Wednesday, December 23, 2009

Red Alert!

Kecemasan! Kecemasan! Neng nong neng nong....
Saya rasa hampir tidak dapat bernafas...ada sesapa nak hulurkan bantuan?
Ada orang kabor J Card's member's Day kat JJ Cheras...ini tidak boleh jadi...
Saya melarang diri saya daripada pergi! Masa akan terbazir, duit apatah lagi...

Monday, December 21, 2009

Sembonia berkualiti rendah..

Beg ini baru seminggu dibeli...saya tak letak pon, botol susu, atau ditarik oleh peragut yang membolehkan ia putus dsb..tengoklah hasil beg sembonia yang kualitinya rendah ini...

Ada nampak apa-apa yg pelik? Maaf la ye..pakai kamera phone dan x pro pulak..

Nampak tak TALI tu? ha...asalnya berpintal-pintal, mcm yg sebelah  tu...
Tengah jalan buat keje (sambil vogue dengan 'veg varu'), nasib baik tak tercampak segala isirong dalam beg tu..Hawau betul...sedih pun iyer...bukan senang tau...nak carik handbag dalam keadaan berjaga2 sekarang ni...mahal tu...lebih la dari RM200...(bukan nak nyombong ek..). Bagi sesetengah orang kalau 200 tu, x mahal sangat nak banding dgn Coach yang harga ribu riban tu...tapi, sob...sob...aiseh...nak tunjuk lagi, gambar yang lebih dramatis...

Ok, gambar berikutnya adalah gambar bukti yang aku kata sembonia ni low quality (untuk beg berkenaan ek)...


Ya...itu adalah kesan tampalan dan tempekan kulit tali itu dengan menggunakan selotape (anak panah).
Gambar yang telah dikotakkan menunjukkan kerja ikatan tali yang tidak kemas dan ditunjuk-tunjukkan kepada pemilik (iaitu saya) disebabkan oleh lapik tali itu yang telah bergerak2 akibat dari selotape yang kehabisan gam.

Genap seminggu saya beli beg ini, ia ranap. Disebabkan saya outstation pada minggu berkenaan, saya telah dengan penuh kesabaran menggendong beg tersebut kerana tak dapat balik ke rumah, mengganti beg lain serta menghantar beg berkenaan ke bengkel untuk dibaik pulih...

HARI INI.. Saya akan ke sembonia Alamanda untuk menyelesaikan ketidakpuasan hati saya sebagai pelanggan. Tunggu la apa Sembonia nak kata...

JANJI SAYA...Untuk beg hantaran, saya takkan beli Sembonia..beli beg kat Petaling Street pun OK..sebab tak sampai ratus-ratus pun...boleh belasah sampai lunyai...

Monday, December 7, 2009

Wedding on the GO

Oh..oh...saya rasa macam kesuntukan masa...
Baju tak siap dimanikkan lagik...
Bunga-bungaan tidak bercantum kelopak lagik...
HIV test...huhuhuhu
Permohonan ke jabatan agama lagik...
Tunang saya kata lama lagik...Menci...

Friday, December 4, 2009

Pegawai Makan Tanah

Heh...Kalau balik kampung, isu ni memang isu yang sedang hangat diperkatakan.

Kalau aku berdosa cakap ayat ni:
"Antara orang yang paling banyak makan suap adalah orang yang kerje kat Pejabat Tanah"
maka aku memang rela berdosa....Astaghfirullaah...

Ok, senarionya ialah....
Orang kampung mencari-cari tanah kerajaan yang masih kosong untuk permohonan pemilikan. Kemudian, bagitau ketua kampung. Ketua kampung bawak permohonan ke Pejabat Tanah.
  1. Penghulu mungkin minta "duit tepi" untuk membolehkan dia tolong mohon tanah tu. Maksudnya, dia memang ada kaki la kat pejabat tanah tu. So, mungkin duit tu dia bagi2...
  2. Penghulu tak minta pun duit, sebab dia nak tolong orang kampung dia. Tapi, orang di Pejabat Tanah minta duit. Yang terjadi kat kampungku ialah dia minta sorang RM500 sorang. Ada 10 orang berapa dia dapat? Cuba bayangkan kalau orang kampung, mana pulak nak cari RM500. Pun belum tentu dapat...sebab senario ketiga paling banyak berlaku...
  3. Disebabkan dia dah tahu tanah mana yang kosong (dan org kampung tak bayar pulak tu), maka dia la yang mohon atau anak-anak beranak, suku-sakat dia disuruh mohon. Makanya, dia dan keluarga dia la yang dapat tanah tu.
Aku risau...tempat kita akan menjadi antara kawasan yang dihilangkan dari peta [muka bumi]. Proses membanteras rasuah belum menyeluruh. Sedar tak sedar, negara kita ni rasuah dan duit tepi memang berleluasa. Belum lagi cerita kat imigresen, pasal pengambilan pembantu rumah yang mencecah RM7k. Dapat maid yang berdedikasi takpela jugak...dapat yang gedikasi, parah.

Wednesday, December 2, 2009

Soalan yang Tak Ingin Kita Jawab...

Haiyyooo...dah seminggu tak melihat meja yang serabut ni..Serabut serabut pun, meja ni la yang menyimpan segala tohmahan yang aku lemparkan, menyimpan tugas2 dan perasaan yang aku ada selama kerja kat sini. hahahaha...

Sebelum raya, pegi ke Kolej Matrikulasi Teknikal Johor, Pontian...Kagum aku dengan pensyarah-pensyarah yang bertugas di sana. Disebabkan kolej itu masih di peringkat permulaan pelaksanaan maka, pegawai yang ada sangat la sikit. Lebih kurang macam ni la...1 pensyarah memegang hampir 5 jawatan. Just name it...Felo, Ketua Unit, Timbalan Pengarah, PEK (nak order barang ya), pensyarah, Ketua jabatan..Haaa...jgn tak caya... Memang aku tabik sprin...anyway, tahniah kepada tenaga kerja yang terlibat...Kalau I, mungkin I tak berjaya di situ...But, belum cuba belum tahu ye tak...

Hehehe...Lepas raya bertugas pulak di KMM. Kali ni, pegi tempat lama beb...Best jumper kengkawan lama tapi, yang tak best nya...

Soalan-soalan yang telah aku kumpul dari KMM...sila jawab kalau buleh jawab ya..

  1. Eh..Jan! Buat apa kat sini? O....org bahagian ya...(soklan ni mmg aku tak jawab dah...buang masa je).
  2. Eh...Dah berisi ( atau ada yang guna perkataan lain seperti gemuk, tembam, bulat dsb)...Bahagia eh kat sana....-jwpn: Biasa la....sambil sengih dan dalam hati, "aikk...org bahagia kena jadik bulat ke? Kalau tak, merana la agaknya aku ni?" Kih...kih...kih...maknanya dulu aku duk kt KMM ni, aku merana la...cetttt!!!!
  3. Eh..Jan!!!Berseri2....-jwn: (walaupun belum berbentuk soalan, aku jawab terus)..."Bahagia kak"...Muahahahaha....
  4. Jan..seronok tak keje kat sana? - yang ni, susah sket aku nak jawab...mana2 tempat keje mana ada seronok? Kalau buat keje dengan gembira aku terima la...Bagi aku seronok masa berseronok la...contohnya, pegi tgk wayang dgn best fren, pegi shopping dengan supi, aini bespren, pegi makan2, balik kampung main2 dengan anak2 sedara aku...Kadang2, waktu shopping pun x seronok apa...bila takder duit...nak beli beg coach pulak tu...hahahaha...merepek.....so, apa jawapan aku?...."Seronok.. (dalam kepala fikir..mencabar jugak soklan ni). Biasa la...pengalaman kerja lain dari pensyarah. jadik pensyarah pun, kadang2 ada gak stress dia kan...sama aja..rutin kerja je lain." Fuhhh...diplomasi siottt..
  5. Macamana keje sana? Rindu tak nak ngajar? Aku mmg la stress dengan soklan nih..."Memang la rindu mak oiii...Tapi, dah keje, pengalaman baru, berbaloi la duk sana (putrajaya).." Ayat ni, mcm nak sedapkan hati aku gak ni...
  6. Eh..bila nak langsung?...Langsung apa? Siaran langsung? Tengok la jadual kat surat khabor? Hnsss... 
  7.  Eh...muka dah elok la...pakai apa sekarang?...Pakai baju la kak oiii...hahahahahaha. Aku bagi 3 petua pada orang yang bertanya ni iaitu:
    • Jangan duduk di Melaka.
    • Duduk dalam pejabat berhawa dingin 24 jam.
    • Bahagiakan hati...
Tercengang jugak la orang yang menerima jawapan aku tuh..Aku nak mengulas soalan terakhir tu...Pasal muka aku ni yang katanya dah makin elok...alhamdulillah..Sebenarnya, set off yang betul2 mula kulit aku elok sket dari jerawat yang menggerutu dulu adalah selepas aku pegi pakar kulit kat Melaka. Aku tak ingat nama jalannya..Nama klinik tu aku ingat ler...Klinik Subra...Doktor perempuan yang tengok muka aku tu, dia kata masalah muka aku ialah excessive oil production...

Nih aku recite apa dia cakap kat aku...ingat lagi wehhh..."when u sweat, the dirt or your cosmetic will be trapped in your pores. That's why ada acne on your skin...So, I'll give u medication to help control your oil production. But, these pills will make your body dehydrated. So, make sure that you drink enough water. Bila U nak kahwin?" Hehhh...jgn terkejut eh...mmg doc tu tanya soklan tuh kat aku...ikuti sambungan perbualan ini...


"Saya belum nak kahwin lagi doktor" (3 tahun yang lepas ok...aku xder skandal dengan sapa2 pun masa tu). "Betul ni? Make sure aaa u tak kahwin dalam masa terdekat ni. I bagi ubat ni untuk u try dalam 3 bulan. Lepas 3 bulan, u datang balik, kita tengok progress mcmana. Dalam tempoh u ambil ubat ni, u tak boleh pregnant tau..sebab tu I tanya bila u nak kawen.."
"Tak boleh pregnant ke, dilarang pregnant doc?"
"Tak dibenarkan mengandung. U have to sign the form. Kalau tidak kita tak boleh release ubat ni"
Ok...ini serius (nyanyian wonderpets)
"Ok...saya memang belum nak kahwin pun"



So, lepas tu aku dibekalkan dengan ubat pill yang melarang aku mengandung tu, 2 ubat sapu (yang boleh dibeli di farmasi dgn harga yg lebih murah). 1 sapu kat jerawat (C-Mycin from T tree), 1 lagi sapu kat seluruh muka 2 malam sekali (Differin). 
Mmg aku follow arahan doktor tu, ubat tu mmg mengeringkan badan.. Bibir pecah2 so, mmg kena minum byk air. Tapi, lepas tu, aku tak tahan, aku amik ubat tu 2 hari sekali, kurang skit kering. kalau tak 1 biji satu hari..tak lama lepas tu, mmg muka kurang berminyak dan jerawat mula kering. Patutnya, lepas 3 bulan aku  jumpa doc tu...Aku tak pegi pun...Mahall.....sekali pegi RM 200...masa pulak susah nak dapat cuti... Lagipun, the next year aku kenal dengan tunang aku...maka lupa lah segala maslah yang melanda...hahahaha



Tapi, alhamdulillah, lepas tu muka ok la sket...tapi, sebab air kat KMM tu, mmg jaki sangat dgn muka mulus aku ni, so, gatal2 gak la jerawat aku naik kat muka. Bila pindah dari Melaka, muka jadik makin elok. Pengeluaran jerawat dah tak meriah macam nak keluar bunga api...cuma macam cendawan tumbuh bila hari hujan jer...maksudnya, ada musim la...hahahaha....Dan mungkin juga faktor hati yang bahagia tu menyumbang kepada keserian wajah kita...eheheheheh...malu pulak...

Tuesday, November 24, 2009

Tudung Era Baru?

Saya sangat 'conscious' dengan pemakaian tudung..Emm..kalau dah lawa tu, pakai apa jer lawa kan?

Heh...tidak bagi saya. Ni saya nak show tudung style ala-ala Ariani, yang dijahit sendiri oleh kakak kawan saya..



Ini muka sebenar saya pakai tudung biasa...Bawal...


Ni pakai tudung yg glamer skang ni...Ok tak? Ada rupa lain ke?


Ini pandangan sisi....rasa macam cun jer...Ahahahahahaakkkk....

Ehemmm...sebenarnya, paparan ini adalah iklan...So, sapa2 yang teringin nak beli, contact me ok...Dari segi labuh dan saiz, boleh dibincangkan. Material pun, you all boleh decide nak jenis apa...tapi, bab pilih material tu, kalau you all ada cadangan nak beli sekali banyak contohnya untuk satu team bola sepak ke, bola jaring ke, untuk budak sekolah ke, untuk Wanita UMNO ke, Muslimat PAS ke...hehehe...

Kalau nak beli borong, untuk meniaga ke, untuk pakatan kenduri mahupun kumpulan nasyid, adalah digalakkan. Kita boleh sama2 meniaga. Tudung-tudung adalah dijahit sendiri oleh kakak kawan saya.

Ada beberapa jenis, yang jenis inner - Kalau ada yang nak pakai untuk selendang (mcm org nak nikah tu).
Yang I pakai ni yang jenis biasa, outdoor. Ada jugak yang request nak labuh lagik...Layannn...

So, any request, do contact me at this emel: ajandaus@yahoo.com.

In the future update, I'll try to display the sample colour for the materials. Opppss...about the material, its the soft fabric a bit similar with the climacool of Nike's fabric. Kalau kat Malaysia ni biasanya org panggil kain jersi jer...Tapi, bukan kain jersi yang buat langsir tu ya...Ini yang sejuk dan lembut..Senang di basuh dan tak payah dry cleaning...No worry attach...

Ke Pontian Kali Pertama

Saya telah berjaya menjejakkan kaki ke bumi Pontian untuk kali pertama...berseorangan pulak tu.
Ada jugak la makan langsat sikit2...Hehehehe...
Rupanya kat Pontian ni ada satu je hotel (yg established), sebelah je dengan Giant dan restoran (mamak punya la). Hotel ni mmg betul2 dekat dengan laut, menderu2 bunyi ombak memukul pantai..cewwahh...

Saya tengah pening ni, nak carikan baju sejuk untuk adik saya nak pegi London..Kesian dia..Boleh jer buat tak tau..Tapinya, saya terfikir kalau saya di tempat dia mesti sedih kalau pegi sana takde kelengkapan yg cukup untuk 10 hari. nasib baik la bakal abg ipar dia janji nak tolong carik kat bundle...hehehe...anyway, nanti balik kena ajak dia pegi Universal Traveller, dengarnya ada sale...

Hmmpphh...Padahalnya, aku target nak beli brg2 untuk hantaran kawen, sempena Year end sale ni...Kena la tunggu dulu. Bongsu...bongsu....

Friday, November 20, 2009

Jauh Perjalanan....

Sempit la poket...

Penat...tak yah cerite...tapi, nak cerita gak.

Penat tapi, masih lagi aku terpacak kat Seventhheaven (nama laptop) ni. Berapa lama dah tak update?
Dari mingu lepas dok merayap...

Penat...tapi, seronoknya tetap ada...banyak pengalaman dapat. Pengalaman apa?

Hari pertama perjalanan:

  1. E ticket yang dinanti2 sejak hari khamis (sebelumnya) belum dapat. Jam 7.30 pagi dah nak kena naik teksi sebab flight dari KLIA jam 8.15 pagi. Apa jadahnya...6.50 am sampai opis, try buka emel tapi, disuruhnya kik link itu la, inilah...bagi je la nombor e-tiket tu kan...punyer la panjang ayat dalam emel tu, nak tulis nombor tu pun susah ke? Bangang betul...[sumpahan yang jujur lahir dari hati yang kalut]. Sudahnya, nombor tak dapat jugak sebab internet down...POYO.
  2. Teksi sampai lambat 5 minit. Tiba di KLIA jam 8 pagi. So, tak terlewat check in. Nasib baik leh retrieve nombor e-tiket kat sana dan wat self check in. Okey...settle...soru.
  3. Jeng..jeng...jeng...distracted kat bahagian sye shadow Lancome. OMG!!!! Tiba2 jer aku jadik glamer kat KLIA. Namaku yang berjela org susah nak ingat tu, diumumkan untuk panggilan terakhir. Tak pasal2 aku berjoging dalam KLIA. Hawau punyer Lancome.
  4. Selamat menaiki pesawat dan dapat duduk sesorang dalam kapal terbang. Tak pernah2, aku pening dalam flight. Semua benda aku rasa busuk. Kerusi busuk, laki2 kat depan aku aku rasa berbau, yang kat belakang, aku rasa wangi sangat. sampai kat airport penang, cari tandas,Uwekkkk!!! fuh, lega sket.
  5. Tunggu beg, sampai ke penghabisan beg, beg aku tak muncul2. Aik!!toleh2, ada 5 orang lagi tengok aku. beg diorang pun takde. Lega sket, bukan aku sorang. Maknanya, bukan sebab aku berjoging tadik la kan... So, buat report, kena la tunggu beg tu dikesan. Orang kolej Perlis dah tunggu, aku cabut jer. Ada majlis perasmian jam 2.45 pm. Tengok bawah, JEANS!

    Takkan aku nak hadir majlis rasmi pakai jeans? Yang lain semua ok, kasut bertutup. Tudung cun, baju korporat, ok la, rasmi la jugak walaupun tak ayu. Hnsss...apa nak buat ni? Apa lagi, suruh la driver singgah mana2 kedai beli seluar slack. dengan duit yang ada dalam tangan, nak beli satu set [baju kurung sampai kain dalam], tak sempat aku nak uruskan. Akhirnya, dalam masa 15 minit aku dapat selai slacks. Alhamdulillah. Sampai kolej Perlis jam 2.15 pm. Sampai rumah tamu, mandi sejirus, solat, buat regangan badan sekilas dua, kena pegi balik ke dewan untuk majlis perasmian. Huhhh...
  6.  

Tamat la kisah yang meletihkan aku. Itu baru separuh hari pertama...yang hari lain2, takyah la aku citer....


Tuesday, November 10, 2009

My expression....

Ok...I've got this from pretty/uglysideofme and I love it...This is how I would describe about my fiance..


Friday, November 6, 2009

Pemandu Bas Gila

Huh...sangat membahayakan..

Pagi tadi saya memandu ke tempat krja dari rumah kawan saya di Senawang. Hujan lebat tau...
And as i was driving carefully and maintaining the speed at 90km/h, but still trying to overtake a sloww lorry.
Masalahnya bukan lah lori itu. Tetapi bas yang tiba-tiba muncul di belakang saya dan membunyikan hon yang berpanjangan.
Hello, mabuk ke? saya bawak 90km/j tau...itu adalah kelajuan maksimum bas di atas lebuh raya tau! Dah la hujan. considerate la! Tau la, saya kancil. Nak potong, pegi la lane sebelah kanan. Highway ada 3 lorong tau!

Tak mau la saya bagitau syarikat bas apa. Warna dia hijau di bawah, putih di atas. Saya hon dia balik tapi, saya tau la..mesti macam tikus yang menejrit-jerit kat gajah jer..huhuhu...

Saya tak pernah lagi kata padan muka kalau ada berita bas kemalangan. Tetapi, kalau gini la perangai semua pemandu bas, memang merbahaya. Bukan pada dia...tetapi kepada pemandu lain. Saya tengok lori-lori yang ada di lebuh raya tadi, elok je berjujuk di sebelah kiri. Kalau jalan cerah dan tak hujan takpe la jugak kan...

Monday, November 2, 2009

Jauh perjalanan

Ohh...untuk kawan-kawan yang tak tahu ke mana saya hujung minggu yg lalu...

Saya ke Kelantan...mengempiskan dompet...Terapi minda akibat kemelut tarikh perkahwinan saya yang kelam kabut ni..hehehe...alasan je tu.
Sebenarnya, saya dah tempah tiket tu dari bulan 3 dulu lagi..Tambang pergi balik sorang RM85. Tidur kat hotel Azam, semalam RM90. So, datang berdua dengan Kak zu (office mate), seronok la sebab ada geng..

Yang palin gbest ialah, bila besfren saya Aini pun tetiba memunculkan diri di sana..ewwahhh...apa lagi...
Tapi kan, saya tak sempat nak cerita panjang pd entry ini. Kerana seharusnya saya sudah bertolak ke Port Dickson pula untuk bengkel yang akan berakhir hari Khamis nanti. Banyak atur cara nak dibuat ni...

psst...kalau dah kat PD tu, atur cara dating mesti terselit jugak.Ahakhakhakhak... Baiiii....

Thursday, October 29, 2009

Wakil Rakyat...ke, Wakil Duit?

Ha..nak bincang jugak la isu kepolitikan ni kan..
Sementelah malam tadi I tengok berita keburukan perangai wakil-wakil rakyat yang dah berapa kali tangguh persidangan. Yang kecoh nya semacam. Macam lah diorang tu the most importan person in the universe. As if kalau diorang tak jadik wakil rakyat, kesemua rakyat akan mendapat penyakit kusta.

Hehh...Sebenarnya, saya meluat menengoknyer....
Tetapi, yang membuatkan saya terfikir ialah...Kalau kita sebagai ADUN tidak datang ke perhimpunan atau persidangan dewan rakyat, makanya...Apakah tugas kita sebenarnya? Opps...let me rephrase it ok...

Salah satu tugas dan tanggungjawab ADUN adalah hadir ke persidangan dewan rakyat dan mintak la apa-apa yang rakyat mintak selama ni..Duit, jalan raya, sekolah, pindaan undang-undang, pindaan akta, etcetera...

Ha...kalau dah gitu, kalau ko tak pegi masuk dewan tu, or buat kecoh kat dewan tu, apa keje ko buat ek? Makan gaji buta la gamaknya kan...Dok sebok rebut baju SPEAKER. Tak kira la, pembangkang ke, kerajaan ke...Kalau dah gitu perangainyer...aku pun nyampah.

Agak-agaknya la kan...disebabkan perangai orang yang kita undi begitu (wakil rakyat ke, menteri ke, Pengarah ke), sebab tula, kebanyakan sistem operasi kita ni masih lagi macam ta**. Eh...boleh kait ke?

Monday, October 26, 2009

Oh...Evolusi manusia...Saya tidak mahu kurus sangat...:)

"the vital statistics of 2,238 postmenopausal women participating in the Framingham Heart Study, which has tracked the medical histories of some 14,000 residents of Framingham, Mass., since 1948. Investigators searched for correlations between women's physical characteristics - including height, weight, blood pressure and cholesterol levels - and the number of offspring they produced. According to their findings;
it was stout, slightly plump (but not obese) women who tended to have more children - "Women with very low body fat don't ovulate," Stearns explains - as did women with lower blood pressure and cholesterol levels. Using a sophisticated statistical analysis that controlled for any social or cultural factors that could impact childbearing, researchers determined that these characteristics were passed on genetically from mothers to daughters and granddaughters.

http://news.yahoo.com/s/time/20091024/hl_time/08599193175700

Tuesday, October 20, 2009

Managing Management

I did not know which one is worse. Having to leave some work behind because you have to start something (work) new or having to start a new one because you have to leave the recent work. Hmm..You get me?
Nope? Me neither. Hahaha...

I've been given a new portfolio which is totally different from the recent one I was handling. Okay..But it made my goal even more clearer. I have yet to feel an excitement, or remorse or afraid or even doubt on my ability to handle this.

So, as positive as I could be, I'm telling myself to gather my faith so that I won't fall even though I might once in a while staggered on the rough lane that I've chosen. But, in case of a fall...???

Sunday, October 11, 2009

Dato'Isa yang saya ingat

Saya membesar di Felda Lui Timur dan Sg. Lui. Sebelum itu ada juga di Felda Serting, Palong Timur dan entah mana lagi yang saya tak dapat recall.
Tanyalah kakak saya, masa saya kecik2 dulu, saya dah tahu Menteri Besar N. Sembilan adalah Dato'Isa Samad. Lama dia jadi MB kan...sejak saya darjah 1 lagi, saya dah dapat menyalami tangan dia sewaktu majlis penyampaian hadiah di sekolah. Teruslah darjah 2, 3. Tapi, darjah 4 saya tak dapat kerana sudah berpindah ke Felda Sg. Lui. Di Sg. Lui, para guru tak bersusah payah jemput MB kerana sekolah yang kecil.

Yang saya nak cerita, bukan kisah hidup saya pada ketika itu. Bukan juga kisah lamanya Dato'Isa menjadi MB. Semasa berbual2 dengan kakak dan emak saya, tentang hal ehwal negara (maklumlah, mak saya berpengetahuan lebih dlaam hal ini sedangkan saya yang berkerja dengan Gomen) hehehehe...ayatnya berbunyi begini..
"Lama dah Dato'Isa tu..orang nak lagi ke kat dia? "
"Bukan apa, walaupun dia ada kes dulu, tapi, orang n.sembilan suka dengan dia. Cuba ingat dulu...wakil rakyat mana yang kita senang2 nak jumpa, boleh salam2. Sebab tu orang n.sembilan suka."
"Haah ek..dulu kita amik hadiah berapa kali dia datang sekolah. Merasa rupanya kita salam dengan MB"

Haa...itulah dato'Isa yang kami kenal. Bukan nak berkempen ya. Mengikut sumber2 yang boleh dipercayai, pernah dia mengikut Dato'Isa, sehari sampai 6 jemputan berjumpa rakyat dia pergi. Sampai tak sempat nak makan pun. Memang dia tak suka hantar wakil. Seboleh-boleh dia akan pergi sendiri. Tak payah karpet merah pun. Simple je sambutan dia.

Mungkin ramai lagi wakil rakyat lain yang begini.  Saya yang tak jumpa kan...

Sepanjang saya 5 tahun berkhidmat di Masjid Tanah, Melaka, tak pernah pun Ketua Menteri dia memenuhi jemputan kolej kami untuk majlis bersama pelajar, atau apa-apa majlis yang seumpamanya. Adalah satu tahun tu, digembar gemburkan dia akan datang...Maka, gegak gempitalah seluruh rakyat menyambut khabar yang disampaikan. Yang buta datang teraba-raba, yang tempang datang bertongkat, yang kudung datang mengengsot. Sayugia, semua rakyat berusaha memperindahi tanah tumpah darah mereka bagi menyambut ketibaan KM yang dinanti-nanti. Jalan raya dilepa emas, supaya tidak patah roda pengangkutan, tiang yang bengkok di tegakkan, rumput ditarah menjadi indah saujana memandang.


Boleh bayangkan? Akhirnya, khabar itu menjadi angin yang lalu sahaja.beruntung juga si rakyat, mendapat jalan baru, tiang tegak dan lain-lain lagi.. Si ketua Menteri tak nampak bayang pun..apatah lagi, nak bersalam.Maka, nilailah sendiri...Alkisahnya...

Sapa ingat dia terrer!!!

Cepat..cepaT...Sapa terrer...ingat tak lagu ni?

"Alkisah, 1 cerita
Kononnya bermula, di sebuah desa
Rakyatnya, berbilang bangsa
Hidup aman, damai, bahgia
Hantu Jebalangga, banyak berkeliaran
Dia cuba nak menghasut
Perpaduan rakyat
Rupanya macam manusia
Perangai macam SETAN
Dalam Hikayat Hang Setia..
Teng tereng tereng teng teng!!!"

Sapa dapat nyanyi balik lagu ni, dia memang best!!!

Wednesday, October 7, 2009

Feeling so Sad..

Sedih sesangat...Sangat sedih.
Duk kat Sarawak hujung minggu hari tu, tak terasa sedih walaupun padahal penat giler. Kat sana tak sempat nak pikir pasal diri sendiri...

Tuesday, October 6, 2009

Masuk Kuching, Mengiauu..

Baru balik dari Kucing.

*Buat apa pergi sana? Amboi amboi amboi...dah takde keje la tu. Sempat jalan-jalan*


Saya pergi kerana menjalankan tugas laa..Kena buat promosi untuk program matrikulasi. Ramai lagi orang sik tauk tentang matrikulasi.

Ini perbincangan awal sebelum pelanggan sampai.Strategi nak habiskan leaflet yg dibawa.

Nampak tak leaflet yang melambak atas meja tu? itu baru 1/5 dari yang dibawa. 
Kena habiskan semua.

*Best ke Pergi sana? Banyak shopping?*


Best? Halaaa...Pergi tempat baru, teruja la, nak menyemak2 carik benda2 yg takder di semenanjung. Contohnya?

Haaa...lauk yg tengah2 tu, mmg tak jumpa kat semenanjung kecuali ada org sarawak sendiri yang nak buat.
Nama dia UMAI . Sedap, dari ikan segar (TAK MASAK)

Shopping? halaaa...tgh save budget la...apa sangat yang saya beli..hmmm...itung kira, banyak jugek ringgit habis..Iskkk...apa yg saya beli ek?
ERR...org kirim terubuk masin...kek lapis sarawak...yang saya punya ada la alas meja corak Pua Kumbu, T-shirt dan kain pelekat untuk ayah dan B-I-L. Aik...itu ajer? Ohh...ada beras bario, sos lada hitam..keychain untuk sahabat seopis.

Nak tau duit habis tang mana? Pergi urut refloxology...Lengoh kaki oooo...Berdiri sepanjang pagi, jalan pulak sekitar kucing, nak carik laksa sarawak, sourvenir dan bagai-bagainya...sepanjang 4 hari pegi ni, 2 kali kitorg berurut..bestnyer...kalau dapat urut satu badan mesti lagik best...Sebelum pergi lagik duit abih dah..Persiapan org first time pegi promosi...


apakah relevannya kasut ini dengan perjalanan saya ke Kucing? Banyak relevannya...Inilah persiapan paling penting untuk tugas saya sebagai "Promoter! Promoter". Kasut tumit flat dan lembut.


Oleh kerana akan berdiri lama, maka apabila terjumpa kasut ini di 'SALE'kan di SOGO, maka saya menyambarnya tanpa berfikir kali ke-empat (fikir 3 kali jer). 80% maaa...
 
Yg ini..penting untuk mengangkut semua keperluan semasa berkerja, berjalan dan menebeng di lapangan terbang. Supaya segala maknika (spt HP2 dan kad2 penting) mudah dicapai jika diperlukan.
Berbaloi-baloi...RM47 jer..kat SOGO gak..ahahahaha...


Macam gaya wartawan Harian Metro, buat liputan Bagaimana Pemandu Kapal Terbang memarkir kenderaan masing2?



Sempat kacau kucing kat waterfront...I mmg pantang nampak kucing.
Belakang tu, sungai Sarawak.


Pandangan dari Muzium Kucing (Cat Muzium) di atas bukit.
Kurus tak I? Tak?...tau...


Haa...pilih...pilih...kucing mana paling comel..
Dua dari kanan ya...




Gemok saya, gemok lagi kucing ni, walaupun dia tak makan..:)



Penat jalan. 
Bot takde, duk menebeng tepi sungai walaupun bon*** panas..



Wednesday, September 30, 2009

Rezeki Aidilfitri

Semalam saya mendapat panggilan untuk mengambil tawaran menduduki kuarters kerajaan di Putrajaya..
Yahoo...
Tapi, saya telah menolak tawaran tersebut bila saya pergi ke pejabat BPH tadi. Hahaahahaha...
Puas hati Mak Ngah...
Kerana?
  1. Biasala...Dendam Kesumat...hehehe...ingat tak cerita I kat entry sebelum ni? dengan kerek nye, dia tak bagi I rumah teres sebab I belum kawen? Hmm..Padan Muka (dia dan aku sekali).
  2. I akan duduk sorang...taknak laaa....
  3. I mengelakkan diri dari mengeluarkan duit yang banyak. I ni, pantang dapat rumah atau ruang kosong. Mesti nak penuhkan. Kalau tak, macamana barang I boleh selori tatkala berpindah dari Melaka dulu sedangkan I duduk seorang diri. Hmm...dalam perjalanan ke kereta pun sempat berangan nak beli apa kalau dpat rumah ... Bahaya...
  4. Tak berbaloi pun habiskan elaun rumah dan COLA untuk rumah tu, down grade pulak tu...(Tak bersyukur...Tuhan marah).
  5. Alasan yang paling mulia sikit ialah begini: Sementara belum kawen dan gred dah naik ni, maka elaun rumah pun naik. So, duit lebih sikit tu, boleh la I simpan untuk persiapan kawen nanti. Harap-harapnya begitulah. Sementara masih sorang2 ni, duduk ala kadar je pun takpe. InsyaAllah, nanti ada rezeki, akan ada peluang lagi. Kalau tak kawen pun, duduk je terus rumah sewa tu..

Tuesday, September 29, 2009

Shaolin Soccer

Malam tadi saya menonton Shaolin Soccer..Entah untuk ke berapa kali ya...
Walaupun telah menonton beberapa kali, saya masih boleh rasa cerita tersebut lucu.
Dan tergelak tergolek-golek.
Mungkin saya mudah merasa lucu atau memang cerita itu lucu...
Tapi, bagi cerita Kung Fu Hustle, kali pertama tengok pun tak habis. Rasa muak dan tertidur..
Kenapa ya?
Sampai sekarang, saya tak pernah tengok Kung Fu Hustle sampai habis..

Toner Mata

Toner Mata P****** H***** atau mana-mana lagi toner mata yang kononnya membawa manfaat untuk mengurangkan rabun mata sebenarnya, tidak membawa kesan yang digembar-gemburkan. Kalau untuk menghilangkan selaput mata, mungkin ada kesan positifnya. Tapi, untuk menghilangkan rabun atau 'power' cermin mata, takde maknanya. Banyak lagi kaedah lain yang lebih memberi impak yang diingini. Yang penting, ongkosnya..hohoho..

Antara pilihan yang ada:
  1. Lasik - Kosnya tinggi. Risiko juga ada tetapi, peralatan yang ada sekarang, sudah mengurangkan risiko kesan sampingan.
  2. Latihan mata. Kosnya rendah. Tetapi, kesannya mungkin lambat atau tidak memberi kesan langsung. Ahahaha

Monday, September 28, 2009

25 September

This entry was supposed to be written on the intended date, which was 25th of September. Why?

Kerana...14 tahun yang lampau, pada tarikh ini saya menduduki PMR kertas yang pertama. Takde la 'spesel' sangat kan? Hahaha..

Yang 'spesel' nya, ialah, ia mengingatkan saya kepada rakan-rakan sekelas dalam tingkatan 3 tersebut. Kami kelas 3 Hijau (tak glamer langsung nama kelas). Kelas kami adalah gabungan beberapa pelajar dari kelas-kelas lain (kecuali kelas Merah yang dah sedia terer), berdasarkan keputusan akhir Form 2. Entah, macamana aku leh terselit..rezeki.

Disebabkan kebanyakannya baru bertemu dalam kelas yang sama (15 lelaki, 15 perempuan), maka berbagailah ragamnya. Luckily, kami berjaya 'get along'. Macam-macam aktiviti kami buat, memekak dalam kelas, borak2, study, meniaga sama2, mengecat kelas, memelihara kura-kura (apakah relevannya dengan perkataan BELAJAR?) dan bergadoh dengan pelajar senior (sebab kami bising dan cun2). ahahahaha.

Kemudian, secara tak langsung juga, kami telah mendapat nama baru yang lebih canggih..'The Lennon' bersempena dengan ayat yang keluar dari mulut guru kelas kami Cikgu Shamsiah, merangkap guru Matematik kelas kami. Heh..Dia kata jadual kelas kami yang (cun melecun dan canggih) berbentuk kapal menyerupai Kapal LANUN.

Nak dijadikan cerita, dalam kelas tu juga ada budak lelaki yang aku admire. Cewwah. But, to tell u the truth, the attraction was simply and stricly physical. Tinggi, athletic. Tapi, mulut...hampeh..Walaupun bergelar tahfiz, ayat nyumpah dan menca*** adalah biasa keluar dari mulut dia. Sebab tu, kengkawan aku selalu tanya..keapa ko boleh minat dia ek? Hahahaha...aku pun tak tau. Yang pasti, lepas abih sekolah je, aku pun lupa langsung tak ingat pasal dia. Dia pernah conteng beberapa meja budak perempuan kelas kami (kononnya senior suruh) dan antaranya adalah meja aku. Contengannya bertulis BAS****. Melampau betol...

Selepas PMR, kami meneruskan kegembiraan kami meniaga, main bola tampar, dan beberapa aktiviti yang menyeronokkan kala itu. Tapi, kalau suruh ulang lagi, aku memang tak nak sebab sekarang dah control vogue. Hehehe..Buat rakan-rakan sekelas ku, semoga semua gembira dan berbahagia bersama keluarga tersayang...Jangan Lupa Daku...

Boleh tak cariku yang mana satu?

Tuesday, September 15, 2009

Menjelang raya..Sudahnya...

Ingatkan takde la baju yang nak dijahit last2 minit ni..
Tapi, instinctku menyatakan, sesuatu bakal berlaku..
Permintaan jahitan last minit kakakku untuk menjahit askar2 dia, berjaya ditepis..hahaha...
So, aku menanti2 dengan perasaan kosong, kot2 ada last minit bila balik nanti.
Sekarang ni, tengah siapkan jahitan manit baju makcik ku...

Dia pesan yang simple2 jer...So, I buat yg simple je la ...hahaha..
Tapi, sendiri rasa tak puas ati.
Dia pun baru bagi 2 minggu lepas. haksss...
Biasala..amatur. Cuba style ni, tak lawa, aku cabut.
Style lain, cabut gak...
Cuba style lain pulak...nak match kaler lagik...haiyyooo..
Amatur...
 
hmmm...gambar blur...maklumla, gambar hp..hehehehe

Monday, September 14, 2009

Mencuba sesuatu yang baru...

I'm setting up a new project. Hahaha...Still under construction.

Actually, I've got bundles of T-Shirt right from its vietnam factory. And the quality is satisfying. Hey, I compared with the retails in Al-******. There are other kind of shirts too for those who wanted to go for something more formal. Ahakss... Emm...trying to have more stocks of other brands.

For those who have gone to all the troubles of flying to Jakarta and Bandung, U will find the shirts worth buying. Give me  some times, I will have the setting of a blog to display all the shirts for your pleasure of shopping (online of course).

Actually, a bit of 'segan' did cross my mind. Not much of a salesperson of me. But, I wanna give full opportunity for us to have a more affordable price for our outfit. Cost is still a cost.. Orait...keep in touch..

"Pecah kaca, Pecah gelas,
Sudah baca, Harap balas"

Friday, September 11, 2009

Menjelang Hari raya (siri 2)

Hati sangat berkobar-kobar nak membuat Almond London..Aku akan namakan sebagai Almond Segamat..hahaha...

Berbeza tahun ni, rasanya macam tak ada baju yang perlu dijahit last2 minit. Kalau tahun2 sudah, ada jer...sekecik2 baju (anak sedara aku sebatalion) ke sebesar2 baju. Penah tu, aku siapkan baju betul2 sebelum nak pegi beraya umah moyang...

Tahun ni beza sikit sebab nenek dah tak ada...Walaupun tak rapat sangat dengan nenek, terasa jugak kehilangan. Semoga 'ATUK' ditempatkan bersama orang-orang yang dikasihiNya..

Tahun ni pecah rekod..lum sekali pun buka puasa dengan tunang aku. Hahahaha...hampeh.

Semalam buka puasa dengan Sufee dan husbandnya...Setelah lama aku ngidam nak pegi SOGO dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya, semalam telah terlaksana hajatku..
Buka puasa kat Restoran In***.. Rasa macam makan curi kat umah orang yang buat kenduri je..macam kena marah sebab makan..Hahaha..agaknya pekerja kedai tu, geram tak dapat buka2. Asyik kitorg je yg makan. Ceh...

Pastu, Sufee sebut pasal Nasik Lemak Antarabangsa...Wauuu....Pun tempat yg dah lama aku nak pegi...(Rasanya tak pernah pegi lagi sepanjang idup aku)...Tapi, sebab dah lambat, x jadik...hehehehe..lain kali la gamaknya.

Tak pasal2 aku beli kain yang mcm gaya leh buat baju raya...tapi, gerenti tak siap raya...hehehe...raya haji la gamaknya...walaweyyy...raya raya raya...

Wednesday, September 9, 2009

Menjelang Hari Raya

Alhamdulillah...Dah hampir sebulan Tuhan bagi peluang untuk menikmati rahmat Ramadhan... Dah nak raya pun. Tahun ni rasa tak berapa nak raya la. Selain bajet duit raya untuk anak2 sedara, bajet untuk baju raya sendiri pun tak ada. Bukan tak ada, tapi tidak diadakan.

Baju raya dengan baju pegi pejabat boleh dikelompokkan dalam 1 kumpulan yang sama. Baju kerja yang ada sekarang adalah kelompok baju 'belasahan'. Inilah nasib orang hidup NOMAD. Baju banyak2 pun, bukan boleh bawak semua. Kena asing2. Sebab tu tak ada mood nak beli baju raya. Menambah ruang hidup gelandangan ni. Hehehehe..Macam la hidup susah sangat.

Sebenarnya, mood raya ada tapi, sebab tak ada bonus, rasa macam tak raya la. Betul la. Kalau dulu, masa belajar, dapat duit raya dari orang tua2. Ni dah keje, dah tergolong dalam orang yang memberi, maka tak ada duit raya. So, kalau dapat bonus samalah macam dapat duit raya. Pastu boleh la bagi duit raya lebih2 sikit. Untuk sapa? Budak2 jugak...Kita?

Selamat menghabiskan Puasa ya kawan-kawan. Saya ada perhitungan yang nak dibuat sempena raya ni... Siap la...

Tuesday, September 1, 2009

Tension oooo

Perkara paling membencikan kerja di Putrajaya:
  • Parking kereta (giler susah dan berterabur).
Aku terpaksa bertolak seawal 6.30 am, selewat2nya 6.45am untuk membolehkan aku parking. Tiba di bangunan pejabat sekitar jam 7.00am.
Nak parking boleh dalam bangunan, so, tak kena hujan-panas. Cuma, kekadang ada masalah kena block dengan keta lain. "Hello, kalau dah tau orang nak balik jam 4.30 or 5.30, turun la sekejap, alih keta tu. Tak pasal2 kena tolak sana, tolak sini. Kalau parking tayar elok lurus, takper. Ada pulak jenis, dah le block kereta orang, dia tarik hand brake pulak..."Atau parking tepi bangunan. tak kena block kereta orang.

  • Kesesakan Lalu lintas.
Kalau keluar lambat sikit jer, araound 7.15 mesti dah tersenggut2 bawak kereta nak masuk Parcel E ni. Itu barui citer nak datang kerja. Balik kang satu hal pulak...
Apa la yang boleh dibuat untuk mengatasi perkara ni? yang aku buat ialah:
datang seawal mungkin, balik on the dot.
Maka aku telah digelar POLKA DOT..

  • Kesejukan dalam Pejabat
Sejuk la dalam pejabat ni. Lurus kaki pun melantun kaki bengkok balik sebab tak tahan sejuk. Bulu2 kaki pun tak mampu menahan kesejukan. Banyak dah ikhtiar...joging dalam bilik sendiri, baring bukan cadangan yangbaik. Keluar dari pejabat? Nak carik nahas. Pakai baju sejuk? Dah 4 lapis baju dah pakai. badan boleh lah tahan. Kaki? Takkan nak pakai berlapis2 kain or seluar kat dalam kain? Buruk benar nampaknya..Nak kata takde lemak, dah berkilo2 aku ternak sejak datang sini..Hmmmm...Dah setahun, x biasa2 lagi...

Friday, August 21, 2009

Ramadhan....

Selamat menyambut Ramadhan kepada semua. Semoga Ramadhan kali ini menjadikan kita lebih baik dari Ramadhan yang sebelumnya.
Kali ini, kali kedua berpuasa di Putrajaya. Rindu suasana berpuasa di masjid Tanah. Tapi, berpuasa di mana-mana pun, yang penting adalah amalannya.

Huuu....teringat kawan-kawan lama masa belajar dulu...
Farie..ko ingat tak, last day kita puasa kat Taman Tenaga dulu? Kita redah pagi2 sepiee tu, pegi makan kt Fasa 1? Dengan saper ek? Dilla, Helen...tak ingat la saper... Naik motor. Masa tu, Sufee dah balik kampung dah. Eh...ke, ada lagik maser tu? hahahaha...Sufeee, sorry aaa. Aku bawak ko (Farie), siap exercise atas motor sebab sejuk, kaki menggigil. Hahahahaha....

Kat Masjid Tanah, kengkawan aku tak se adventure macam tuh..Maklum la, usia dah di tingkat tertentu...Waktu buka je la pelbagai sikit. Tapi, x adventure la..hehehe...sori beb...

Monday, August 17, 2009

Sex determination..

This is something new...at least for me.

Besides having XY sex-determination system, we do have other system - ZW sex-determination system.

Unlike XY system, gender is defined through its ovum. Which means, the female. Ok, so far, none of the web said this system determine mammals' gender [which includes us; homo sapien]. It determines the sex of offspring in birds, some fish, and some insects (including butterflies and moths), and some reptiles, including Komodo dragons. Huh? No wonder female comodo is more dominant...hohoho

While XX [homogametic] means female, XY [heterogametic] means male, in this system ZZ [homogametic] defines male and ZW [heterogametic] defines female. Could you see the reciprocation? the contradiction? Hehehehe...

Thursday, August 13, 2009

Saya dalam DILEMA

Ok...saya ada masalah..

Kad Kahwin

Saya dah bayar deposit (RM50 jer) kat satu pencetak di Bangi. Design dah bincang dan harga around 70sen sekeping utk 1500 kad. boleh tahan kan? Tapi, 1 atau 2 kaler jer..

Baru dapat call from my photographer (juga dah book) dari segamat, offer kad kawen around 65sen untuk 4 kaler. Walawey.... So? Pilihan saya:
  • Teruskan tempahan di Bangi
  • Burn RM50 dan tempah di Segamat? Org di Bangi mungkin akan marah tapi, Customer is always right…betul? Hmmmm…

Mak Andam

Selamanya saya memang berharap dan berhajat untuk mendapat mak andam perempuan yang mekap nya tidak keterlaluan. Kalau boleh, nak elak dimekap oleh orang lelaki. Namun begitu, dalam pencarian saya yg lepas bersama emak saya, berdasarkan portfolio kedai Andaman (tgk album), saya berkenan dgn andaman org lelaki yg tak berapa tegap (paham2 sendiri ya). Saya rasa separuh hati tapi, saya dah konpemkan dengan membayar deposit (juga RM50).

Juga call dari org yg sama (seperti kes kad kawen tadi), dia offer andaman + baju French lace + pelamin (anganku) + hiasan bilik tido + hiasan meja makan dengan harga yang lebih rendah dari di atas. Yang lebih PLUS ialah, andamannya perempuan…hmmm…pilihan yg saya ada juga dua seperti di atas.

Seolah-olah, Allah telah memakbulkan doa saya. Dan memudahkan urusan tetapi, saya terpaksa hangus (RM100) dan mengambil risiko dimarah org dan risiko bahawa mak andam itu baru tetapi PEREMPUAN…

Tuesday, August 11, 2009

1 dari 3 perkara...

5 Ogos yang lepas, genaplah tujuh (7) tahun aku memegang ijazah (sarjana muda). Sekarang ni, tengah sibuk nak buat proposal untuk buat master (pendaftaran kali kedua).

Adui...apa yang dah aku capai ni? Nak banding dengan dua kawan baik aku (Sufee dan Farie), aku memang jauh ketinggalan. Walaupun aku dapat kerja lebih awal dari diorang (1 dari tiga perkara yang menjadi penting dalam perancangan kitorang sebaik habis ijazah sarjana muda dulu), aku boleh anggap aku ketinggalan..Hehehe...apa dia tu?

  1. Sambung Belajar (Pasca Siswazah)
  2. Kerja
  3. Kahwin

Bab kerja, aku dulu. Ok...Tahniah Ani! (sedutan Roda Impian yang selalu jadi frasa lawak kitorang). Sebelum grad, aku sempat jadi cikgu ganti kat felda Jelai. Adala kerja dlam 3 bulan. Sebenarnya, nak terus sambung macam Sufee. Tapi, sebab masa tu, kakak aku nak kawen bulan sembilan, mak dengan ayah pulak masa tu macam kelam-kabut pulak (anak first la katakan), dengan duit takde masa tu (nak uruskan kenduri kakak), so, aku tangguh aku punya perancangan nak buat master. Hujung tahun baru aku daftar..So, aku masuk hujung tahun 2002 (sekali dengan farie), Sufee dah abih1 semester...

Awal tahun 2003, aku dapat tawaran jadi pensyarah Kolej Matrikulasi. Hmm...rezeki. Tawaran yang tidak dapat aku tolak. Sambil kerja, kena pulak buat KPLI-KDC. So, dah berkecamuk Master dengan Dip.Ed. Hadoi...kan? Hehehehe...Tangguh 1 semester master, tinggal 1 semester lagi. Menyesal...kalau teruskan pun lagi baguih. Masa tu, kereta takde, nak ulang-alik (lesen pun xde lagik).

Last2, Sufee pun grad. Aku, masih berkerja. Dan dapat lantikan and so on. Then, Farie pulak Grad. Huuhuhuhu...Aku? Berkerja.

Lepas tu, Sufee kawen. Aku...berkerja. Lepas tu, pergi kenduri kawen Farie (dengan Sufee dan hubby dia). Aku? Masih berkerja. Master ntah tergolek ke mana. Waktu aku free, penyelia aku kat New Zealand, mesyuarat dan lain-lain. Waktu dia free, aku pulak, Majlis Apresiasi hapahapantah dll. Hadoi....last2, dengan deraian air mata, aku hantar surat lepaskan master....
Sob..sob...sob...Takpelah, adalah rezeki masa lain ya...

Sekarang ni, Nak usahakan perkara pertama yang aku ketepikan dulu (Master). Harap2 aku berjaya. InsyaAllah. So, 1 dari 3 dah dapat. Nak usahakan semula lagi 1 ni. Jodoh, nak usaha sangat pun, bukan boleh paksa2 kan. So, aku usahakan untuk Master ni. Yeah!!!

Wednesday, August 5, 2009

Perkara Yang tidak ingin Kita [Isteri] Hadap?

*Situasi*

Saya secara tidak sengaja telah terjumpa perkara yang tidak ingin kita lihat dalam telefon suami/tunang/boifren saya.
Apa yang dilihat itu sememangnya tidak sanggup untuk dilihat/dibaca. Apa yang akan kita buat?
Setiap tindakan kita terbahagi kepada yang 'sepatutnya' dan 'sebenarnya'. Jadi, kalau saya, apa yang akan berlaku? Apa tindakan saya?
Mari kita semak situasi-situasi yang mungkin akan berlaku.

*Situasi 1*
[Saya terlihat gambar suami/tunang/boifren saya bersama seorang perempuan lain]
Bengang giler! Amboi amboi, kemain mesra lagi! Perasaan marah, geli geleman, sakitnya hati, hanya Tuhan (Allah) sahaja yang tahu.
Perasaan ketika itu bukan lagi cemburu atau iri hati. Tetapi, perasaan yang hancur, terasa diri tidak dihargai.
Segala pengorbanan selama ini tidak dihargai.
[ok, cukup setakat itu, gambaran hati] Apa pula tindakan yang akan saya ambil?

Dalam keadaan normal, hati yang sakit tu, biasanya yang akan berlaku mungkin:

1. "Siapa perempuan ni? Apa hubungan awak dengan dia?" --> maknanya, kita terus konfrontasi dengannya, mendapatkan jawapan.
2. Terus tutup telefon bimbit tersebut, berlagak seolah-olah kita tidak jumpa apa-apa. Pada masa yang sama, hati menjadi curiga dan bertekad untuk menyiasat.
3. Terus padam gambar tersebut dan buat tidak tahu sambil memerhati tindak balasnya. Dia sedar atau tidak gambar tersebut sudah tiada. Kalau dia sedar, maknanya dia ambil berat tentang gambar tersebut.
Kalau dia buat tidak tahu, apa pula tanggapan yang akan saya buat? Adakah perkara tersebut akan senyap begitu sahaja? --> Kemungkinan saya dan dia sama-sama sedang berlakon tiada apa berlaku.
4.Biarkan telefon bimbit itu terbuka dan gambar itu terpampang, sambil hati menahan sabar, menunggu reaksi dia. Akan berlaku beberapa kemungkinan:
  • Dia mungkin perasan gambar itu terbuka dan kita mungkin telah terlihat gambar tersebut lalu memberi penerangan dan meminta maaf--> Puas hati tak?
  • Dia perasan gambar itu terbuka dan mungkin kkita telah terlihat gambar tersebut dan buat tidak tahu sahaja..[ceh...lagi sakit hati]
  • Dia sama ada perasan atau tidak perasan pun gambar itu terbuka, dia tetap tidak terfikir yang saya telah melihat gambar tersebut. Maka, dia buat tidak tahu sahaja. [Lagi hampeh!]

Apa agaknya tindakan saya ya? Belum berlaku, tidak dapat lah dijawab. Na'uzubillah...
Persoalan yang paling utama yang hendak difikrkan adalah, bukan tentang apa tindakan yang akan kita ambil, tetapi lebih kepada:
  • *Mungkin kita langsung tidak sepatutnya memeriksa telefon bimbit tersebut. (Do not ever explore the handphone in the first place)

Saya pernah mendapat nasihat ini dari seorang kawan PEREMPUAN:
  • "Kita jangan baca atau tengok hp laki kita ...hp kita pun jangan bagi laki kita tengok. Itu hak privacy masing-masing...Kita mesti ada rasa percaya pada pasangan kita"

Tetapi, dari seorang perempuan yang lain, menyatakan begini:
  • "Saya check hp suami saya, sebab dia yang ajar saya. Dia yang check hp saya dulu. Ko kena tengok hp dia..."

'Aduiyaiii...' *scratching head*. Mano nak ikut ni?

Tuesday, August 4, 2009

Apa yang saya tak buat, saya nak buat, saya kena buat...

Lama dah berhenti buat persiapan 'BESAR'. hehehe..Malu nak cakap persiapan kawen. Bukannya apa...mood hilang. Sebab-sebabnya, bia saya, keluarga dan Tuhan je tau..hehehe...

Semalam birthday emak..huhuhu...saya tak dapat sambut. Kecewa. Haritu, birthday ayah, saya buat puding karamel dgn beli kek. Kali ni, birthday mak, saya tak dapat buat apa2. Maybe weekend ni saya akan balik dan beli kek. Hmm...menarik jugak kan. mak suka KFC. Oklah...minggu ni balik kampung, beli kek dgn beli KFC. Baca blog kak long, dia anak beranak buat kek, nyanyi untuk nenek (mak), rasa jeles la...hnss..hnsss...wait haa....

Satu lagi perkara... Kak long dah masuk rumah baru, saya berhajat nak belikan hadiah untuk rumah dia. Rasanya, dah ada idea..yeay!!!

Monday, July 20, 2009

Manusia...

Hari ni, beberapa org [yg aku dah agak] ketawakan aku. Kenapa?
  • Aku pakai kebaya
  • Kain baju kebaya aku kain batik, kain belah.

Well, well... Who could have thought? Sepanjang aku kerja kat putrajaya ni, ini bukan kali pertama aku pakai kebaya. Tetapi, kali pertama pakai kain belah. Sebelum ni, aku pernah berkain pareo so, lebih kurang je kan?

Baju ni dah lama aku ada, tapi baru sekali aku pakai (kat KMM). Pakai kat KMM susah sket sebab kena turun naik tangga. Dah lama baju ni duk dalam kotak sebab aku pindah haritu (dari KMM ke Putrajaya then ke Bangi). Pastu, haritu badan naik pulak, tak muat nak pakai baju ni. Bila balik kampung weekend lepas, aku nampak baju ni, try, muat pulak...apa lagi...here I come! Hehehehe...

Back to the story. Beria-ia diorang gelak kat aku. Kesian diorang kan...tak penah tengok aku macam ni. Tu la aku...biasa berbaju kurung, jalan bersepah. Bila berkebaya, pakai kasut tumit, orang dah nampak lain. Siap kata aku "nak practice kahwin la ni".

Kira sabar gak la aku ni kan??(berkata kepada diri sendiri)..Rupanya, orang kat sini lagi teruk dari yang aku hadap kat KMM..Sabor je la anyah..[panggilan amru pada aku]

Thursday, July 16, 2009

New Addiction

I'm quite addicted to TRUE BLOOD right now.. Boy, weren't they sweet in books? I like Vampire Bill in book more than seeing him in flesh (drama). That is maybe because he literally sounded more passionate and yet unhumanly dangerous.. Moreover, I sympathize Sookie more while reading than watching her dealt with all the tragedies. Eric...Nontheless...literally or visually, he is so ..........ERIC. heheheerichalf

Wednesday, July 15, 2009

Kalau bukan rezeki...

Hari ni perasaan excited langsung tak ada walaupun surat yang dinanti-nanti akhirnya terpacul depan mata. Badan rasa tak sedap, tekak bengkak dan hingus meleleh-leleh (yucks). Tapi, suara rasa macam seksi jer..hehehehe..

OK, fine. Tiba-tiba! Jeng..jeng..jeng...
"Tawaran menduduki Kuarters Kelac C Kepada Kementerian/Jabatan/Agensi Kerajaan"

Yeay!!!
Kena cepat-cepat ni. Mesti ramai orang mohon ni. Surat yang berkenaan dah dapat pulak tu. Tapi, boleh tak kalau fax jer surat ni? Ok..call dulu la nombor yang dia bagi ni.

"Hello. Boleh saya kemaskini permohonan kuarters saya? Saya bla...bla...bla...bla..."
"Cik masih taraf bujang ke?"
"Ha ah."
"Kalau macam tu, kami memang takkan bagi"[kelepek! hamik ko]
"Tapi, saya dah nak kahwin hujung tahun ni"
"Ya. Selagi cik tak kahwin lagi, memang kita takkan bagi. Kalau Cik mohon untuk Kelas D pun , rumah teres pun memang kita tak bagi. Cik cuma akan dapat apartmen je"
"Kalau saya nak bawa keluarga (mak ayah) saya pun tak boleh ke?"
"Memang tak boleh"
"Kalau macam tu, takpelah"

Kecewa...badan yang rasa macam nak demam terus demam. Ceh, semua janji-janji palsu. AKu mohon dah berapa lama, apartmen pun belum dapat-dapat lagi. Sedey!!!!!!

Hmmm...apalah nasib...kalau tentu kahwin. Kalau tak kahwin macam mana? Hohohoho

Monday, July 13, 2009

Indahnya zaman kanak-kanak

Seronok...hohoho..
i had a wonderful weekend last Sunday...

Hari Ahad lepas dimulakan dengan mimpi yang meletihkan tidur aku. hahahaha..Yela, pukul 1 pagi ada orang telefon:
"Tengah buat apa?"
"Tido la"
"Aik...dah tido dah?"
"Abih tu, nak buat apa? Kul baper dah ni..."
"Esok nak pergi rumah abang pukul berapa?"
"Ha? Nak pergi rumah abang? Buat apa?"
"Yela, nak amik manggis. Pukul berapa nak?"
"Ikut abang ar..pukul berapa" [aku tengah mamai, dia nak suruh pikir temu janji lak]
"Kul 9, boleh?tunggu kat Tesco"
"Ha, pukul 9? Ok lah..kul 9. Tesco"
"Sok kalau nak gerak call abang tau"
"Ha, yelah"..[yang aku dengar kalau nak gerak bagitau abang. Lupa lak tu, kul 9 tu, waktu jumpa ke, waktu aku nak bertolak dari umah aku?]
ZZZZZZZZZZZ....

Sampai umah dia, aku nampak warna kuning dgn merah jer...wahhhh...bestnyer!!!Aku yang agak ke'darat'an rasa macam nak lompat dan terus panjat pokok2 rambutan...hehehe..dgn gaya sopan berbaju blaus kain syifon [lupa nak bwk t-shirt dgn track suit], aku pun petik rambutan tu dari poko satu-satu.

Sambil2 tu, berfikir..."bila agaknya kali terakhir aku petik rambutan dari pokok, kupas buah dan campak kulit dia ke tanah ek?"...Ish...dah lama sungguh. Last pokok rambutan yang aku ada, masa kat Felda Sg. Lui dulu. Masa tu, keliling umah ada pokok rambutan, pokok jambu air (sedaaaaaaap), pelam telur (lagi sedaaaaap), kelapa (wajib ada), jambu takdek bijik, pokok orkid (mak aku bela) dll. Semua pokok tu aku panjat (kecuali pokok orkid mak aku..mana leh panjat pokok orkid kan) termasuk pokok jambu air yg ada kerengga. Hoh...tak caya? Caya la, siap sangkut terbalik kaki kat atas, kepala kat bawah lagik.

Hehehehe..tetapi itu semua tinggal kenangan....Zaman 'kecik' dulu. Sekarang dah 'besor', pokok pun tak tahan nak menampung aku kalau aku panjat. Hahahahaaha.....

Adegan semalam dimulakan dengan adegan mencemaskan oleh Syahril...Kono penyongek maso nak manjek pokok manggis. Sudah eh, jolok yola buah manggis tu kek pokok lain. Gilo! 10 songek dio kono. Telingo bosa sebolah, jadi macam cendawan yang warna cokolat tu.. Ngeri gak aku nengok kan...Sian....

Disebabkan dia hero kampung, dia manjat lak pokok rambutan (setelah berehat dalam 20 minit dan mendapat sokongan padu dari aku) hehehehe...

Sebenarnya, semalam tu, sawan memanjat aku ada jugak datang. Tapak tangan dengan tapak kaki aku rasa gatal dan menggerutu jer...aku tahan kan ajer. Yela, masa tu, mak dia ada. Lum kawen lagik lak tu. Kalau dah kawen, aku layan kan gak sawan manjat aku tu. Ahakss...

Mak dia kata... "Kak Dah ko,kuek manjek eh, Jannah"
"Dio pun gomar yo manjek tu mak" [syahril nyampuk dari atas pokok]..
"Saya ni, sebab ada makcik jer...Kalau makcik takder, lamer dah saya sampai atas pokok tu..hehehehe"

Thursday, July 9, 2009

PPSMI

Mendengar berita tentang pemansuhan PPSMI, ada sedikit rasa sayu dalam hati. Bukan kerana ia adalah hasil cetusan idea Mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir, tapi lebih kepada kenapa peluang untuk meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris itu dilepaskan setelah beberapa tahun dilaksanakan.

Saya bukanlah pelajar yang berada dalam sistem English Medium. Malah, saya terpaksa berhempas pulas mempelajari da menguasai Bahasa Inggeris sepanjang pembelajaran saya di sekolah rendah dan menengah, dan menajdi bertambah sukar semasa saya dalam pengajaian sarjana muda. Sementelah, rujukan pada ketika itu adalah dalam Bahasa Inggeris. Tesis pula ditulis dalam Bahasa Melayu. Maka, kebanyakan masa dihabiskan untuk menyusun atur ayat supaya penterjemahan tidak menyebabkan kandungan ilmu tersasar.

Bukanlah saya tidak faham. Walaupun saya bukan belajar dalam medium bahasa Inggeris, kerana istilah yang jarang didengar dan di aplikasi semasa pembelajaran sains, maka saya mengambil lebih masa untuk mencari perkatan yang seumpama dalam Bahasa Melayu.

Memang simpati dengan pelajar-pelajar luar bandar. Tetapi, saya juga pelajar luar bandar. Tetapi, hasil usaha dan keterbukaan minda ibu dan bapa, maka say adiasuh dan dididik untuk menguasai Bahasa Inggeris. Maka, saya belajar bersungguh-sungguh untuk score UPSR, PMR dan SPM. Kesemua peperiksaan tersebut saya dapat A dan A1 dalam BI. Tetapi itu semua tidak membenarkan saya berkomunikasi dan berinteraksi dengan baik dalam Bahasa Inggeris. Menulis dan bertutur adalah dua perkara yang sangat berbeza. malah ketika PPSMI mula-mula hendak dikuatkuasakan, saya terpaksa berhempas pulas mengarang skrip dan menyesuaikan diri dengan istilah-istilah sains [saya mengajar Biologi] untuk diterangkan kepada pelajar-pelajar dalam Bahasa Inggeris dan mencari penerangan yang sesuai dalam Bahasa Melayu.

Dalam kelas saya akui, tergagau dan mendapat sepenuh pengertian daripada pelajar. Malah, ada pelajar yang lebih fasih. Tetapi, as time goes by, the effort did pay off.

Pada permulaannya, pelajar-pelajar juga mengalami masalah untuk memahami pengajaran dalam BI. Namun usaha yang diambil oleh saya dan rakan-rakan adalah dengan mengajar dalam kedua-dua bahasa. Bukan semua ayat Bahasa Inggeris susah difahami. Semuanya, bergantung kepada individu masing-masing.

Kalau ada kemahuan, semua boleh jadi. Kita orang Melayu lebih banyak mengeluh dari berusaha untuk menguasai sesuatu perkara. Belajar Sains dalam bahasa Inggeris tidak sepatutnya menjadi alasan menyebabkan Bahasa Melayu rosak atau tidak dikuasai. Kita masih belum ramai yang menjadi penterjemah untuk Sains dari Bahasa inggeris ke Bahasa Melayu. Hendak diharapkan Ungku Aziz sahaja tidak mencukupi. Mana munsyi-munsyi yang diberi gelaran? Nampaknya hanya sibuk membetulkan kesilapan penggunaan Bahasa Melayu, tetapi iklan-iklan di jalananan masih lagi berleluasa [cth: goreng pisang, Ani Restoran, penghawa dingin].
Sebagai orang yang berkecimpung dalam bidang sains, saya juga membaca buku Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, majalah dan komik. Tetapi, saya masih rasa saya lemah dalam penguasaan Bahasa Inggeris terutamanya dalam berkomunikasi dan berinteraksi. Dlam hati ada keinginan untuk menguasai lain-lain bahasa seperti Arab [hanya tahu balaghah, itupun tidak setinngi mana ilmunya], mandarin dan jawa [mak orang jawa tapi kerana tidak berkomunikasi dalam jawa di rumah, tidak seorangpun dari kami adik beradik fasih ber bahasa jawa]...
Hmmm...apa pun keputusannya, saya tetap akan usaha yang terbaik untuk mencurahkan ilmu kepada pelajar-pelajar nanti. Insya Allah...sesungguhnya, aku tidak suka kerja-kerja pengurusan...MasyaAllah...Ya ampuuunn...
Photobucket

Wednesday, July 8, 2009

Hey...I need Blood!

Uhuh...it's a gloomy day...hey...I need true blood. Sha...takde true blood baru ke? I'm 'blood-thirsty' right now..oucchhh

LOS ANGELES, CA - JUNE 09:  (L-R) Actors Ryan ...Image by Getty Images via Daylife

Reblog this post [with Zemanta]

Tuesday, July 7, 2009

finally...I'd done it!

I donored blood today..yeay! Hehe...My first time tau...
I'm officially a blood donater.. opppsss...Blood Donor.
SMILE Pictures, Images and Photos

Monday, July 6, 2009

It's Update time!!!

Everything needs to be updated, isn't it? But what more crucial thing that should be updated daily? [other than virus scan]



I can think of some thing...My purse!!! haiyyaa...

So stuffed with bank receipts and cards...heh..

New Devotion..

Hmm..heh..a bit embarrassing to admit my new devotion. It started last month.

Yang sebenarnya [dragonball ada 7 biji kesemuanya...], minat aku yang baru ni (kalau boleh consider as minat) mula sebaik tunang aku selesai pegi kursus kahwin. Hohohoho...

Punyerla payah dia nak pegi kursus kahwin...berapa banyak nombor carik sekitar seremban. Tiap kali dia call, tak berjawab. Pegi la kat kedai yang selalu buat kursus kat Taman Tasik Jaya tu, opis tak bukak.

Heh..back to my devotion..I am trying to make my own Bunga Pahar. Aku guna Q-Dip. nak buat bunga Dip. Nak mencari bunga ready made yang kena dengan gabungan warna yang aku nak susah lak nak jumpa. So, aku pun menggatal cakap kat mak aku nak buat sendiri. Lengoh ooo...
Mula-mula, aku celup kelopak dia...
q-dip1

Pastu buat bunga reben..
bunga reben

Pastu, ikat kudup..
kudup baru
Sambil tunggu call dari tunang aku...sampai sudah, dia tak call..hampeh..

Mulanya, aku nak gabung jadik macam ni...
Photobucket
Tapi, aku rasa macam tak lawa jer...hmm...perlu pengubahsuaian dan susun atur...dan sedikit penambahan...

Wednesday, July 1, 2009

Hey...that’s my car, u fool!

“Bee, u will always be my first car...”[Sam to Bumblebee; Transformers].
Uhuh... someone was trying to steal my car. I’m not bragging. Just look at this.

Hmm..maybe i was being too harsh...mmm..maybe he loved this car as much as i do..
By the way, this is the real proof that my car is the real ‘BAT CAR’...I’m sorry man..



Alalalala...sayangnyer...

Hmm...pader umur 29 ni, ader lagik org nak bagi aku hadiah...takder ler nak menunjuk-nunjuk. Tapinyer, perasaan budak2 tu, ader lagik ghupernyer. Hehehehe...





Kemas tu, balutan dier...agak2 nyer aper ek?










Hoh...ader lagik pembalut..ehh..kotak..Mcm best jer.





Hm...agak2 agak jer ler yer aper isik dier...sebenornyer, aku xder ler harap aper2 hadiah. Tapi, dah jadik tunang, kena ler demand sket2..hehehe...maser besday dier aku bagik gak hadiah..tapi, aku bagik buku motivasi. Hahaha...kener kutuk lagik ader. Ye ar...dier suker beli perfume, aku maner biasa beli mender2 tu. Pastu, banyak songeh lak..bau tu sedap, ni tak sedap. Maleh aku nak layan. Aku biaser beli buku dengan makanan jer. Takkan nak bagik makanan lak kan...tak meninggalkan kesan. So, 1 jam aku duk dalam kedai buku, last2 aku tarik buku motivasi. Nasib badan...Maser tu, aku pikir “Lum kawen lagik, takyah ler nak berabih nor. Kot tak jadik kang, takder ler ralat sangat”. Wajar ker ek?










Saturday, June 27, 2009

27 June 2009

Today is my birthday. My 29th years of life.

Terima kasiih Mak kerana melahirkan aku (aku keluar ikut 'tingkap'), menjaga dan mendidik aku, bersabar dengan perangai aku yg perengus...:)

Terima kasih ayah, yang mendidik aku menjadi orang yg berdikari. Memberikan nasihat bila orang dah bosan dengan perangai aku, mencari rezeki untuk membesarkan aku.

Terima kasih untuk kakakku yang selalu memberi idea yang kadang2 aku taknak ikut tetapi terpaksa ikut sebab idea yang bernas, yang selalu menasihat dari pelbagai perkara terutamanya pasal kewangan, yang menjadi contoh kakak yang pandai berjimat dan memberi anak2 sedara yang comel..

Terima kasih adikku yang selalu menolong dalam hal ehwal komputer, yang sehingga masa aku menulis ini, dia belum lagi wish aku selamat hari lahir..Ceh..hampeh punyer adik..

Terima kasih anak2 sedara yang pagi2 dah telepon aku, nyanyi 'Happy Birthday to you'...(nyanyian Zahra, exclusive)...

Terima Kasih Sha, org first yg hantar msg ucapan birthday..

Terima kasih Ima, yang menjadi org kedua bagi msg birthday selepas Sha..

Terima kasih Abg S*** yang menjadi org keempat bagi msg birthday..Ini tahun pertama kami sambut birthday sebagai tunang. Tahun kedua sambut birthday sebagai couple...Bagi msg je ke? Cehhh...taknak wish melalui telefon konon...control macho la tu...

Terima kasih kepada semua yang pernah mendoakan kebajikan aku, sama ada waktu birthday aku atau tidak. Semoga kiter semuer bahagia dunia dan akhirat....

Thursday, June 25, 2009

Mana pokok dia?

Have u ever been dumbfounded by a simple question? I usually come across this question, from a child (my nieces), not my students..hehehe...


Pada suatu hari, setelah selesai menyiapkan anak sedara, aku terdengar bunyi letusan bunga api. Sempena apa ntah, 'New Year' or 'Chinese New Year'. Tak ingat dah. So, aku ajak anak sedara aku kuar tengok..


"Kakak, nak tengok bunga api tak?"

"Nak. tengok kat mana, Mak Ngah?"

Kat luar umah. Jom"


Kat luar umah, kitorang berdiri tengok bunga api tu. Cantik...


"Kakak, tengok tu, kat atas tu. Cantik tak?"

"Chantik. mak Ngah, tu ke bunger api?"

"Haah.."

"Mak Ngah, mana pokok dia"


Alamak!spoil! Apa aku nak jawab ni? Agak2nyerla, kalau aku speaking english dengan dia, musti soalan ni tak kuar kan?..cth: "Kakak, look at that FIREWORK. Isn't it beautiful?". "Yes it is".

So, aku pun jawab..


"Namer jer bunger api. Dier macam mercun la kakak. Bukan tumbuhan. Jadi, dier takder pokok".

"Oo..Kalau dier tumbuhan, dia ada pokok?"

"Haah".

"Tumbuhan tu aper Mak Ngah?"


Ayoyoyo..Padayappa..


"Tumbuhan tu, pokok la, ada daun, ada bunga..(walaupun ada tumbuhan yang tidak berpokok, tidak berdaun, tidak berbunga). Esok siang, kiter jalan kat luar, Mak Ngah tunjuk tumbuhan yer.."

"Ok"


Sebab nak simple kan jawapan aku, takder ler jadi macam lecture kat dalam kelas pulak...tapi, dari soalan dier ler aku ader idea nak buat set induksi dalam kelas kuliah aku..kebetulan aku ajor topic Biodiversity..


"Bunga apa tiada pokok?". Aku berbahasa Melayu dalam kuliah maser ni semata-mata sebab nak sesuaikan dengan soalan.


Ader la budak yang jawab : "Bunga tayar"..

Hmm...betul jugek (dalam hati). "Lagi?"

"Bunga api". Ader jugek yg dapat jawab...


Next, aku terus ler tanya soalan2 berikut:

What plants do not have flowers?

Hmm...tergagau nak carik..Baru ler sebuk2 nak semak buku...



Wednesday, June 24, 2009

Transformers...Robots In disguise

Kawan-kawan...Saper2 yang belum tengok Transformers: Revenge of The Fallen (suara robot yer), pegilah tengok...Best..best...best..

Kalau dah tengok yg first nyer dulu, n rasa best, yg kedua ni jauh lagi lagi lagi best!

Semua unsur ada:
Suspens (of course ler kan), humour, erotic (ngehngehngeh...sket2 jer..nak show off body Megan Fox tu), Techy (yeler, keje ngan robot kan..), sedih, irritating pun ader tau...Bagi kita kan, setanding ler dengan perasaan maser tengok LOTR. Kecuali unsur pemandangan cantik agak kureng sket. Yela, LOTR kan shooting kat New Zealand. Yg Transformers ni lak shooting kat Bandar Petra, Piramid, Mesir. Ada perasaan macam...Wau...SEVEN wonders of the WORLD..

Part paling best yg kiter rasa + kelakor ler skalik kan..(nanti korang tengok citer ni carik part ni kay) :

"I've changed side. I am no longer serving Decepticon"

"What? We can change side? We don't have to work with the evil Decepticon?
I wanna change side! I wanna change side! (running to Mikaela and holding tight to her left leg). Please, take me! Take me! I wanna go with you..Please...My name is..."

"Hey!...Let go of her, You Pervert Robot!"

Hehehe...carik tau scene tu..kiut....Nanti kiter carik gambo yg berkaitan eh...Alaa...tapi, pegi la tengok dulu...

Tuesday, June 23, 2009

Hantaran kahwin..

Aku dapat website ni dari Azie 'My Crappy Life'...
Menarik gak ek...heehehehhehe...thanx to you azie..

http://www.ridzwan.com/cgi-bin/survey/sfesurvey.cgi?hantarancalculator2007

Interview

A few faces turned this morning, having an interview. I did catwalked in front of them, maintaining a 'macam-bagus-still-smiling' look. And they (interviewee) returned my smile.

Having a look at their faces, I remembered my time 7 years ago. But differently, my interview was held at Jalan Kampung Attap. And as a non-Kl girl, Jalan Kampung Attap sounds like...[urghh...wehere was that?].

I couldn't quite remember who gave me the direction. That someone (i think it was MAZA that got the information from his mom) told me the intended office was at KWSG building. And i was..."What the **** is KWSG? I knew KWSP...".

I was accompanied by Sufee. A simple (maybe sempoi) girl as I was, I was not used to wear Kebaya and the last kebaya that i wore was during my graduation (covered with the 'jubah'). And in addition, my Kebaya was a flaming Red Kebaya.. What a gorgeous young lady...Muahahaha..

The real thing that made me suffer was...
  1. Getting myself into the crammed commuter train [don't forget the Red Kebaya, full-covered shoes and a rainbow-coloured sling bag]. Enough with the stare. I ignored them because *thanked to God* Sufee was with me.
  2. We walked gracefully from the train station of Central Market to the KWSG (dekat dengan Hotel Midah), crossing road and roundabout.. The best part was, at the roundabout someone in a van whistled at us..[ignore...ignore...].

Enough with the suffering, we finally reached the intended building and registered. While waiting for my turn, everybody was reading and discussing like they were attempting to sit for an exam. But, why didn't I? Hehehehe...

In The Room, my interview went on smoothly. Except for the part that i confessed I couldn't answer the question which was:

"Can u differentiate between Prokaryote and Eukaryote?"

And my answer was:

"Prokaryote is a primitive cell. While Eukaryote is a more advanced cell like us. And...and...I'm sorry sir, I couldn't recall anymore of their differences".*eyes looking straight to their faces*.

Then, they asked me to teach a class with any topic that I want. So, I taught Food Pyramid. hehehe..my passion ma...always about food...hihihi.

At the last part of my interview, they asked me if I have any particular college that I wanted to choose to teach. I said..

'No, I accept any college that U assign me to'.

'So, U are still available?'

And with confidence [this was so embarrassing] i answered. No, I'm not.

"Oh. You are married?"

"No, I'm still single"

"So,You are engaged?"

"No, I'm still single"

" But u said, u are not available"

OMG!!! What was I thinking? I was thinkinh about 'UNATTACHED' but they were talking about 'UNAVAILABLE'. Adussss...

*blushing*..."Sorry sir..I didn't know what got into me..I'm single and available".

That was then. Now, ironically, I'm single but not available. Hahaha..that answer of mine had become true..If God wills it...

Monday, June 22, 2009

Bukan kena bayar pun kalau senyum...

Huh...people recently have lost their sense of appoligizing. Cewwah...
Adalah satu makhluk di kaunter Bahagian S***** M******, Kementerian tuttt...***..

Kalau ada la Borang aduan Pelanggan, memang aku dah isi pun...
Dah la kejap pegi tingkat 4, kejap tingkat 5, balik ke tingkat 4. Pastu, salah gak..tingkat 5 jugak...

Yang paling aku hangin kan...not even a word of sorry...atau at least, muka kesal (sorry face that had caused trouble for me).

Punya la hangin sampai perut aku masuk angin..
Benciii...

Usaha tangga Kejayaan

Hari ni blank dan blur...mata asyik terngenyit2 jer...Malim tadi mimpi ntah sapa2...

Tapi, hari ni dapat belaja benda baru tentang photoshop..sapa lagi nenek gurunyer...hehehe..

Dreamfight3r...hohoho...tapi, still tak excellent lagi..

At least, aku tau dah nak merge visible, nak tampal gambar atas gamba lain..

Hmmmm...baru nak tau ke?????

Thursday, June 18, 2009

Ex- Girlfren? Abang Umar...?

Aku call tunang aku pagi tadi...macam takde mood je.. Dahle tak call aku mlm td..Duk sibuk jolok bola...nasib baik dapat cakap dengan 'Abang Umar' malam tadi. Terubat sket bangang aku sblm tido..

"Mak Ngah, mak Ngah kat mana?", Abang Umar dengan suara control macho dan perlahan ngalahkan orang romantik.
"Mak Ngah kat Kolumpo. Abang Umar dah makan?.
"Dah. Makan sup. Mak Ngah, kita dah mandi".
"Ooo..patutlah bau wangi je". Pastu, aku tak dengar dah suara dia. Yang aku dengar suara jerit-jerit, suara mak aku, suara budak menjerit termasuk suara aku menjerit "Hello! Hello! Abang Umar! Ceh, dia dah letak gagang telepon tu ntah kat mana ntah. Nak cakap dengan aku ke tak?

Berbalik pasal tunang aku ni lak...Dalam pukul 10 dia call aku. Bagitau aku, ex-gefren dia call, bagitau keje kat KL, dah kawen.
Ceh..Normal tak aku nak HANGIN? Apahal lak nak call bagitau sumer bende tu? Hnss...hnsss...hans up!

Emo Pictures, Images and Photos