Sunday, December 18, 2011

Suka vs Tidak suka OMBAK RINDU

Trending now is Ombak Rindu..The latest collection that I heard (which was 2 days ago) was 9mills..

Apa yang syoknya tengok Ombak Rindu? Apa pulak yang tak bestnya tengok Ombak Rindu? Mahu yang mana satu dulu ni? Yang best ke, yang tak best?

Well..yang tak best dulu lah..Ada yang simply tulis pada wall fb: "Aku dah tgk Ombak Rindu. Tak best pun citer ni. Tengok Mission Impossible lagi bagus"...I don't blame them. Compared with a different genre? That's not fair..Terang-terang la menunjukkan yang anda bukan drama material. You opt for thriller, action and everything that explode, moving fast and suspense. 

Tapi, ada juga yang compare Lagenda Budak Setan lagi best...So, that's more fair..For me, Kalau compare dgn Twilight yang buatan orang putih tu, aku rasa mata aku cerah lagi tgk citer ni. Tgk Twilight, nak nguap pun aku tak sempat..terus terlelap jer...
So, for me....Yang tak bestnya Ombak Rindu ni:

  • Filemnya pendek berbanding novel. Banyak perangai Izzah dan haris yg tak dapat ditunjukkan. But, who to blame? Nak citer semua? Berapa lama nak melangut dlm panggung tu?
  • Technically, filem ni kualitinya kurennggg...sket. Ada beberapa scene yang tiba2 jer faded macam tengah nak imbas sesuatu or, Izzah tengah berangan tentang benda lain masa Datuk Sufiah bercakap. Siapa aku, nak cakap pasal technical dalam filem kan? Yang pasti, mengganggu okey..Tapi, bagus jugak sebab tak perlu nampak muka pelakon yang memainkan watak Datuk Sufiah (yg aku mmg x berapa nk gemar). So, kalau filem ni tak dpt anugerah filem terbaik aku tak heran la..
  • Watak Datuk Sufiah yang dibawa over..Tak seperti yang aku bayangkan masa baca novel ni. Bagi aku, Datuk Sufiah tu tak manja mengada-ngada dengan anak dia si haris tu saja-saja amik kesempatan nak peluk si Haris. Dia lebih kepada dingin dan tegas walaupun memang dia sayangkan si haris..(mungkin jugak aku yg terover bayang ek). Hahaha..
  • Adegan yang terlalu intim..hehehehe..mmg la mak suka tgk keromantisan Haris dan Izzah nyah..Tapi, kalau nak klasifikasi citer ni kepada UMUM, rasanya ada adegan romantik yang tak perlu diperincikan. Yes! Ada macam-macam teknik boleh buat utk orang assume yang adegan itu adalah intim antara dua pasangan..so, bab meraba-raba dan mencium2 atas katil itu, Tuan Pengarah boleh lebih kreatif sikit ye...untuk tontonan anak-anak. Sebab ada jugak rakan-rakan wanita di luar sana nak bawa anak-anak kecil menonton citer ini...sama ada terpaksa atau rela, I tak tau. 
  • Part Haris ugut mak dia bila dia dapat tahu yang mak dia tahu pasal Izzah tak ada. That part penting sebab menunjukkan yang Haris ni keras kepala dan tegas juga. 
  • Kening Izzah yang nampak sangat dicukur2. Rasanya tak berapa sesuai dengan watak Izzah yang cuba digambarkan dalam filem ni. Kalau buku, Izzah tak pakai tudung. Tapi, bila dalam filem ni, kening dia jadi buruk. Aku rasa kening Maya Karin pernah lebih lawa dan kemas dari itu. 
Yang bestnya???(tak sabar2 nak citer)..
  • Sebab pelakon dia adalah Aaron Aziz dan Maya Karin. Sorryla Fauziah Ashari...kalau filem ni bukan dibuat pada zaman ini, aku tak taula berapa kutipan dia. Dan, aku tak boleh nak bayangkan orang lain selain abg eron melakonkan watak Hariz. Ok..cuba bayangkan kalau Ombak Rindu dibikin dalam tempoh...
    • 10 tahun dulu: Hero mungkin Rosyam Nor? Norman Hakim? Hairi Othman?errkkk...mcm x boleh blah jer..Eizlan Yusof? boleh tahan sikit laaa..Heroin pulak? Kalau dah abg Rosyam, heroin tak lari la dari Eja?(itu kalau drama kot), Rita Rudaini? (kalau drama jugak), Nasha? (most probably)...Diorang tu buat adegan romantik? errkkk...no comment...Kalau Nasha, takde dah rupa org kampung. nehi..nehi..
    • Cuba kalau masa zaman filem azura...ahahahaha...sapa pulak ek? Masa tu yg top Azmil Mustafa, ebby saiful, Salleh Yaakob n Jamal Abdillah. Heroinnya pulak, Ogy, Liza Abdullah (mak Mertua Dhia) Suhana Yahya...hehehehe...Tapi, masa tu, cerita Ombak Rindu lom keluar lagi..just nak ajak berangan jer...hissyyy...
  • Watak Izzah yang pemaaf. Dari segi ekspresi muka, Maya Karin mmg best bawak watak ni. Macam Izzah ni penyabar sangat. Tapi, tak mustahil juga akan ada yang kata Izzah ni bodoh, menyerah sangat. So, terpulang pada cita rasa masing-masing. Dah dapat kawin dgn org macam Haris, nak lari watpe..ahahahaha...mterialistik, ok.
  • Abang Eron kenyit mata..hissyyy...rasa macam aku pulak yang kena ngorat ok...cair mak...
  • Filem ni tak meleret2 (in comparison with Twilight). So far, bahagian naratif pun tak panjang sangat. Dari satu scene ke satu scene tak meleweh2. 
  • Lagu dia pun best..
Ada jugak yang kata filem ni didokong oleh tragedi murahan..???? Aku pening nak pikir, apa maksud tragedi murahan? Ada ke tragedi yang mahal eh? Tak sangka pulak aku penulis dalam akhbar boleh ada pandangan mcm gitu. Nak buat macamana, pandangan masing-masing kan...

So, walaupun filem ni tak sepenuhnya menceritakan perjalanan sebenar Ombak Rindu (novel), sebagai filem berunsurkan drama, bagi aku cerita ni memang boleh mengundang ketawa, menangis dan marah. Dan tak boleh nak tolak faktor terpenting adalah abg eron (bias ok). So, disebabkan oleh Abg Eron, aku telah bias cerita ini. Mungkin pandangan aku akan berbeza kalau org lain yang melakonkan watak Haris, mungkin juga tidak. Contohnya, Aku tak boleh nak habis tengok Lagenda Budak Setan (LBS movie) kerana heronya adalah Farid Kamil, sedangkan, aku follow novel ni sampai ke sequel Katrina. 

Dengar cerita, kononnya Ombak Rindu nak dibuat drama. Harap2 pelakonnya tak membuatkan aku turn off nak tengok cerita ni. Lagi sekali, contohnya LBS. Pelakon perempuan dalam drama LBS membuatkan aku tak terasa langsung nak tunggu drama ni..Novel Ombak Rindu pun ada sequel dia, mungkin ke filem ni nak dibuat sequel gak? Rasanya, lebih baik dibuat dalam drama jer..tak gitu? Tapi, kalau cerita Fauziah Ashari yang baru tu...yg Bisik-bisik ....tu. Rasanya tak payahla buat filem or even drama. macam merepek jer cerita tu..

Oklah..ciow dulu. Kalau suka, baca. Kalau tak suka, tutup jer page ni, ok? No one force u to read this. Babai...

Saturday, December 17, 2011

My most favorite from "Thepoplook.com"

Cik Wan Kembang introduced thepoplook.com to me..
And I love most of the dresses and tops, especially its blouses..But the one that really caught my eyes are these:...well, at least to suite my size and style...hehehe

Tara Blouse
http://thepoplook.com
...and matched with this skirts
http://thepoplook.com
So, Why don't yall take a look at Thepoplook.com and have your own favorite too?

Friday, October 21, 2011

New Toy In The Kitchen

I've just got this...

Its a chopper...for onion, garlic, chillies...(not for flying),
without cuttingboard, no knife and...
No thumping!
No tears..
No hassle..







 Dan hasilnya?
jeng..jeng..jeng...
Yes...sangat ringan dan mudah digunakan.
Tak pedihkan mata!!!
hehehehe


Friday, October 14, 2011

Cantiikkah?

My new Sunshine....

Sangat berbahagia rasanya bila telah memperoleh beg ini...


My new Hobby
Sebenarnya, hobi dan minat ni macam dah tertanam dalam diri ini. Tetapi, tau sendiri tak ada bakat..Cuma, keyakinan tu meningkat sejak akhir-akhir ni especially masa sibuk uruskan gubahan hantaran adik haritu..

Paling best, bila masuk kedai bunga kat Nilai...kepala terus BLANK!!! idea semua hilang...Yang aku nampak, bunga-bungaan yang cantik..kalau letak atas meja...mesti cantik...kalau letak kat sudut ni, sudut tu...buat macam ni...gabung dengan bunga ni...bla...bla...bla...pastu mula la hilang arah tujuan sebenar aku masuk kedai tu..which was...gubahan pertunangan adik aku...Ok...sempat juga mencapai beberapa tangkai bunga dan pasu...kononnya utk gubah sendiri..ehehehehehehehe..

So, hasilnya...baru petang tadi siap...
Sila jangan ketawa ok...aku rasa oklaa...utk first timer...
OoooOoooOoooo...
Inila dia...boleh improve lagi...ok kan? ok kan?

Monday, October 10, 2011

Suasana Baru, Jadual Baru

The nervousness has subsided. Anticipation takes  place. This time I have a new determination. Warn me, I did. For I hope that this determination won't just linger. So that I have every minute set on achieving. Errrr...the question should be.. What do I want to achieve? Temptation, divergent...which  way to step?

Monday, September 5, 2011

Hari-hari terakhir di pejabat

Hmm...3 tahun je di sini. Next journey would be much more complicated. Seronok bercampur dengan sedih? Mmm..naaah..not that sad. Relief maybe. But I'll miss those I've worked with..they've been real superb..Thanx a lot. 

Inila dia...katak nak memulakan sabuah perjalanan baru..Nak keluar dari tempurung keselesaan ini. Nak tambah lagi ilmu dan pengalaman. Katak harap dapat pengalaman dan ilmu penting untuk peningkatan kerja katak pada masa akan datang. Katak berharap tidak jadi katak lagi. Atau sekurang-kurangnya, katak dapat bisa baru. So, nanti ular yang nak makan katak, katak boleh gigit atau ular tu sendiri mati bila makan katak. Dapat la katak menghalang dia dari makan spesis katak yang lain. Katak keluar ni pun, sebab ada orang tolong. Tolong katak agar katak dapat belajar di luar dari tempurung ni. Kalau orang tak tolong, entah bila katak dapat keluar. Nak harapkan belajar dari dalam tempurung ni, entah boleh entah tidak. So, katak berjanji akan buat bersungguh-sungguh agar bantuan yang diberi tidak sia-sia.

Tempat keje katak..


Pejabat ... masa ni semua orang dah keluar, ada jamuan perpisahan..khas untuk katak..

Punch kad terakhir...next 2 years, punch balik...hehehe

Friday, August 19, 2011

Kisah Dongeng

Kusedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka, yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berkias, hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang suci
Mencintai aku dengan seadanya
mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sendu, dalam waktu hiba
Kuharapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya kisah dongeng saja
Belum pernah ku merasakan dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Saat bagiku memerlukan hati ikhlas seorang teman
Tulus ikhlas mencurah kasih sepenuh hati

Tuesday, August 9, 2011

KL-Bandung (part 2)

Bandung...Seronok la, tgk tempat orang..Tapi, compared to Malaysia, aku masih rasa sangat bertuah menjadi penduduk Malaysia. Walaupun korupsi oleh kebanyakan sektor, government dan individu kaya mentedarah rasuah masih berleluasa...menipu dan menganiaya...eheheh...ini dah jadi isu lain pulak ni...

So, back to cerita Bandung...
Alhamdulillah, hari kedua bermula dengan tenang dan cerah. Tiada tanda2 hujan. Dan perjanjiannya, kitorang akan ke Pasar Besar. Tapi, sebelum tu, isi perut dulu...

Aku boleh makan jer lauk pauk stail Padang ni...dilambaknya atas meja. Kena cuit sikit, harusssla bayar kan..so, sama ada tanya, sapa nak amik lauk ni, or tunggu kot2 ada orang nak amik lauk yg sama, baru la berbaloi nak makan... Air dia? Takyah la try...wajib beli air mineral, minum air mineral jer...takyah ngengada nak order. Sapa perut kebal, boleh la try...
Pengalaman naik keta kat sini rasanya, memang takkan jumpa kat Malaysia. Kecuali kat tempat yang ada jual nombor tikam. Contoh? Masjid Tanah jer...takyah jauh2. Yang menarik berbanding kat Malaysia, kat sekitar bandar ni, ada artis2 jalanan. Sementara menunggu traffic light, kita bisa dihiburkan nyanyian. Ada gak yang sedap suaranya..Ayu siap cakap..."Apsal tak masuk AF jer" hehehehe...Bak kata CWK, "terasa macam dalam video clip pulak [ada orang nyanyi kat tingkap kereta]"...hehehehe...siap gitar [ok lagi] siap deram tu yang tak tahan...menceriakan suasana...Tapi, walaupun sedap, nama nak turunkan tingkap hulur duit, mmg kitorg tak berani...huhuhu...Second time, ada cowok yg nyanyi, pastu, bila kitorg buat tak tau jer, dijeritnya..."Dasar monyet!!!"...Cisss....Bedebah!!!!


Masuk hari ketiga, CWK dah ulang Pasar Besar kali yang keberapa ntah. Aku dgn Ayu dok sibuk mengukur Jalan Dago, cari factory outlet. Maklumla...hajat di hati nak cari pakaian dan t-shirt untuk suku sakat di Malaysia...Namun, aku kesakitan perut dan hilang mood nak memilih...banyak jenama Burberry, CK, Hugo, Bebe,Polo, Lacoste dan beberapa lagi yg aku dah tak ingat dah..but, I mind U...kat sana saiz reduced 1 size. Andai kita pakai saiz L kat sini, sana kena cari XL baru ngam. Kalau tak, sama ada fit sexy atau muat2... Paling best bila pegi Pasar Baru...and regretfully, aku terlupa nak amik gambar tempat tu. Berbaloi betul beli telekung kt sana sebab banyak pilihan. Kalau berhajat nak cari Lace Solstiss, French Lace, Japanese Cotton, dan lain2 lagi yang Jakel jual mahal kt cni, pegi la beli kat sana [jangan lupa kos kapal terbang, ok]. Patutla Memey n Norman Hakim beli persiapan kawen kat sana [koff...koff...itu jer ker, standard artis glamer tu?], sama jer standar dgn aku ghopenyer...

Hari keempat, mode sakit perot + dah mula sakit kepala

Hari ni, kitorang mmg berhajat tak nak shopping (jenjalan) jauh2 sangat...nak  rest kononnya. Yang pasti, wajib pegi Kampung Daun, which is an infamous place for refreshment or dining. So, sampai sana dah gelap. Aku pulak dah poning kepalo tak hengat...makanan dah duk kat pangkal tembolok jer...yewwww...still can feel the throbbing...sejuk Kampung Daun ni, sebab dia duk atas bukit, macam Cameron Highlands.Tapi, aku dah tak terasa dah...sebab berpeluh2 menahan sakit kepala dan muntah berahaak kat sana. segala isi perut keluar....
Tgk tu, mode tak ikhlas AYU dan CWK..sebab aku rasa lauk tu mcm tak sedap sangat....hehehehe
Ayu dengan CWK try Nasi Luwet...sedap tak? kenala tanya diorang...aku tengah suffer masa tu...Konon, nak makan sup, mintakla Bakso Tahu...yang datang, rupa dan rasa macam wonton...sebiji rasa macam maggie punya...aduiiii....Malam ni, kitorang dah tidur sebilik berempat...sebab esok pagi2 nak bertolak ke airport...flight jam 6...



Tamatla kisah Bandung..walaupun ada story yang tak dapat aku nak sampaikan, sebab tak der gambar...tak syok la kan...nak story, kena ada gambar, baru feel...so, sapa yg nak pegi Bandung, harap story ni leh bantu korang. kalau tak banyak pun, sikit. Yang penting, bawak la bekalan Maggie ke, biskot ke, yang penting ada air mineral, check in dalam flight, sebab tak leh bawak air dalam hand luggage...bengong!!!

Saturday, August 6, 2011

Tuning Mode vs Bisnes Mode

Haii....(keluhan)
Mode adalah sangat mengancam prestasi hidup.
Dalam kepala, ada a few things yang nak dibeli untuk kemandirian bisnes kecil-kecilan ai...hehehehe
Manakala minda penuh sedar pula sedang buat tuning untuk persediaan belajar. Tapikan, mode untuk shopping juga sedang memunculkan diri (x sedar diri namanya tuh)...ahahahahaha

Well, saya bukan nak bisnes besar-besaran dan bukan ada produk specific pong...tapi, what I have in mind, terasa sangat nak buka kedai Nando's di Seremban...oppocot...melampau sangat ke? Hehehe...macam tak relevan dengan kenyataan "bukan ada produk spec" di atas tu...iye idak?

Itu adalah kerana nafsu makan terhadap Nando's yang tidak dapat dijumpai di Negeri 9 ini. Ai sangat frust ok...Ehh...mcm dah lari dari dua mode yang dinyatakan dalam tajuk di atas...

Persiapan untuk belajar telah membuka mode untuk shopping gitew...so, siapa yang harus dipersalahkan? Panggilan belajar? Atau, musim sale yang sedang bermaharajalela ini? Itulah kesan daripada persiapan untuk belajar. Selain menyediakan mentaliti untuk belajar, dapat pulak tajuk yang aku ni memang kurenggg sket...woooooo....Ada kebimbangan di situ. Maka Tuning Mode telah bertukar kepada Mode Bisnes. kenapa? kerana nak dapat duit lebih, so, boleh shopping lebih..

Itu adalah sangat sekular. Maka ada lah yang nak menghentam aku nanti ni..."Duit bukan segalanya"...kebahagiaan itu dalam hati...Ohh...adusss...sangat mengancam.

Sekarang ni, dah mula belajar2 cuti, dan bila dah tak ada kerja ni, mula la berangan-angan nak beli macam-macam. Tolooooooongggg....Cepat la mendaftarkan diri sebagai pelajar, agar Tuning Mode itu lebih berkesan. Manakala bisnes mode itu boleh la dilaksanakan secara kecil-kecilan...

Ehh...nak Nando's!!!!waaaaa...Apa dah jadi kat aku???

Monday, July 25, 2011

CIMB Kajang...hampasss

Untuk CIMB bank cawangan Kajang sahaja ya....

Pleaseee....laa...kalau dah namanya awak melayan pelanggan, tolong gunakan bahasa dan nada yang lebih baik.
quotation seperti...
"Ohh...kitorang memang tak call pelanggan. Sebab kita kena layan banyak pelanggan kan...kita tak sempat la nak call pelanggan..."abih tu...yang aku ni, bukan pelanggan ke? Kalau tak suka kat aku [or suara aku tak sedap] pun, orang lain yang call pun, pelanggan juga kan....

"mmm...whatever"...wadehel...ape kenanya yong? Ada yang tak dapat ke? Cis!!!bedebah! Aku bengang!

At last, aku bagi yang paling simple..."Macam ni awak cakap dengan pelanggan ya..." Tap! Letak telefon...muahahahahaha...

Saturday, July 23, 2011

KL-Bandung (part one)

KU ingatkan...aku pemakan yang gagah...boleh makan segala...tetapi ku tewas di Bandung...

Err...last week hari yg sama, I n ayu...terbang ke tanah Indo...Bandung to be exact..dengan semangat berkobar ala-ala shopaholic gitew..kononnya nak beli mcm2...bawak balik segala, shoping2 tak hengat donia...nak bisnes la kononnya..

Berbekalkan pengalaman terbang ke UK bersama CWK, saya memimpin pula perjalanan cik Ayu kita..ahahahaha...backpacking jer, kitorg oiii...gamble betoii...Flight lak delayed for an hour..so, melangutla kt LCCT tu..(yes...Air Asia)..Nasib baik sempat telan ayam goreng McD tadi..CWK dh sampai kt sana dah...berapa outlet lak dia dah berabih ni..Aku dgn ayu baru nak naik kapal terbang ni...see...

abaikan pengembangan yang kelihatan itu ok...

fresh start...
Hari yg indah...insya Allah..
beautiful horizon...
Tanah yg padat...dah terbayang kesibukan bandar ni...

Sampai jer, terus check in...masa tu sampai kul 5.30 ptg...waktu Indo..tapi, dh gelap..keluar dari airpot Bandara tu, sejam kemudian...lama giler beratur nak cop pasport...siap ambik gambar dgn cap jari lagi...a thing yg kerajaan kita baru nk buat kat pendatang sekarang ni...merasa la aku jd pendatang asing...Terus beli sim card, contact CWK..Pegi hotel...letak barang.
Masa boooking, tgk katil besar jer..skali, tgk life, alahai...boleh ke aku dgn ayu muat ni? sian ayu...nasib baik la, dia tak bising...huhuhuhu..bilik ni, RM72 semalam...len kali, aku datang, aku tak cari dah hotel ni...Hotel Cihampelas2.. One good thing about this hotel is...azan dia betul2 berkumandang kat sebelah telinga...so, pagi2 subuh gerenti tak terlajak punya...ngahahahahaha...

Bandung ni, sejuk gak rupanya..esp malam, macam kt genting or Cameron Highland...Lepas letak beg, terus kitorg jejalan kat Cihampelas street...Kalau org tanya, best tak Cihampelas Street tu? aku jawab...macam Petaling Street jer....Tapi, di sebalik Cihampelas Street tu, ada CIWALK yang 'A la Grande' jugak tempat shopping complex dia. Kebetulan mlm tu, ada pulak pameran motor Honda dgn band tgh wat show...so, tak pasal2 kitorg jd antara org yg hang out kat situ...padahal, kitorang lapar nk carik tpt makan...
 Tgk...cik ayu kita posing depan kedai kt CIWALK, pakai serkop (aku tatau nama menda alah atas kepala dia tu) yg baru dibeli kt CIhampelas Street...hehehehe...

pameran motor honda...aku melewati saja...

Dah makan, dah ada tenaga, kitorg pun bergerak balik ke hotel...menempuh kesesakan jalan yang sangat2 gila...termasuk rayuan2 penjual cenderahati...erggghh...rimas...jauh jugak rupanya kitorg jalan dari hotel tu...sampai hotel, terus call tukang urut...urut satu badan...nyaman nyaaaaa.....tidur dgn nyenyak...inspite of everything....

end of part one...



Wednesday, July 13, 2011

Berpantang maut sebelum ajal

Alkisah...
Saya dan suami sedang makan-makan (mentedarah) kat satu restoran (sebab mmg malas nak masak), bersama a few kawan yang bawa anak masing-masing..
Kat restoran tu pula, ada akuarium yang berisi ikan Toman dan Talapia.
Yang sedang buat aksi ngeri...
Rupanya, si Toman pun lapor. Asik kita jer yang mentedarah...mana buleh tahan kan...
Tapi, adakah Talapia tersebut telah tertewas?
Jeng...jeng...jeng...
Walaupun telah berlubang badan, namun, mengaku kalah masih belum lagi...
Ikan Talapia ni masih berenang-renang dalam akuarium..
Sampai kitorang balik, dia masih hidup..but barely...mata dia dah start putih, berenang pun dan senget2..
sob...sob...sob..

Thursday, July 7, 2011

Keinginan yang terbatas

Hari adalah sangat mandom..
Belek-belek blog bagaholic...
Belek-belek Princess Victoria's ...adalah sangat mengujakan..
Sangat memerlukan beg untuk belajar...

Coach - Julia Leather 
Sesuai kah???
hehehe...mungkin yg ini lebih sesuai..

COACH POPPY SIGNATURE LUREX TOTE
mmmhh... 

dapat yang ini pun sangat ok dah...
Ohh...ohhh..

Sabar...sabar...kita tengok di Bandung nanti, apa yang ada ya...err...mcm tak convinced jer, kat Bandung ada natang nih...lalalalalalala...

Wednesday, June 22, 2011

MBMJ

Yeayyy...
My new sunshine...please...be happy for me...ehehehehe...
Sengih jer ni...
lalalalalalalalalalalalala....hadiah untuk diriku...hohohoho

Thursday, June 16, 2011

Biasiswa oh Biasiswa

Seumur hidup aku...ini yang pertama...

Alhamdulillah, untuk peringkat pertama, saya mendapat khabar gembira..Hihihihi...excited maaa....tak pernah seumur hidup dapat biasiswa..

Tapi, pada masa yang sama, terbayang-bayang rupa sendiri nak jadi pelajar semula...Oh...oh...Ada lagi ke, student-student hensem...atau dah banyak yang jambu-jambu...ngehngehngeh..

Dah banyak ke, lecturer-lecturer muda yang sebaya ku? Arghhh...maybe, lagi mudah lah kan...bila sebaya, lagi senang nak kawtim...errkkk...yeke? Ataupun akan memalukan kampeni apabila memberi idea-idea bodoh yang ketinggalan zaman...

Hisyyy...banyak persediaan nak dibuat ni..Biasiswa, biasiswa juga. Tanggungjawab dari segi semangat dan penampilan menjadi pelajar perlu dititikberatkan juga...hakhakhak..err...macam kena shoping apparel pulak nih...hohohohoho.....bertenang...bertenang...

Wednesday, June 8, 2011

Spam emails..

Tak suka laaa...kita ni tgh tunggu item kita beli online...tapi, banyaaaakkk sangat "DHL notifications"...sangat meragukan. Mcm pelik2 jer...biar betul...kita nak sangat pakai barang yang kita beli tu..Pastu, tak sabar2 pulak nak beli benda lain...hehehe...for example, beg aigner, coach Sophia, buku 'Kasih yang Suci'...hohoho..

Macam dah mudah, tetapi, masih belum percaya sepenuhnya..selagi saya tak dapat item yang saya beli tu, saya menahan diri dari membeli barnag lain walaupun blognya, macam boleh sangat dipercayai... hisssyyy...bila nak dapat ni, janganla kena tipu..


Sunday, May 15, 2011

Minyak dan Gula

Soalan Pertama:
Minyak (petrol) dan gula kita ni, siapa yg punya? Kita beli kt org ke, kita proses sendiri?

Soalan Kedua:
Kalau kita yg proses [myk], nape nk jual ikut hrga dunia ek? Lainla kalau kita beli kt Amerika, then jual kt sini, barula boleh kata ikut harga pasaran dunia. 

Kalau jual dgn harga murah kt Malaysia, mcm kt Brunei, sapa yg untung? Rakyat...So, suai tak dengan "Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan".

Soalan Ketiga:
Kenapa minyak di Brunei boleh murah, tapi di Malaysia ikut harga pasaran dunia?

Jawapan2 yg kita sebagai rakyat perlu cari..Aku masih tercari2 lagi. Apa fungsi Petronas? Mencari myk utk siapa? Beli myk dari mana?
Gula pun sama...ladang tebu kt Cuping tu, utk proses gula kan? Ke, jual utk pasar malam? hohohoho

Saturday, May 14, 2011

DR. MIKI MOS

Aku ni, xnk la guna carutan2 yg melampaui batas itew..
Anyway, aku sebenarnya pelik la dgn orang2 yang mcm alim giler, konongnya, "jgn membuka keaiban orang", "umat islam tak boleh mencarut", dan mcm2 lagi la. Tapi, bila dia menipu orang boleh?

Macam sorang doktor ni, gila2 bahasakan entri aku, aku maleh nak sembang balas..{well, sebab mmg ilmu x berapa nak byk pun}...Tapi, bila dia bahasakan entri aidid mu'addib, mmg salah langkah la, pokcik weii...

Ko bagi la hadis, dalil quran mcmana pun, perkara paling asas yg ko belajar sejak kecik, mana2 agama pun, suruh jgn tipu org..aku rasa tak perlu keluarkan apa2 fatwa pun kan..kalo ko dah menipu orang, tetap salah. Mencarut pun, of cos la salah kan..And, aku takdela nk mengagungkan si blogger yang suka mencarut tu. Tapi, kena la ko sebijik, dua bijik, kekadang org yg mcm ko ni [belagaks alim. tapi, mata npk duit je bai...hilang dah, kepercayaan kpd Tuhan]...kena bahasakan mcm gini baru nk dengar apa org nk cakap..u know what I mean?

Entri aku pun tak pulak membuka aib dia. Aku cuma bertanya apa research dotor yg diagung2 kan nih? setakat bagik link, tapi, link dh x authentic, ape jadahnya bai oiiiiiii.....Dah takde dah link tu..Kalo nk buat research, buat reference, mmg tak laku laaaaaaaaa.........aku ngamuk pun boleh tahan gak...Tapi, ada tak aku mencarut di sini? ADA? TAK ADA?

Hohohoho............bak kata laki aku...Leko dek kau laaa.....

Thursday, April 28, 2011

MLM

Ramai betul yang sensitif dengan isu MLM ni. Siap ada yang buka hadis, cakap itu ini...Ada yang nasihat jangan buka pekong di dada orang..

Well...saya marah dengan orang yang ajak join MLM jika dia paksa kita carik orang lain utk hulur duit...BARU BOLEH DAPAT KEUNTUNGAN. Kalau la, join MLM then, jual barang, nampak la jugak keuntungan yang diusahakan. Walaupun ada orang tetap akan kata salah kerana syubahah..Tapi, lagi elok daripada ambil duit orang atas angin..
Contoh...Bagi saya 10 ringgit. Kalau awak nak untung, awak cari 2 orang pulak bagi 10 ringgit kat awak. Dua ringgit dari setiap orang, akan bagi pada saya. Awak dah untuk 6 ringgit. Then, suruh 2 orang tersebut, cari lagi 2, 4, 6, 8 orang, berapa dah awak untung?

Selebihnya, banyak orang kita yang suka tipu orang..Kalau kita pertikaikan, dan dedahkan, kita salah? Kalau betulla kita salah kerana itu, tetapi, ada orang dapat kebaikan, macamana pulak? Jadi, biasanya, kalau ada orang yang marahkan saya kerana menyatakan sesuatu yang mempertikaikan tentang orang lain, mungkin kerana ia melibatkan orang tersebut, kan? kan? kan? Siapa yang makan cili, dialah terasa pedasnya. 

Nampaknya, blog saya sudah mula dibaca oleh orang-orang berkaitan? Ada kemajuan?
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahhaahahahaha...Lantak ko lah labuuuuuu....

Sunday, April 24, 2011

Rasuah...siapa yang tak terlibat?

Ada la sorang mamat ni..dengan penuh semangat dan berkobar2 bertempik...

"Alahh...Ahli-ahli politik ni semua tak boleh harap...gemuk makan rasuah...Senangkan perut dia jer..Dia sedap la cakap...Yang buat kerja nya kita...Ngabihkan duit rakyat pandai...Saya dah tak percaya dengan semua ahli politik ni. Baik yang Pro, pembangkang pun sama ajer..."

Berapa banyak lagi kekecewaan yang kita dengar dari orang keliling kita? Bukan mamat ni jer macam tu. AKu pun rasa macam tu juga..Tapi, manusia tetap manusia...Kita duduk di atas pun belum tentu selamat. Bila dah pegang kuasa ni, godaannya hebat..Paling tak boleh belah...kalau dah dapat pangkat jer, lupa orang bawah, orang kampung, kawan2 yang lekeh ni...yang dulu dok kempen dia untuk bertanding...jalan kampung lobang2 pun dah tak heran...sebab dok terbeliak mata tgk projek yang boleh dikontrol utk penuhkan periuk nasi dia..Dia ingat orang lain makan pasir ke hapa..dia sorang nak makan nasi...

Tak kurang juga yang mengambil langkah.."malas dah nak ambik tahu hal-hal politik nih"..Semua sama jer prangai..kesudahannya tak ada pun manfaat kat rakyat..
Ada separuh betul, ada separuh tidak benarnya.. Bagi saya, pergerakan politik tetap kita perlu tahu..Terpulang pada gerak hati kita untuk mengiyakan mana satu. Kerana kita tidak seharusnya lari dari berpegang kepada tali Allah..Setiap sesuatu perkara itu, Allah Maha Mengetahui..Wahwahwah...hahahaha macam baguih dok ada..

Bukan apa...siapa yang menipu atau benar, kebenaran tetap akan ditunjukkan..Agaknyalah, kenapa kita ni memperoleh ketua/wakil rakyat/menteri yang korup [seperti yang kita gembar-gemburkan]? Tak ke, bermula dari rakyat juga? Masa pemilihan di peringkat cawangan...Ada yang menolak calon yang jujur kerana calon tersebut takkan makan rasuah..tidak lantang mulut...sedangkan kerjanya bagus, ideanya bernas, selalu terlibat dengan masyarakat..amanah dalam melaksanakan tanggungjawab. Tapi, disebabkan ada kelompok yang tidak ambil pusing pergerakan politik, maka yang betul2 ambil tahu pula ada calon lain yang difikirkan layak. Calon yang telah dia sogok.Yang dh janji keje..

Dan...kebanyakan yang berjuang masuk parti ni, kerana nak pegang duit...Masyukk tuuuu...duit...esp kalau ada pilihanraya...kelabu asap la mata oiiii...Bajet dh dalam tangan...pastu, ko bukannya keje...Ko suruh budak2 ko yg buat keje..pacak bendera la...gantung gamba ko laaa...Tapi, bagi keje jer beb...duitnya, "ko pakaila duit ko dulu ya, jebon. Selesai nanti aku bagi...Yang penting, bagi aku menang.." Hmmm...dah menang? Habuk pun tarak...Bayang2 dah takde dah kat atas bumi ni...Kalau kita telefon..."Ha??sapa ni?" "Ni jebon la.." "Jebon mana ni?"..Dah tak ingat beb...dah lupa diri...Tak de hal....masa ni ko julang la langit tu...kempen akan datang..ko jangan harap nak menang..

Yaa....kita yang menentukan sapa kita nak calonkan...Di sinilah kuasa kita untuk memilih...BUkan sekadar semasa mengundi..Yang paling penting, masa nak mencalon. Itu sebab penting juga bila kita ambil tahu pergerakan politik ni...

Yang sebenarnya, paling dirisaukan adalah sogokan dan pujukan pihak2 tertentu yang kononnya memegang seseorang yang berjawatan semata-mata untuk kepentingan sendiri. Satu perkara biasa jika rakyat kebanyakan datang berjumpa wakil rakyat untuk dapatkan tempat belajar ke, biasiswa ke...Tempat mengadu kan...tapi, jgnla minta bayaran untk sesuatu pertolongan dan jangan jadi kan pertolongan itu sebagai satu propaganda politik utk ko glamer, kononnya ala2 pembela nasib...

Dalam keje aku ni, aku harap2 sangat tidak terjebak dengan perkara yang satu ini..Kalau nak membantu, janganlah sampai poket aku dipenuhi dengan wang yang akan menjadi api pembakar aku di neraka nanti...nauzubillahh...

Wednesday, April 13, 2011

Cokolat Kegemaranku

Saya suka cokolat ini...

Especially yang berisi dengan 'Hazel nut'.
Ada orang buat lawak x semenggah...depa kata ini cokolat cote gajah...
Aku wat tak tau jer...tengok2 kandungan dia, tak ada yang meragukan...so far laaa...
Next time kalau ada org buktikan sebaliknya, wajiblah kau menerimanya..hohoho

Ada pilihan nak 'black chocolate' atau 'sweet chocolate'..
Saya tak kisah yang mana2. Nak kacang badam pun ada...tapi saya lebih suka yang Hazel nut..
Nyummm...
Ada lagi satu yang sedap...yang ini mmg kacang badam..

Almond Gold...ohhhooooiiii
Yang ini, saya cuma dapat jumpa kat Langkawi jerrr...
Cokolat Gajah atas tadi tu, kat Labuan dgn KLIA pun ada..tapi mahal oooo..
Harga cokolat gajah tu di Lapangan Terbang, mencecah RM20-an.
Kat jeti Kuah, harga dia RM12.90.
Di Labuan pula, saya jumpa harga dia RM14.
Di Langkawi????RM9.90..pernah saya jumpa harga dia RM9.50.
Boleh???

Yang Almond Gold ni pulak, harga dia sebungkus RM5.90. Ada 3 bungkusan kecil.

Paying Tax

Have you done your part?

I did..

Yeahh...for those who wants to take the same action, please go to this site...
https://e.hasil.gov.my/

You forgot your password? Do not worry, k...
Just click at "Terlupa kata laluan" button..
Or call their help desk at 03-42893535.
They have been very helpfull.

Paying tax is ok...but what bothers me most is...how many tax should i pay? Home phone line...6%. Astro:6%. Handphone line...6%. So, in total..I have to pay 18 % monthly [minimum].

**Hohohohoho...macam sudah salah...salah kira-kira ek...bila kira tadi mcm betoi...nasib baik kakak i betolkan kira2 ai...hmmm...soalannya...bil astro kita bayar 6%...cth: kalau jumlah RM100, kita kena bayar RM6. Betol? Tambah bil TM, kena bayar lagi 6%. Dgn figure yg sama, setiap RM100, kena bayar RM6. Tambah pulak bil Celcom..lagi RM6 daripada bil RM100..So, tambah semua, jumlah RM18 cukai kena bayar. Tapi, RM18 daripada jumlah semua RM300..bila kira balik, 6% jugak la...haiyyaaaa....sudah fail ini math...xpe...xpe...masih belum terlambat untuk belajar...**

Hmm....Berapa banyak lagi cukai nak bayar ni? Pergi makan kena cukai...atas jalan kena bayar..itukah bayaran akibat dari globalisasi yang nak tak nak kita kena terima dewasa ini?

Rasanya tagline "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" adalah juga sesuai untuk 'rakyat didahulukan untuk membayar cukai, pencapaian pungutan cukai diutamakan untuk memastikan duit tidak habis'...hohohoho.

Monday, April 11, 2011

Pakcik Saya dah Nikah

Tahniah kepada pakcik yang baru sahaja menamatkan zaman bujangnya pada 12 Mac 2011 tempoh hari..
Seronok menghantar pengantin ni..Walaupun jauh nun di Utara. Tambah seronok lagi, bila dapat ke Pulau Langkawi selepas itu. Pertama kali pergi dengan suami...walaupun dapat pergi semalam jer, berbaloi juga la dapat pergi sebab dapat riki harga Corelle...MURAHHHH...

Apa yang seronoknya, ke Langkawi tu? Hehehe...macam biasa la org Pompuan kann....Pinggan Mangkuk dan cokolat.

Saat mendebarkan pengantin lelaki, menjawab soalan-soalan dari Tok Imam.
Pengapit pengantin yang ditempah khas..sedang menganalisis situasi pengantin lelaki.
Saat paling kekok bagi pasangan pengantin..Kena 'pose' cium depan org..
Hissyyy...nasib baik aku dulu kena cium tangan jer...
Pengapit yang berpengalaman..Perempuan yang di sebelah tu, tumpang glamer jer...


Friday, April 8, 2011

Kebersihan Vagi** dan Bidet Pipe [13 SX,13PL]

Amaran! Entry ini banyak menggunakan perkataan yang tidak sesuai untuk dibaca oleh anak-anak yang belum belajar 'Sistem Pembiakan Manusia' atau Pendidikan Kesihatan.

Berdasarkan kepada bahan-bahan bacaan dan rujukan pelbagai seperti majalah-majalah dan internet, rata-rata menyatakan kebersihan vagina adalah sangat penting dan berkait rapat dengan cara dan teknik mencuci terutamanya selepas melepaskan hajat atau lebih mudah bahasanya, 'buang air besar'.

Berdasarkan artikel berikut, menyatakan:
  1. "Because infectious agents such as bacteria and yeasts are found in the intestine, after defecation a woman must wipe herself from front to back vaginal area first, rectum after" [Article Source: http://EzineArticles.com/346307].
  2. "After every bowel movement it is wise to clean the anus area from front to back and not from the back". [http://www.ayurvediccure.com/womenshealth/proper-vaginal-care/]
Sebenarnya, aku musykil dan tak selesa menggunakan tandas yang guna sistem Bidet Pipe. Yang pancut air dari bawah dan belakang tuuu...Rasanya, tak perlu la nak cerita detail kat sini kan. Kesimpulannya, bila kita siram bahagian anal atau vagina, menggunakan sistem Bidet Pipe, sudah tentulah siraman air akan dari belakang ke depan. Dan, tidak mustahil  kotoran dari anal akan terarah ke vagina jika tidak dikendalikan kaedah cucian itu dengan hati-hati. 

Hissyyy...kenapa la aku buat entry ini pulak kan...Sebenarnya, tertanya-tanya, apa motif Bidet Pipe itu disediakan. Kalau dalam kapal terbang tu, aku faham la, luas kawasan tak berapa besor benor. Kalau ada paip tu kang, menjela-jela pulak hos dia kan...Adakah aku jer yang tak pandai pakai Bidet Pipe ni? hahahahaha

CIMB...Tahniah

Selepas entry saya sebelum ini..."Again...about CIMB", saya cuba membuat transaksi untuk pembayaran bil Celcom Pasca Bayar dan telah berjaya. Tahniah kepada CIMB...

Wednesday, March 30, 2011

Again..About CIMB

Aku sangat tak paham apa yang sdg dilakukan oleh CIMB...

Kat 'Halaman Rumah' dia, tulis...dah boleh bayar bil CELCOM...Bukti? Ok...tadak hal..

Yang menjadikan kemusykilan di akal fikiran aku yg tengah semak ni, bila proceed payment celcom aku, yang keluar...
Padahal, semua perkara dah aku isi...Bila di telefon...dijawabnya, perkhidmatan untuk prabayar celcom tidak dapat dilaksanakan buat masa ini..Apakehenyer yeop? AKu bukan nak call pasal prabayar...tapi pasal postpaid...apsal sistem panggilan korang ni macam hampassss sangat...haaa?[gaya Nasir Bilal Khan]...Makin lama, aku makin fed up dgn Cimbclicks ni...semakin unreliable..

Aku sahaja kah?

Tuesday, March 15, 2011

'Resipi Rahsia' di Alamanda

Aku memang dah lama "current" dengan tempat makan yang satu ni...tapi yang kat Alamanda je la...Yang kat Sogo ke, kat Presinct Diplomatik ok jer...Lum penah lagi jumpa benda pelik2..

Actually, dah lama aku rasa ralat sangat sebab makan kat sini caj perkhidmatan dia antara yang tertinggi...sehingga 10% beb...banyak tu...Kalau makan harga RM100, kita kena bayar RM10..tak banyak tu? Belum lagi kira cukai kerajaan 6% kan..(dulu 5%)..Bab cukai ni satu hal lagi...nanti la aku bebel kat entry lain pulak. Sikit2 cukai..sikit2 cukai. Pakai telefon cukai, keta cukai, astro cukai..banyak benor duit rakyat ni skang. Padahal sykt tu, kaya dah bebilion...kita ni duit bulan2 ribu-ribu jer..bila dah tolak itu ini, tinggal la ratus2...
Eheh...kata nak bebel kat entry lain kan...hahahaha...


Berbalik kepada isu 'Resipi Rahsia' ni...yang kat Alamanda ni...
Bab service memang kelas C...buleh gak aku nak value kan kepada D sebab berapa kali dah kena kat aku n the gang, makanan dpt lambat gila. Tapi, sebab yang hantar tu, muka manis lagi, aku bagi C dulu. Yang paling aku tak tahan sampai bagi C kenapa?

Selain lambat [note: mungkin sesetengah orang je kena kan...maklumla, kebetulan mungkin waktu aku dan kawan2 pegi tu, waktu bz giler..Orang dalam kedai dah ramai, kitorang antara yang terkemudian..], tak de pulak dia bagi something seperti kudapan untuk kitorg buang2 masa tunggu makanan yang tak sampai2 tu... Adake, order yang dia dah amik, boleh dia tak tau nak bagi meja mana..Logik tak? Logik kot..
MAYBE:Yang amik order org lain, yang antor org lain. So, sama ada borang order tu, hilang, atau tulisan tak difahami atau nombor meja tak ada so, takleh nak cam. Maybe dia main tulis je, posisi meja tu kat mana. Cth: Meja tepi tiang, 4 orang perempuan tak lawa pakai baju tak cantik, tepi kolam.

Bila yang hantar order tu pulak, orang lain. So, bila dia datang cari meja tepi tiang ada dua orang jer [2 orang lagi, pegi Carrefour beli barang], LAWA pulak tu kan [ikut penilaian dia la]...maka dia pun KELIRU [salahkan ku...jangan salahkanku...]. Puas la budak tu pegi tanya dari satu meja ke satu meja, "ada order bla..bla..bla..tak?".. Adoi....takkan nak kena ajar pulak macamana nak manage order kan?...kang aku charge pulak perkhidmatan aku kan...

Pernah juga aku nampak kejadian depan mata...ada pekerja terjatuhkan sudu ke atas lantai. Sepatutnya, apa dia buat? Ya...ambil sudu tersebut dan hantar ke dapur atau tempat cuci. Yang penting, bukan masukkan balik dalam tempat sudu yang akan dicapai oleh pelanggan atau yang disediakan untuk aturan hidangan untuk pelanggan. Tetapi, itulah yang dilakukan oleh pekerja tersebut. Aku perhati, tengok kot bekas tu memang untuk sudu kotor..Tapi, tidak..sudu dalam bekas tu, semua dah bersih dan ready untuk digunakan. Waddehello...Salah aku juga. Hingga ke hari ini aku terbayang2 perbuatan pekerja tu..Kenapa la aku BODOH sangat, diamkan perkara tu dan tak tegur apa yang dia buat? Aku memang teruk...

Kejadian makanan lambat boleh dikatakan perkara biasa. Pernah, member aku dapat makanan lambat. Orang lain dah tinggal suapan terakhir, baru dia dapat...tomyam lak tu, nak makan dah tentu amik masa...Kawan aku ni, saja bertanya nak memecahkan suasana yang tegang akibat kelaparan dan kemarahan..
"Ni boleh dapat free ke?"
"hari ni semua orang dah gaji. Kenapa nak free pulak, lagi pun...[aku dah tak ingat dah apa dia cakap...angin dah naik ke kepala]"
Dah la ko lambat...Orang tak marah pun dah cukup bagus. Orang tanya elok2, jawab la cara baik. Nak ceramah kita pulak.
Aku terus jer sound mamat tu.."Encik...tak payah banyak cakap. Kalau tak boleh, cakap jer Tak Boleh..Tak payah nak membebel"
"Apa pulak..saya kan dah cakap minta maaf tadi.."
{Ntah bila masa dia cakap ntah..)
"Takde...kalau tak boleh, cakap jer TAK BOLEH..Tak payah panjang2 kat sini!" Mamat tu pun blah..
Sakit hati aku [aku pulak tolong gado]. Kawan aku tu, tunduk jer makan tomyam dia. Bila mamat tu blah, baru la masing2 angkat muka..."Ntah apa2..dia yang lambat"
Cisss...kawan2 aku ni...takde semangat juang langsung!

Tuesday, February 22, 2011

Pengembangan dan Perkembangan

Physically, saya semakin mengembang..Hehehe
Perkembangan diri pula, semakin maju...hohoho
Kerja dah mula dah gear 5. Full velocity dah la ni.
Kejap kang pegi KL, bersambung esok balik Putrajaya jap, terus pegi Kedah.
Pesanan dan kasih sayang dah siap2 tinggal kat hubby..
Yang penting sekarang, tengah setelkan permohonan biasiswa.
Alhamdulillah...proposal, borang, sokongan dan sebagainya, sempat aku uruskan.
Harap2, selebihnya, rakan-rakan keraniku dapat setelkan sebelum tarikh tutup.
Sambil2 pegi Kedah nanti, kena jugak buat rujukan. Nak ingatkan balik istilah2 yang mungkin aku dah ketinggalan.
Nasib baik tak jadi pegi mesyuarat di langkawi (walaupun sedey), sebab ada lagi mende yang perlukan perhatian khusyu' dari aku..
Well, nanti my uncle nak nikah dgn org Kedah, kena pegi lagik Kedah. Then, my mother insist on me going to Langkawi..
Bila fikir2 balik, nak carik apa ek kat Langkawi?
Nak target pinggan mangkuk, banyak perkara yang tak mengizinkan..
Paling best pun, aku target cokolat2 kat sana je la...

Saturday, February 19, 2011

Saya punyai 100-500 Followers

Saja terai...tak reti lagi nak link ke blog org lain...heeeee

 



Berjayakahhh?

Tuesday, February 15, 2011

Tupperware dan MLM

Saya juga tidak pasti dia berasal dari 'Direct selling' atau based on MLM scheme..
Apa bezanya?
Well, sefahaman saya, kalau direct selling, dia menjual direct melalui katalog. Kalau org berminat dgn sesuatu produk, tunjuk, keluar duit, dan 'pooh!!' Barang itu kepunyaan anda. Tiada kaedah beli sepuluh, anda akan dapat RM500. Or, naik pangkat jadi director...bla..bla..bla. Ramai juga yang terperangkap dengan janji-janji manis untuk cari downline, so, nanti kalau downline banyak jual barang, dengan upline sekali dapat komisen.

Anyway, untuk konsep yang 'kalau kita banyak duit dan beli saham syarikat', of course kalau produk banyak terjual, komisen akan dapat kat kita. Then, konsep simple meniaga ialah, kalau kita banyak jual produk, banyak la keuntungan kita. So, MLM ni konsep dia yang utama bukanlah menjual barang sangat. Yang dia fokuskan pulak, adalah merekruit orang dulu, baru fokus pada jual barang. So, konsep ni memang aku tak berapa nak enjoy. Kalau org nak join, join la. Kalau tak, bayar jer barang harga penuh.

Purpose aku dengan Tupperware sebab aku mmg berminat dengan produk plastik dia. Cantik, berkesan [in terms of, air tak tumpah, practicality dan convinient]. So, for a year, aku cuma tolong orang beli barang2 Tupperware untuk org dan amik la sikit keuntungan...sebab jadi ahli, dapat less sikit. At least, upah penat lelah 'kulu kilir' beli barang antar barang, and most of the time, through my sister. It has been a pleasure bila dapat sikit token kerana penat lelah yang kita buat. 

Tupperware ni, dia mmg jenama dah lama dalam pasaran. Sejak dari kecik dulu kan. Tak tau la, kot dulu dia style direct selling jer, tak de konsep MLM ni. Tak de pulak mak aku dulu kecoh nak join Tupperware ni, nak carik downline ke apa kan. Mmg kalau jual beli barang2 plastik dia, aku rasa berbaloi la jadik ahli. Aku bagi contoh Cosway...banyak jer outlet dia kan...sesapa jer boleh datang beli barang dia. Kalau ahli dapat less. Kalau tak, harga normal. Sama la dgn Leno. Takde pulak aku dengar diorang kecoh2 cari upline. Sapa nak jadi ahli, pergi je kedai, isi borang. So, aku sedikit kecewa la dengan Tupperware ni. Sepatutnya dia dah jadi mainstream produk, dah tak perlu kes2 MLM ni.

Dan, selama ni, Tupperware tak ada pun produk penapis air, berbanding jenama2 lain mcm 'Hai-hai baibai', 'Aloken', 'Desmond' dll. Last week, beria2 ajak aku nengok produk baru dia nih...Mcm bes sangat...Aku datang sebab nak berbaik2 dengan komuniti Tupperware S2 ni, kiranya, dah selalu beli dgn dia, kita berbaik2 la, so, apa2 hal nk demand nanti senang kan.

Yang aku kecewa, ralat dan rasa nak termuntah ialah bila tukang bagi penerangan tu, banyak menggunakan fakta yang salah. For example...makanan beralkali adalah sayur [betul], buah [teeeeettttt...wrong]. At least, elaborate sket...And then, membanding dgn penapis2  air jenama lain yang dah aku senaraikan di atas, kononnya, dia punya lebih baik sebab ada 'Bakuhan Rock' dari Gunung Berapi Jepun. So, boleh enhance mineral content dalam air, tak macam air RO atau air tapis jenama lain yang dah  tak ada zat langsung. Maka, tak berguna la iklan mahal2 ambik Datuk Sheila Majid jadi duta.."ada manis-manisnya..."

Walawei...kita tak boleh tolak kemungkinan kalau kita minum banyak sangat mineral ni, buah pinggang boleh rosak teruk tau. So, in the case of kidney problem, air osmosis mungkin lebih sesuai. Even, air zamzam pun, bukan kita boleh minum banyak2 sekaligus pun...Itu, paling sedap punya air mineral tu.

Then, dia memperlekehkan penapis jenama lain asyik kena tukar penapis. Banyak pulak tu. Ada yang sampai 5 penapis. Mahal. Sekali, dia terangkan, penapis dia rupanya ada dua [lebih dari 1, ok], 1 cartridge berharga RM133 kena tukar 6 bulan sekali [twice a year= RM266], dan satu lagi cartridge berharga RM480 kena tukar setahun sekali. Harga first time beli sudah RM2590 [lebih murah berbanding penapis jenama2 lain?]. Then, tawaran yang membuatkan aku menyesal berada di situ ialah..."kalau u dapat buat jualan RM14000 within a month, you will be promoted to be director". Fuh...sapa yang aku nak suruh beli 7 buah penapis ni, yang aku sendiri tak rasa nak beli. Sebabnya, masa dia suruh aku try air yang telah dia tapis dalam demo tu,aku rasa biasa jer. Kebetulan, masa tu aku bawak air mineral [kedai mesra] piau punya, so, directly aku boleh bezakan rasa air mineral dengan air paip bertapis dan kononnya di tambah mineral. Beza sangat-sangat. Apa2 pun, jenama apa pun aku pakai, air yang datang dari paip, aku tetap akan masak dulu. Except air mineral dari botol bertutup biru atau hijau, air bertapis lain, Bakuhan ke idak, aku tetap akan masak dulu. 
Sapa yang berminat nak beli penapis ni, aku tak kisah nak tolong belikan. Aku bagi harga ahli terus. Tapi, nak suruh aku convince orang untuk beli sebab kalau tak beli rugi...aku takmo..Buy at your own risk ok...

Kesimpulan citer:
  1. Sapa yang mampu, belila penapis yang mana2 anda suka. Aku pakai penapis jenama Panasonic, Cartridge tukar 6 bulan sekali, berharga x sampai RM100 pun, dan air minum tetap dimasak sebelum minum. Airnya, tetap jernih.
  2. Kerajaan kena betulkan sistem penapisan air kita ni. Tak payahla rakyat susah2 beli penapis yang bermusim ni. Kalau habis musim jenama mahal2 ni, penapis dah tak jual, kena beli baru...Eh...napa mcm masuk bab politik pulak ni ek? hehehehe
End of story..dah malas nak taip...

Monday, February 14, 2011

Sudah setahun

Sudah setahun kami berkahwin..
Both of us are two very different persons..
Yet, we reached out to each other to get over the gap
We stumbled here and there,
But we kept the skeleton bare,
Not in the closet, as possible in the open air..

Mudah-mudahan jalan yang kami pilih ini takkan berkurangan rahmat yang Allah beri,
Dan sentiasa tabah menghadapi dugaan yang menyapa kami...
Aku sorang excited amik gambar...mcm dlm gambar kawen gak...control macho lah tuuu..

Sunday, February 13, 2011

Tupperware Anyone?

Normal Price item:
 RO321-MM Round III
RM13.90

RV221-MM Oval II
RM22.30

 RQ221-MM Square II
RM36.40


Reduced price:
Comprises of:
MM Round III
MM Oval II
MM Square II
Price: RM61.60.
Normal Price: RM77.10
*excluded delivery charges

Interested, emel me at ajandaus@yahoo.com. I have some more next time..tada...

Friday, February 11, 2011

On N Off

This week has been an 'On and off' for me n hubby..and for my plan to further my study.
First, my hubby told me he had to go outstation at Pahang. He would be spending the night there.
So, I planned on spending the night at Bangi, with my SIL. Takmo la, balik umah org takde kan..hehehehe...

Then, came an order for me and my task in Banting. I have to spend 2 nights there...originally...
Actually, the plan was...Go back (to and fro) Banting-Bangi. But, my health failed me for the flu caught me off guard. And my nose running frantically during my observation duty at Banting. I had to work out a plan B. I couldn't really spend the time on the road to Bangi, could I? With all the headache, flu and sneezing every second I inhaled oxygen. It came to the point (or junction) of turning either Left or Right? For Left would bring me to Bangi, and Right would bring me back to Seremban..So, which one I chose?

I turned right...yeah...to Seremban. Back to my hubby. He called me earlier that he had no more business at Pahang so, he would be home. And I really need someone to tend to my care as I did when he had fever before..Furthermore, with a few constrain, I couldn't afford to risk going to the clinic and I hope a few panadol would do me a favor in keeping my flu down. So, home I went. 

Luckily, there's a few more pills for me to kill the flu. And I slept like a baby. turning left and right, mumbling in my sleep. My husband said that I asked for a biscuits. Why biscuits? Why not asked for a pizza or KFC? hissyyy...

There goes my plan...The next day, I woke up a bit fresh but still with a thick nose. I headed for Banting and finished up my task for the day and spent the night there..So, off for me n hubby...Still off for me and my plan (CWK will surely not happy with this...). Now, I'm here planning everything but still...nothing...

Hope tomorrow will bring some kind of miracle for me to work something right...hohohohoho...

Sunday, January 30, 2011

Penipuan Pinjaman...Bank tricks..

Bank perdana pun boleh mengelat [tidak menyatakan keseluruhan kebenaran].

Berhati-hatila kalau nak buat pinjaman. Biasanya, dari flyers yang diedarkan, bukan tulisan besar yang penting. Kena cari tulisan yang paling kecik, baru dapat 'the whole truth of the bargain'. Tulisan kecik yang menyatakan 'additional terms or condition'. Yang selalunya bermula dengan "tidak termasuk bla...bla...bla...dan RM++ sebagai bla...bla...bla". Itula yang dinamakan "hidden charges".

Of course la, cerita berdasarkan pengalaman kan...well..well..well..
Saya sgt teruja bila terjumpa flyers ini...

3.98% flat rate!!! Too good to be true isn't it?
Walaupun sgt teruja, tapi, masih berlengah2..nak contact..x contact..Pastu, beria-ia war2kan kat kawan2...
Tak baca habis lak tu...Mana taknya..kebenaran hanya sebesar [lebih kecik dari butir beras]. Sila tengok or perhati bahagian yang bertanda merah..Ada nampak? Exactly!!!! Part yang baguih dok ada, sangat besaq. Yang nak kelepet org juga, kecik betul...kalau buleh, xnak bagi orang nampak lagsung.


Sebenarnya, yang buat saya meluat sangat-sangat ialah jawapan yang diberi apabila agent or pegawai dari bank tersebut nak bagi penerangan kat saya. Well...dia tak tau, kita ni dah lama berkecimpung dalam dunia perbankan [pinjaman peribadi sebenarnya], dan dah banyak riview serta rujukan dibuat untuk mendapatkan deal yang paling menguntungkan [itulah gunanya hobi 'window shopping']. Tau apa soklan saya?

Direct to the point:
"Apa hidden charges deal ni? Macam too good to be true jer"
"Ok kak...10% kita akan tolak dari pinjaman untuk bayaran proses. RM10 duty stamp, RM100 untuk saham koperasi blablabla..".
"Ha?Koperasi apa tu? Tak pernah dengar pun?"
"Ada koperasi ni. Biasa la kak, mana-mana pinjaman pun akan masuk saham koperasi"
"Ooo..Berapa dividen setahun [koperasi]?
"Takde."
"Ha???Tak ada? Kenapa tak ada?"
"Memang tak ada"
"Habih tu, apa guna masuk koperasi? Bila duit tu boleh ambil?"
"Dah abih bayar pinjaman baru boleh ambil duit tu".
"Takkan la koperasi tak ada dividen. Kalau bank R*****, saham dia sekurang-kurangnya, 15% setahun".
"Aaa...dia memang tak de bagi dividen bulan-bulan"
"Takkan la kalau saya masuk 100, lepas 20 tahun saya still ada 100 jer?"
"Dia akan meningkat. Cuma dia tak bagi la dividen tiap2 bulan"
[habih tu, apa yang aku tanya tadi?]
"So, macamana saya nak tau berapa duit saya dah ada dalam saham?"
"Tak ada. Memang tak tau."
"Ko biar betul dik...takkan penyata ke, makluman dalam surat khabar ke tak ada?"
"Dia ada bagi penyata.."
[hmm...bangang betol]
"So, kalau saya pinjam RM100K, saya cuma akan dapat tak sampai 90k la kan? saya akan kena bayar ..bla..bla..bla..."
"Ya..kalau akak pinjam 100k, akak akan dapat bla..bla..bla...Then kena bayar sebulan bla...bla..bla.."
"Aik???kenapa tak sama dengan jadual yang awak bagi ni?"
"Memang kak...jadual tu tak termasuk 2% dan RM10 caj bulanan"
"Ada lagi 2 %?" [sambil belek kertas dengan mata yang lebih terbuntang kerana tak sangka telah terlepas pandang], 
"Laa...apasal tak tulis jer figure yang betul...yang sebenar...tak ada la org salah paham"
[yang sebenarnya, tak baca habis]
"memang mcm tu kak [ayat feveret dia dalam kerjaya perbankan rasanya], nanti kang, ada jugak yang pandai, dia kira tak sama pulak"
Habis tu, yang sekarang aku komplen ni, apa kebendanya?
"Tak apalah, nanti kalau saya berminat, saya akan call awak"
"Eh??ingatkan terus nak proses jer"
"Tak pelah, saya nak bandingkan dengan pinjaman saya sebelum ni. Kalau berbaloi, saya buatla..Kalau tak, tak jadila"
Kesimpulannya, aku tak kira pun. Tak teringin pun nak buat perbandingan. Sebabnya, makluman yang diberi terang-terang nak di sembunyikan...Lepas tu, macam bercakap dengan org dungu jer. Yang paling aku musykil ialah...kawan dia yang sorang lagi, senyap tak mencelah-celah, tengok jer muka aku macam tengah kira jerawat yang ada kat muka. Tak selesa langsung. Aku benci org bank [yang promote produk mcm ni...yang suka berlagak mcm org macam aku ni terdesak sangat sampai sanggup buat apa saja tanpa ambil kira maklumat dan benefit yang sewajarnya aku dapat, macam aku ni bodo]

Monday, January 17, 2011

London review

Well..well...well...
Semalam pergi amik barang-barang hasil lawatan ke UK last year..
Uhuh...tengok balik beg itu, terasa nak peluk..
hehehe...And, unfortunately, a few of my things, couldn't be retrieved right away..
Plus, having a grumpy old man with me yesterday,
I had to be satisfied with that bag..the rest, thanx to CWK, I could have it today...

Tengok balik barang2 tu, membuatkan I terkenang-kenang perjalanan di sana..
Seronok...Priceless...
So, here I attached the summary of the time I spent in London (not thoroughly though),
ehemm...the pics that I think would represent my true feelings during my time then..yang lawa..hahaha