2 yang sambut akad...hohohoho

      Pemimpin kah saya?

      Melihat kepada pemimpin sekarang, saya rasa masih jauh perjalanan saya.
      Tak perlu tengok yang jauh-jauh..
      Melihat dalam lingkungan kecil persekitaran kita sahaja...
      Apabila saya melihat pemimpin yang ada, saya terfikir..
      Andai saya di 'situ',
      • Rapuh kah saya atau teguh kah?
      • Tetap kah saya atau goyah kah?
      Betul lah kata orang.."nak tengok perangai sebenar seseorang, berilah dia kuasa"
      Banyak pemimpin kita yang di "atas" kayangan sana, sering suruh akar umbi berjuang..
      Ya...di akar umbi mmg berjuang. Berhempas pulas, menjaga kejiranan, adab dan tata susila,
      menjaga integriti dan meningkatkan kecekapan..telus, mulus, kudus...yang terpeleot pun ada jugak..
      Tetapi, mereka yang di atas, sibuk mentedarah, kembungkan poket dan perut masing-masing.
      "Yang penting, poket aku x kosong. Aku dah menang, orang dah sokong."
      Ini lah masa nak besarkan rumah, luaskan tanah...
      Itu kalau politik.
      Yang tak politik pulak, bila dah ada jawatan, sibuk pulak jaga periuk nasi sendiri dulu.
      "Orang bawah, xpe...bia dulu. Yang penting, aku selamat. Diorang sapa-sapa buleh ganti.
      Aku ni tengah sibuk, apa pembaharuan yang aku nk bawak ni..
      Kalau xde trademark, nanti orang tak kenal aku sapa"

      Sebelum aku diberi kuasa, inilah pemikiran aku..Muak tengok org di atas nun dengan perangai masing2...
      Ada yang...'Pandai tak boleh diikut, bodoh tak reti2 nak belajar boleh diajar'.
      Nak dibiarkan, ini tanah tumpah darah kita..
      Nak di 'salak', apalah daya kita.
      Entah, kalau aku dah ber'kuasa' nanti...rupa dan gaya lebih teruk lagi...


      Wahai pemimpin, janganlah sampai tergadai tanah tumpah darah, menjadi hamba di tanah sendiri.
      Kau laungkan perjuangan. Tapi, kau ludah setiap darah dan keringat yang kami titiskan...

      Thursday, September 2, 2010

      Seperjalanan bersama Abang Umar..

      Hari merdeka tempoh hari saya meneruskan perjalanan ke Seremban seorang diri..
      Sampai di rumah kakak saya, ada penumpang menyertai perjalanan saya...
      Iyaa...dialah Abang Umar...
      Semasa nak memulakan perjalanan, kakak dia dah terjerit,meraung2, diikuti oleh adik bongsu dia yang join sepelaung jeritan kakak dia. Cuma adik dia ni lagi dramatis sebab siap lompat2 sambil menjerit2 dan menggegar pintu pagar.
      Huhhh...And Abg Umar?..Maintainnn bebbbb...

      Tak banyak yang saya nak ceritakan..Cuma, saya nak lampirkan transkrip perbualan antara saya dan Abang Umar...dan sedikit sebanyak, ia memberi gambaran perjalanan tersebut...

      Bab 1
      Tak jauh dari rumah yang kami tinggalkan:
      Abang...Abang Umar tengok kakak dgn adik tadi menangis, tak sedih ke?
      Sedih..kita sedih.
      Abis, abang umar tak nangis pun..
      Kita sedih..mak ngah, kenapa amru tak boleh ikut?
      Amru kecik lagi. Nanti susah la ayah nak jaga awak, nak jaga amru lagi. Amru suka main..Nanti kalau dia nak kencing, tak cakap dengan ayah kan susah. Ayah kan nak keje..
      Kita kalau nak kencing kita cakap...
      Haa...bagus la tu. Sebab tu abang umar boleh ikut..
      Haah. Kita kalau nk kencing kita cakap..Mak Ngah, nak kencing..
      Saya buat dono je..ingatkan dia tunjuk contoh ayat..rupa-rupanya...
      Mak Ngah!! kita nak kencing!!!
      Laaa...yeke..Mak Ngah ingat main-main je...Kejap..kejap eh...makngah cari tempat..
      Kereta dh pelahan dah, nk berhenti tepi. Si Umar ni tengok kat tingkap, terus cakap...
      Kita tak suka kencing kat rumput..
      Hah???Alaa...hah yelah...yelah...tahan ye..
      Ok...nasib baik ada jumpa tandas awam. Tapi, xde air pulak..belasah je la. Nasib baik saya ada bawak wet wipes..

      Bab 2
      Mak Ngah, boleh tak kita pegi kedai tu. Kita nak makan.
      Hah? Ishh....mana boleh. Sekarang kedai makan tutup. Orang puasa la. Abang Umar ni...Kita kan bawak bekal.
      Yeke..
      Haah..Nah bekal. Ada sandwich tu. sedapp...
      Ok..kita suka sandwich.. Mak dgn ayah buat sandwich sedap..
      yolah tuu..
      Mak Ngah, kita tak suka ni...(sambil tunjuk bawang)...
      Haaa...kalau tak suka, meh bagi makngah..(sambil saya hulur tangan).
      Maka, sepanjang dia menghabiskan sekeping sandwich tu, saya terpaksa habiskan sebeban bawang. kembung perut tau...

      Bab 3
      Mak Ngah..budak perempuan tak boleh ikut ke?
      Kakak dgn Kak Ngah kan sekolah. Jadi, diorang tak boleh ikut.
      Kita suka sekolah. Cikgu kita ambik gambar kita. Gambar kita dengan cikgu.
      Abang Umar kat sekolah dah belajar apa?
      Entah.
      Aik??Abang Umar dah pandai baca lum?
      Belum. Kita baru 4 tahun. Kita tak pandai baca. Kak ngah pandai baca. Kat sekolah ada buku. Banyak2. kak Ngah selalu baca buku. Kita tak pandai.
      Kalau tak pandai, kenala belajar betul2.
      Tak. Kita tak pandai.
      Apa pulak tak pandai. Abang Umar kan dah kenal huruf. kan Abang Umar selalu eja B.A = ba..
      Haah..B.A=ba, J.U=ju...BAJU..B.A=ba, C.A=ca..BACA.
      Ha, tu pandai tu. Abang..tak ngantuk ke. Abang Umar tido la..
      Taknak..Mak Ngah, ni dah sampai seremban ke? 
      Belum. Abang kalau ngantuk tido la.
      Kita tak ngantuk. makngah, kita nak duduk belakang.
      Ok. Duduk elok2.
      Kita suka duduk tengah2.

      Mmm...macam2..

      Monday, August 16, 2010

      Tupperware kempen Terbaru 2010..

      Hmmm...nak berkongsi cerita Tupperware..
      Untuk kali ni, cerita tentang katalog barunya..
      Well...sebenarnya, ada beberapa cerita yang best dan tak best untuk dibaca..
      Tapi, nantilah...saya tgh tak ada mood...
      Sebab desktop saya buat hal...
      Banyak gamba n mende yang saya nk tunjukkan dan sampaikan, ada dalam desktop kesayangan ku itu...
      Yang saya beli dgn hasil titik peluh sendiri...
      TIba-tiba je, bila saya tekan suis pada AVR, ada letupan kecil..
      Menyebabkan saya terlompat terpinga-pinga..
      Rupa-rupanya, monitor dah tak hidup..
      Mungkin plug dia meletup...

      Ok...anyway, berbalik kepada tupperware...untuk melihat katalog tersebut, sila ke link ini: http://www.tupperware.com.my/

      Sapa yang lum jadi ahli Tupperware, meh la join...hehehe..
      Sapa-sapa yang taknak join, nk order, bagi la tau kat ai ok...:)
      Hope that my mood will come back sooner...hohoho

      Wednesday, August 11, 2010

      Pengalaman Puasa

      Kalau tahun lepas, saya masih terkial-kial berpuasa di Bangi..Beberapa kali, adala buka dengan kawan-kawan.
      Sahur? Memang lone ranger jer...
      Teringat-ingat kisah pergi sahur kat S*ell B*ngi, berbuka kat Mid Valley dll...
      Heh...skang ni, terfikir nak buka kat Jalan TAR..Boleh tak?
      Ermm..
      Pagi tadi first sahur dgn org baru...Rasanya, mcm first time juga bersahur tanpa mak dan ayah...
      Huwaaaaaaaaaa...omakkkk
      [padahal, masa belajar dulu mmg pernah jer puasa first day kat perantauan...hehehe]
      Mcm tahun lepas [dan sebelum-sebelumnya sejak kerja], nyambut puasa mesti balik kampung.
      Sanggup amik cuti sebab WP x amik cuti first posa..
      Tahun ni, sahur first ngadap muka en.suami je la...

      Ptg nanti nak buka apa ya...
      Nak masak apa pulak ni??? Adoiiiiyaiiii...

      Monday, August 9, 2010

      Untuk kulit gatal-gatal

      Baru-baru ni, ibu jari saya kena apa ntah...
      1. Mula2 dia ada benjolan-benjolan kecil...
      2. Lepas tu, agak gatal sikit, lalu digaru.
      3. benjolan-benjolan kecil tu macam ada air dalam dia.
      4. Lepas tu, bila digaru-garu, kulit di sekitarnya jadi kering dna mula mengelupas.
      Bila ditarik kulit yang kering tu, rupanya ia tak betul-betul kering..maka, pedih la jadinya..
      Kulit yang masih melekat kat daging tu, ditarik juga secara tak  langsung.
      Maka, hodohla jadinya ibu jari saya...macam kena serangan kulat pun ada..
      So, saya cuba kaedah paling natural iaitu:
      • Sapukan lendir daun Lidah Buaya pada tempat yang gatal tu.
      • lepas tu, balut dengan Hansaplast semalaman.
      Esoknya, lepas buka, dah lembut dah dan tak gatal. Saya buat sekali jer. Lepas seminggu dia mula jadi balik.
      Maknanya, kena cuba 2 - 3 hari berturut-turut baru dia hilang betul2 ..
      Emm...mmg berkesan daun lidah buaya ni. Dulu pernah kena panau. Sekali sapu jer, hilang panau tu.
      So, apa lagi...tanam la lidah buaya kat rumah.

      I've lost my buddy

      I love my buddy...
      I miss my buddy sooo much..
      I can't quite recall how it happened...
      I regret my doing..
      How can this happening?

      Kalau la Mr hubby tauu...
      I've lost my beloved wrist watch yang dia bagi masa kahwin haritu...
      Mati la Mak Ngah...
      Tangan ni rasa kosong tanpa mu ..Bonita..huhuhu..
      Walaupun saya redha...tapi, saya sedih..Mahal tauuuu..
      Walaupun tak semahal Rolex atau Tissot atau yang seangkatan dengannya...
      Tetapi ia pemberian Hubby..

      Macamana boleh hilang?
      Saya suspect:
      Saya buka ia masa dalam kereta kakak saya dan ia tercicir di depan kedai Tupp**wa** di Seremban 2.
      Saya masih berharap...ia ada [kemungkinan] terjatuh dalam kereta kakak saya.. Tapi, dia senyap jerrr...
      So, mungkin juga terjatuh di S. menanti? Kalau ada org jumpa, mesti ada org tanya kann...kan...kan...
      Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

      Wednesday, August 4, 2010

      Kita yg Tiada KUASA

      Emm...tak pernah dalam diri berhaja tmenjadi GiPang...Hahaha Gila Pangkat ok..
      So far, dalam diri angan-angan paling tinggi ialah rasa diri macam layak jadi Ketua Jabatan. Hehehe..

      Especially, sekarang ni, bila tengok bos-bos yang jadik pengarah ni, aku rasa:
      "Eeeeiiiii.....tak mo la jadik org besor2 ni..Nauzubillah...aku jadik macam diorang ni.."
      kadang2, rasa macam ni: "Orang pompuan kalau jadik bos, macam ni ke?"
      Padahal diri sendirik pon pompuan jugak..
      Emosi ok...orang pompuan ni...Namun begitu, ada jugak aku admire bos pompuan. Ada pon, sorang dua jer...yang lebihnya, aku perlu perhati dengan lebih mendalam.

      Pengajaran yang aku perlu ambil:
      1. Janganla emosi bila jadi bos.
      2. Kot ko nyampah dengan orang bawah ko, jangan la tunjuk sangat..
      3. Dah jadi bos ni, buang la perangai menggosip tu...hahahaha
      4. Tak payah la nak buat muka talam (talam dua muka) @ lidah bercabang..Dah jadi ketua, be firm ok...
      5. Kalau dah jadi bos, berani la nak fight...Kot jangan nak jaga periuk nasi ko sorang jer...Orang bawah ko pegi mampuss sama mereka...

      Tuesday, August 3, 2010

      Sikit-sikit...Makin banyak menyemak...

      Hahaha...Ive been dreamin 'bout this design. For my wall decor..
      It's not that bad...Esp when u got a very supportive housemate...

      hehehe...apa yg best ttg wall decor ni...dia leh ditanggalkn dgn mudahnya...ada byk kualiti rupanya...yg jual kt pasar2 mlm tu memang la murah. beli 10 ringgit, leh cover satu keping dinding...
      Tapi, kertasnya nipis, mudah terkoyak. Gambar pun x berkilat..Tak caya? Cuba tengok rama2 yg berwarna tu. less berkilat kan...itu yg murah sket. yg  hitam dgn bunga tu, beli dgn IR Korea decor. I likee...

      Kalau rajin, boleh cari yg lagi cantik dan mahal. Untuk satu dinding mcm wallpaper yg biasa tu pun ada.

      Saya suka sbb yg ni kecil-kecilan punya hiasan. Agak2 Dah menyampah kang, koyak jer...hehehe..
      .

      Friday, July 30, 2010

      Sambungan entri CWK

      Hehehe...sori yer, CWK...dgn izin....Mak nk enterframe, so boleh la panggil interframe. Boleh dikira sambungan dari "aku pun byr lesen laa..."oleh cikwankembang.blogspot.com

      Well...siri pengenalan pemandu2 ni, ada jugak yg jenis parking keta masing2 ikot suka hati diorg jer. Mcm dia dh bayar cukai jln terlebih2, so boleh parking kat mana2.
      Paling aku temper waktu pagi2, bila lalu kawasan sekolah kat Bangi yang ada pejabat polis tu. Sekolahnya, kat seberang jalan nun. Yang jamnya, laluan yg datang dari tol Bangi. Boleh kerrr? Adaka, jalan tgh sibuk [kat situla kilang, kat situla ada traffic light, kat situla org kuar dari round about], boleh dia berhenti terhegeh2 kat lane kanan n then, suh anak dia melintas jalan. Kitorang yg dari tol ni, kena la mengelak diorang yang berenti kat lorong kanan. Adduuiii...susah nak cakap la ini orang.

      Bab parking pulak [masih lagi kat sekolah], kalau dia menunggu anak tu, takde la aku marah. Ni tak, parking tgh2 simpang. Yang dianya entah lesap ke mana? Tak sayang keta ke kak oiii...

      Kalau kat hiway pulak...Sekarang ni penunggang motor makin berani. I'm not talking about high speed motor. kalau motor berkuasa tinggi tu, nampak sekejap, sekejap je dah hilang. Tapi, motor yang lain ni, dah le duduk lorong tengah2. Pastu kang tetiba jer nyusup sebelah, dekat2 dgn keta kita dari belah kiri. Tak terhenti jantung berdegup? Terperanjat mak, Nyahhh... Kot ia pon, duk la lane kiri skalik tu [kalau ada 3 lane].

      Belum lagi, cakap pasal lori, bas yang lebih laju dari keta kita ni. Pastu, siap bagi2 lampu. Padahal speed limit dia takat 90km/j je kat hiway...urrggghhh

      An Evening in Kuala Kangsar

      Lama dah tak menjengah Kuala Kangsar..
      Ehhh...lupa lak..tahun lepas ada pg kenduri kawen kawan...

      Well...Kuala x byk berubah banding thn lepas...
      Perubahan paling ketara yg aku nengok adalah air sungai dia dh surut. especially yg kt jeti tu...yg dulu aku dgn aini naik bot pg seberang (Kg. Sayong) tu..Masa tu, tahun 2004.
      Ikut cerita pegawai PPD kt situ, fenomena itu terjadi akibat dari pengawalan aliran air di empangan untuk mengelakkan banjir kilat berlaku...[wahh..rasa mcm pembaca berita pulak]

      Kali ni, pegi krn urusan rasmi. Pastu pulak, En. Suami tidak follow. Maka, saya menjemput adik lelaki saya dgn penuh takzimnya utk menjadi supir...hehehhee...gilir2 drive. Takde la penat sgt.
      Sampai Rawang, baru perasan...jeng..jeng...jeng...
      Baju yg nak pakai bagi ceramah sok tak dibawak. Elok tergantung2 kt penyidai kt umah...Hawauuuu...
      Baju yg ada? Toksah cerita la...Kang PPD kuala kata aku nak ngajo org buat pasu sayong pulak...
      Maka, haruslah bershoping baju yang bersesuaian dengan imej sbg penceramah @ Sales Person utk company, ye tak. Kasut? Ok.....mmg dh tersadai dalam keta selama kini.

      Sampai KK dh 6.30 ptg. Rilek2 jap, nk kuar balik kul 8. So, harusla mandi menyegarkan badan, ye tak?
      Sekali, carik sabun dgn syampu xder pulak...sabun yg biasa saya bawak, tertinggal jugak...aduuuiiii...
      so, what's next? Haruslah call receptionist, buat suara ala2 mengamuk, mcm kita amik bilik paling mahal kan?
      Agaknya, bilik ni bilik yg dh potong harga, so, sabun pun x letak...

      Aikk????telepon pun xder? Hnnnsssnnnsss...Ini tabley jadi nih....Haruslah aku buat silat pulut kan...
      Takpela, semayang dulu. Mana tau, pandangan mata aku tertutup dek keletihan...hehehehe

      Sudahnya, dah kul 8, keluar je la. kang lalu lobi, amuk jer.
      Toksah harap...sorang pun x tunjuk batang hidung. Waaa...ini sudah melampau...Aku pulak, dah tergarok2 mcm kera kena kutu...Takkan nak mengamok sambil tergaruk-garuk kan? haruslah wangikan badan dan vogue dulu baru amok..Perut pulak dh lapar...elok kita pg jln2 carik makan [my feveret acara di setiap trip]

      Sampai la kami ke pekan KK. Yeah...ini dia gambaran KK waktu mlm..

      Dlm jalan sambil mencari 3 mende:
      1. Kedai baju kurung + tudung
      2. Peralatan mandi
      3. Kedai makan sedap..


      Baju kurung x jumpa. Sok kul 9 baru kedainya buka. Peralatan mandi dah jumpa. So, apa lagi??? Isi perut la Nyahhh..
      Dalam jalan2 tu, terperasan lak satu kedai terselit belakang deretan kedai. Tepi sungai, tepi bukit, Kat Sek. Raja (P) Kalsom. Nama kedai? 'Benteng'.. Sempoiii...


      Sambil makan, ada pertunjukan Memerang 'n' family...hahahaha...
      Saya pesan Nasi Goreng Cendawan. Boleh tahan la...berminyak sket. Yg penting, teh tarik dia sedap. Skala A- gitu [A+, A, A-].




      Boleh tahan la ini kedai. Nengok org lain ada order ikan siakap, mcm2 lagi la...mengancammm...tapi, I jaga budget dan jaga perut, belasah je la yg biasa2 ni. Kenyang jugak...

      Esok paginya, kuar mencari baju kurung.. dapatla carik yg bersesuaian untuk acara pd ptgnya. Kos? RM80 untuk baju kurung + tudung. Ok la kan? Ok sangat2.
      Lepas bagi ceramah, terus balik. Target nk masuk KL sblm mlm. Sampai umah mlm gak...kul 8.30. Hmm..apa lagi, ajak husband carik kedai la...O yaaa...lupa nk citer. Kat Mambau ada kedai jual sate sedaaaappp...nanti sy update kedai feveret kitorg ni ya..