Monday, September 20, 2010

Masak Lomak Cili Api

Senang jer rupanya masak lemak cili api ni..Ini yg stail orang N9 punya..piauuu..
Ketuk [tumbuk] jer cili api dengan kunyit. Jangan lupa serai..
Tak kira la apa yang dimasak pun [udang, daging, ayam kampung, sotong], itulah bahannya..
Yang penting, first thing, kecutkan dulu [udang, daging, ayam kampung, sotong].
Kecutkan bersama campuran cili dan kunyit tadi..Maksud kecutkan disini ialah: biarkan jer daging (sbg cth) dalam periuk tu, bertenggek atas api bersama2 campuran cili dan kunyit. Nanti air dia pun kuar, sampai kering..

Hati2 la, jgn sampai hangus pulak kan.
Pastu, tambahlah serai dan santan [mengikut kepekatan yang digemari masing2] dan sukatan asam keping mengikut selera masing2..Ohh..lupa lak..garam secukup rasa..

Sonang yoo..xyah berbawang2...sebelah mata je buleh siap...hehehe...sodap ko tidak, tak tau la kan..

Tapi satu pulak...kalau masak lomak lotak ghobung (rebung), tak yah lotak sorai pun xpo...Mak mentuo den koba...nanti bau sorai tu hilang dek bau ghobung tu..

Rumusan:
Cili + Kunyit + Serai (jika perlu) + santan + asam (buleh asam gelugor, buleh belimbing buloh dll) + garam.
Err...Ada yg tertinggal ke??Hehehe...

2 comments: